O tratatie sau un aliment sanatos?
Iartul este promovat ca un aliment delicios bun pentru sanatate si nu degeaba. Un pahar de iaurt contine cam 45% din aportul zilnic necesar de calciu, plus alte elemente nutritive cheie, cum ar fi proteine, potasiu, iod si vitaminele B.
Poate preveni aparitia osteoporozei, a cancerului de colon, a bolii intestinelor iritate, tensiunea ridicata si chiar candidoza, conform cercetarilor. Iaurtul ajuta la reglarea sistemului digestiv si intareste sistemul imunitar. Ca bonus, iaurtul poate fi consumat si de persoanele cu intoleranta la lactoza.
Nu toate sortimentele de iaurt insa sunt o alegere desteapta. De fapt, multe tipuri preparate comercial au la fel de multe grasimi, dar si zahar, ca un desert obisnuit, desi mascarada continua cu promovarea sanatatii!
Pote fi coplesitor sa stai la sectiunea lactate si sa alegi iaurtul care ti se potriveste. Inainte sa iei o decizie, trebuie sa stii ca sunt trei lucruri pe care sa le urmaresti pe eticheta.
Continutul de grasimi
Ca si laptele si alte produse lactate, iaurtul are un procent mai mic sau mai mare de grasime. Iaurtul facut din lapte integral contine cel putin 3,25% grasime din lapte. Iaurturile cu putine grasimi au acelasi procent de grasime ca laptele din care sunt facute (2% sau 1%), iar iaurturile fara grasimi sunt facute din lapte degresat. Majoritatea oamenilor spun ca iaurturile cu mai multa grasime au gust mai bun, dar alegerea mai sanatoasa consta in iaurturile fara grasime.
Arome
Iaurtul este adesea aromatizat cu extracte din alte alimente (vanilie, cafea sau lamaie), dar poate contine si fructe proaspete, congelate, uscare sau conservanti de fructe. Nu te lasa insa pacalita de acele cantitati infime de fruct. Exista doua tipuri principale de iaurt de acest tip pentru care poti opta: stilul sundae, cu fruct la fundul recipientului si iaurt simplu deasupra, si stilul amestecat, in care fructele se regasesc in toata compozitia.
Alte ingrediente pe care le poti gasi pe eticheta
- produse lactate aditionale, cum ar fi cazeina si proteina de zer care sunt adaugate pentru a creste profilul nutritional (in special pentru a creste cantitatea de calciu sau proteine) si pentru a imbunatati aroma si textura;
- coloranti, adaugati doar pentru aspectul estetic;
- gelatina si/sau pectina – stabilizatori. Vegetarienii trebuie sa tina cont ca gelatina provine din animale, iar pectina de la plante;
- indulcitori calorici, cum ar fi zaharul, mierea, siropul de artar, concentrat de suc de fructe, fructoza din sirop de porumb;
- indulcitori artificiali (aspartan, potasiu acesulfam, neotame) in iaurturile dietetice;
- inulina – extrasa din radacina de cicoare. Oamenii nu au enzimele necesare pentru a o digera, deci nu este absorbita si actioneaza ca o fibra. Cercetarile arata ca inulina poate accentua cresterea bacteriilor prietenoase din colon si este, deci, considerata prebiotica. Nu te baza insa pe iaurturile cu inulina pentru a inlocui o dieta bogata in fibre.;
- probiotice, bacteriile „bune” care ajuta sanatatea sistemului digestiv. Iaurturile folosesc doua bacterii din acest fel: Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus. Unele companii pun si celebrele culturi Bifidobacterium care, spun ele, imbunatatesc sistemul imunitar si digestiv.
Sursa foto: www.sxc.hu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.11
din 5
- 14 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!