Macesul mai este cunoscut, popular, si sub denumirile de rug, ruja, trandafir salbatic, trandafir de padure ori trandafir cainesc. Creste in zonele de campie si de deal, fiind un arbust foarte adaptabil.
Continutul pulpei de macese
Macesele coapte sunt o excelenta sursa de vitamine (C, A, B1, B2, P, PP, K). Continutul in vitamina C variaza intre 700 si 1.100 mg la o suta de grame pulpa de fruct, insemnand o concentratie in vitamina C de 10 – 16 ori mai mare decat cea din kiwi si din lamai.
Macesele mai contin zaharuri si pectine, acid citric, acid malic, tanini, flavonoizi, minerale. Continutul ridicat de vitamine, tanini si flavonoizi din macese le fac sa actioneze ca un veritabil cocktail de antioxidanti.
La ce folosesc macesele
Pulpa de macese trebuie foarte bine curatata de samburii toxici si de perisorii din interior, care provoaca iritarea aparatului digestiv si respirator, putand genera alergii grave.
Macesele au efect tonic general si in special tonic cardiac si tonic hepatic, vasodilatator, imunostimulator, diuretic, vermifug, cresc rezistenta si flexibilitatea vaselor de sange (datorita vitaminei P).
Eficienta deosebita a maceselor este recunoscuta in protejarea sistemului cardio-vascular, tonifiere si stimularea imunitatii.
Mod de utilizare
Se poate lua de la plafaruri pulbere de macese sau, daca recoltati/ cumparati fructe de macese, curatati pulpa de samburi si de perisor (care irita putin si pielea). Pulpa o puteti usca pentru infuzie, sau faceti din ea macerat. Pentru valorificarea cat mai buna a maceselor, acestea nu se fierb: bucatile de pulpa trebuie puse dupa ce apa s-a oprit din fiert. Beti din infuzia obtinuta la minim 8 ore dupa adaugarea pulpei de macese. Infuzia de macese se face din 2-4 lingurite de pulpa la ½ litru de apa. In cazul maceratului se pun 80 – 150 de grame de pulpa la litrul de apa. Preparati maceratul cu miere, aceasta potentand efectul vitaminelor P si C. Macerarea dureaza 16 – 18 ore.
Avand efect vasodilatator, maceratul si infuzia de macese nu sunt recomandate in zilele caniculare de vara (cand temperatura depaseste 35 de grade). Aceste preparate din macese sunt recomandate pe tot parcursul anului (cu exceptia precizata mai sus), dar mai ales iarna.
Cand sa culegeti macesele
Culegeti fructele cand sunt coapte bine (rosii), dar inca tari, sanatoase. La campie aceasta inseamna, in general, pe parcursul lunii septembrie; in zonele de deal, in a doua jumatate a lui septembrie si inceputul lui octombrie.
Contraindicatii. Macesele nu au contraindicatii daca sunt foarte bine curatate de samburi si de perisori.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.