Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Minerale si vitamine care te ajuta sa fii mereu in forma

de Sunt Fericita la 2022-01-13
Minerale si vitamine care te ajuta sa fii mereu in forma
Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul ca organismul are nevoie de un aport zilnic de minerale si vitamine pentru a se mentine sanatos. Vitaminele si mineralele sunt principalele surse pentru sustinerea sistemului imunitar, ce indeplineste functii necesare pentru starea noastra de bine. Astfel, pentru a ajuta la sustinerea imunitatii pentru un timp indelungat, e esential sa nu amanam administrarea necesarului de minerale si vitamine pentru organismul nostru.


In randurile urmatoare am realizat o lista cu cele mai importante vitamine si minerale, care ar trebui administrate, fara retineri, zi de zi. Descopera care sunt vitaminele si mineralele care te ajuta sa fii mereu in forma. 

Vitamine care te ajuta sa fii mereu in forma 

Exista 13 vitamine esentiale pentru ca organismul uman sa functioneze corect. Vitaminele necesare organismului sunt clasificate in functie de solubilitatea lor si se impart in vitamine liposolubile, precum vitaminele A,D,E,K si vitamine hidrosolubile, asa cum sunt grupul de vitamine B si vitamina C.  

Vitamina A

Vitamina A, cunoscuta si sub denumirea de retinol are un efect antioxidant asupra organismului, mentinand nivelul colesterolului sub control. Ea contribuie la dezvoltarea oaselor, are grija de sistemul respirator, protejeaza mucoasa bucala, intareste sistemul imunitar si ajuta la vindecarea infectiilor si inflamatiilor. Vitamina A poate fi gasita in oua, lactate, ficat si rinichi, dar si in fructe si legume precum morcovi, macese sau fructe de catina. 

Complexul de vitamine B 

Cunoscutul complex de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12) are o multime de beneficii pentru sanatate. Acestea sunt recomandate datorita importantei in functionarea corespunzatoare a creierului. Ele se gasesc cu precadere in plante, insa fiind solubile in apa, ele nu pot fi depozitate de organism. Tocmai de aceea e necesar sa ne luam aportul zilnic de B-uri din fructe, legume si suplimente naturale. 

Vitamina C 

Este deja cunoscut faptul ca vitamina C are un puternic efect antioxidant si ca sustine imunitatea organismului. Ea poate fi administrata in cazurile in care apar simptome de raceala, febra, dar si pentru cazuri de diaree, deficit de fier sau de proteine. Vitamina C are un rol important in sinteza adrenalinei, noradrenalinei si dopaminei, stimuland glanda hipofiza. Vitamina C se gaseste cu precadere in citrice, dar si in majoritatea fructelor si legumelor verzi si rosii. 

Vitamina D 

O alta vitamina esentiala pentru starea de bine a sanatatii este si vitamina D3, singura din complexul de vitamine D necesara organismului. Aceasta vitamina e produsa in mare parte de epiderma, drept raspuns la expunerea pielii la lumina soarelui, insa ea poate fi asimilata si din alimentele pe care le consumam. Vitamina D are o importanta deosebita pentru sanatatea inimii, a oaselor, a dintilor si a pielii, regasindu-se in alimente precum oua, lapte, peste si carne rosie. 

Vitamina E 

Datorita proprietatilor sale antioxidante, vitamina E are rol in stabilizarea membranelor celulare, ajutand la producerea daunelor provocate de radicalii liberi si, de asemenea, la incetinirea procesului de imbatranire a celulelor. Vitamina E este importanta si pentru buna functionare a sistemului cardiovascular, putand fi asimilata din cereale, oleaginoase, ardei, broccoli si spanac. 

Vitamina K 

Vitamina K1 este indispensabila organismului si se regaseste cu precadere in legumele verzi, in ceaiul verde, dar si in diverse uleiuri, precum uleiul de masline, de soia sau samanta de bumbac. Vitamina K poate mentine sanatatea oaselor si a dintilor, imbunatateste sanatatea inimii si functiile cognitive. 

Minerale care te ajuta sa fii mereu in forma

Mineralele de care are nevoie organismul sunt divizate in macroelemente, precum calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul si clorul, si oligoelemente asa cum sunt fierul, cobaltul, iodul, manganul, zincul, seleniul si molibdenul. Dintre toate aceste minerale, macroelementele sunt esentiale pentru a fi mereu in forma. 

Calciu 

Calciul este un mineral important pentru organism, cel mai cunoscut rol al acestuia fiind acela de a sustine sanatatea oaselor si a dintilor. Acest mineral contribuie si la buna comunicare dintre creier si alte parti ale corpului, dar si la o buna functionare cardiovasculara. Calciul poate fi regasit in produsele lactate, broccoli, spanac, smochine si alimente oleaginoase. 

Magneziu 

Magneziul este un alt mineral esential pentru sanatatea inimii. Ca si alte minerale, magneziul este esential pentru sanatatea sistemului osos, muscular si nervos. Magneziul poate fi asimilat din alimente precum broccoli, spanac, ciuperci, cartofi, sfecla rosie, orez, piept de pui, carne de vita, somon, ovaz, soia, fasole verde, stafide, banane, mere, avocado, kiwi, ananas, ciocolata neagra si cacao. 

Sodiu 

Sodiul este un mineral esential pentru functia neuromuscula, pentru reactiile chimice celulare si pentru transportul membranar. Principala sursa de sodiu este sare, motiv pentru care sodiul poate fi procurat si din alimente conservate precum carne, carnati si branzeturi. 

Potasiu 

Potasiul este o substanta minerala regasita in interiorul celulelor si responsabila pentru reglarea continutului de apa, participand activ in activitatea musculaturii, dar si in reglarea tensiunii arteriale. Potasiul poate fi asimilat din alimente precum spanac, cartofi, ghimbir, patrunjel, varza de Bruxelles, rosii, fasole, ciuperci, prune, banane, stafide, seminte de floarea soarelui, lactate, carne proaspata si peste. 

Fosfor 

Fosforul este si el un mineral esential pentru organism, regasindu-se in fiecare celula din corpul uman si avand un rol major in crearea ADN-ului si ARN-ului. Acest mineral mentine sanatatea oaselor si dintilor, este important pentru ritmul cardiac, dar si pentru transformarea caloriilor in energie. Fosforul poate fi intalnit in carnea de pasare si cea de porc, in peste, lapte si produse lactate, oua, cartofi, fructe uscate, usturoi si in bauturi carbogazoase. 

Clor 

Clorul este un mineral care are rol in sintetizarea acidului clorhidric din stomac. Acesta contribuie la formarea oaselor, dintilor si tendoanelor, reduce nivelul glicemiei si al colesterolului din organism. Asemenea sodiului, clorul poate fi procurat in totalitate din sare sau alimente gatite, precum si din carnea de peste. 


Chiar daca specialistii recomanda administrarea aportului zilnic de minerale si vitamine din alimente, exista zile cand acest lucru nu este posibil. Drept urmare, atunci cand nu reusesti sa acoperi aportul necesar de minerale sau de vitamine mai sus mentionate, iti sugeram sa optezi pentru suplimente naturale de la Planteea. Doar in acest fel vei fi mereu in forma!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre suplimente naturale

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vitamine

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0