Vitamina C este o vitamina oxidabila, hidrosolubila, care nu rezista la caldura si nici la razele ultraviolete (sensibila si la lumina). Vitamina C nu poate fi sintetizata de organism.
Deoarece este hidrosolubila, organismul nu o depoziteaza si surplusul este eliminat rapid (in cateva ore de la momentul aportului ei). De aceea, vitamina C trebuie consumata zilnic. Daca sunteti obisnuit(a) sa consumati legume si fructe proaspete si, in plus, nu fumati, aportul de vitamina C in cantitati suficiente nu ar trebui sa fie o problema.
Doza zilnica necesara de vitamina C este, pentru adultii nefumatori, intre 60 si 90 mg pe zi. Fiind eliminata prin urina, vitamina C nu este periculoasa pentru organism atunci cand aceste cantitati sunt depasite cu mult: pana in jurul a 1.000 mg de vitamina C consumata zilnic nu afecteaza sanatatea, singurele efecte posibile fiind insomnia si diareea. (Peste 1 gram pe zi poate genera acumulare in exces de fier in tesuturi sau/si poate agrava unele afectiuni renale).
Persoanele cu hiperabsorbtie de fier (afectiune destul de rara) este indicat sa-si controleze aportul de vitamina C (in general nu ar trebui sa depaseasca 80-100 mg pe zi).
Deoarece fumul de tigara distruge partial vitamina C, fumatorii au nevoie de cantitati mai mari din aceasta vitamina (in functie de cate tigari fumeaza in fiecare zi). Chiar daca, in general, nici fumatorii nu ajung sa se imbolnaveasca de scorbut, acestia sunt, in general, mai des afectati de boli in a caror prevenire vitamina C este implicata (raceli, infectii, boli degenerative etc.) – acest lucru tine atat de deficitul de vitamina C urmare a fumatului, cat si de actiunea directa a toxinelor din fumul de tigara.
Cantitatea zilnica de vitamina C necesara unui fumator poate varia, in general, intre 100 si 250 mg.
Vegetalele coapte bine contin mai multa vitamina C decat cele necoapte.
Top surse de vitamina C (dintre legumele si fructele care ne sunt la indemana): patrunjelul, broccoli, varza rosie, kiwi, lamaia, capsunile, portocala, conopida, pepenele galben, varza alba.
Daca ar fi sa alcatuim un clasament absolut al surselor naturale de vitamina C, pe primele locuri se afla acerola (“visina tropicala”), billy goat plum (un fruct exotic care nu seamana, in fapt, prunelor; creste in Australia), macesele si catina.
Vitamina C nu vindeca racelile si infectiile printr-o actiune directa, dar ajuta semnificativ in aceste cazuri prin capacitatea sa de a intari sistemul imunitar.
Vitamina C are un rol metabolic esential (in absorbtia fierului, in asimilarea vitaminei B9 (acidului folic), in metabolizarea glucozei si a unor aminoacizi), este implicata in producerea de colagen si in formarea osaturii, actioneaza ca tonic general, are o capacitate antioxidanta ridicata (contribuind inclusiv la reducerea riscului de cancer).
Vitamina C obtinuta din suplimente este cu mult mai greu de asimilat de catre organism ca cea “naturala”, de aceea cele mai bune surse de vitamina C sunt cele naturale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"