Ridicarea tonului nu este tot timpul un lucru rau. Descrierea unei situatii cu o voce mai inalta poate atrage atentia asupra unui lucru, fara a rani foarte tare. Tipatul devine periculos cand este un atac personal, cand capata forme de acuze gen „Niciodata nu pricepi”.
Multi parinti isi pierd controlul pentru ca iau personal tot ce face copilul. Se simt atacati sau cred ca actiunile copilului se reflecta prost asupra lor. Parintii care considera emotiile negative ale copilului ca fiind neasteptate si coplesitoare, tind sa fie din ce in ce mai frustrati cu fiecare izbucnire, spune un studiu publicat luna trecuta in Journal of Family Psychology. Abilitatea parintelui de a rezolva probleme este afectata si reactioneaza si el prin emotii negative, cum ar fi tipatul.
Adolescentii ai caror parinti folosesc disciplina verbala dura, cum ar fi tipatul sau insultele, sunt mai predispusi sa aiba probleme de comportament si simptome de depresie, spune un studiu recent efectuat in randul a 976 de copii de gimnaziu si al parintilor acestora, coordonat de Ming-Te Wang de la Universitatea din Pittsburgh.
Un alt studiu sugereaza ca tipatul la copii poate avea consecinte care le depasesc ca gravitate pe cele ale palmelor date ocazional. Efectele negative ale palmuitului pot fi ameliorate printr-un comportament cald ulterior, dar cele ale tipatului nu. Tacticile negative de solutionare a problemelor pe care copiii lle invata cand paritnii tipa la ei le raman intiparite si cand devin adulti, conchide un studiu publicat in 2012 in Marriage & Family Review. Copiii pot sa inceapa sa se astepte ca ceilalti sa-i trateze intr-un mod negativ si, inconstient, sa-si aleaga parteneri care satisfac aceasta asteptare.
Asadar, inainte sa tipi, incearca sa te controlezi:
- respira adanc: inspira, expira, inspira, expira....
- gandeste-te la ceva placut, cum ar fi ca esti pe o plaja insorita la malul oceanului albastru,
- numara pana la zece,
- cere-i sotului sa preia controlul situatiei,
- iesi din camera.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!