Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

33 greseli majore de evitat in educatia copilului tau

33 greseli majore de evitat in educatia copilului tau
Ca parinti, cu totii facem greseli. Este imposibil sa fim perfecti si este atat de important ca sa ne mai relaxam din cand in cand fara sa mai aspiram la titlul de “parintele anului”. Copiii nostri par ca ne testeaza abilitatile si rezistenta pas cu pas, pe masura ce cresc si intra in noi etape de dezvoltare. Pare ca e parte din “jobul” lor sa forteze limitele si sa verifice exact unde este acea linie de separare intre ce este voie sa faca si ce nu.


De aceea a luat nastere acest ghid, pentru a veni in intampinarea parintilor responsabili, grijulii si iubitori care isi propun sa faca cat mai putine greseli si sa corecteze din mers ce e de corectat.
Cele mai comune greseli pe care un parinte le poate face sunt prezentate pe CD-ul „33 de greseli majore de evitatat in educatia copilului tau” impreuna cu solutii concrete de a le evita sau de a le inlocui cu alte modele de comportament sau de abordare a provocarilor cresterii si educarii unui copil, indiferent de varsta.
Iata un fragment din acest ghid, continand un exemplu de greseala de evitat de catre un parinte:
Greseala numarul 1: Tipi la copil cand nu o mai scoti la capat
Specialistii vin cu multe sfaturi pentru parinti care sa-i ajute sa-si creasca si sa-si educe copiii intr-un spirit pozitiv, fara tipete, violente sau alte forme negative de manifestare. Dar stim cu totii cat este de greu sa ne controlam dupa o zi aglomerata de munca, iar copilul face cate o traznaie care ne scoate din minti. Este adevarat ca e greu, dar nu este imposibil.
Inainte de a pune in aplicare orice sfat, incearca sa te gandesti ca nervii nu vor duce la nimic bun, in plus pot contribui la racirea relatiilor dintre parinti si copii. Iata cum sa reusesti atunci cand simti ca situatia iti scapa de sub control:
1. Respira!
Inspiri, expiri si repeti. Acest exercitiu iti va fi de folos pentru a te linisti. De fiecare data cand simti ca sangele ti se urca la cap si esti pe cale sa explodezi, intoarce-te, inchide ochii si respira. Ragazul te va ajuta si sa-ti revizuiesti putin emotiile. Inainte de a-i spune ceva copilului (sau mai bine zis de a tipa la copil), respira adanc, repeta-ti in minte ce ai vrea sa-i spui si apoi, spune-i pe un ton calm.
2. Comportamentul este problema, NU copilul!
Toti parintii au copii buni, insa unii dintre ei au un comportament problema. In general, parintii se gandesc la educatia copiilor lor in termeni pozitivi, mai putin cand vine vorba despre comportamentul acestora. Si, dintr-un motiv sau altul, s-a impamantenit aceasta idee ca pedeapsa ii va invata. Parintii nu tipa la copii si nu-i pedepsesc cand ii invata sa mearga pe bicicleta, ci ii sprijina, ii incurajeaza, ii ghideaza. Dar daca loveste un copil, de exemplu, in parc, urmatoare reactie ar putea fi: se duc la copil si ii spun pe un ton ridicat “NU mai face asta! Ce e cu tine? De ce ai dat?”. Mai sunt si unii parinti care nu se opresc aici si il ciufulesc sau ii dau vreo doua la fund. Dar nu copilul este problema, ci comportamentul sau. Nu trebuie indreptata vreo furie asupra copilului. El trebuie ghidat cum sa se poarte data viitoare.
3. Fii ferm, nu rau
Cand copilul a facut ceva gresit, foloseste un ton ferm, dar cald. Esti parintele copilului tau, iar el trebuie sa te asculte. Cu cat vorbesti mai calm si mai “dulce”, cu atat mai mult impact vor avea vorbele tale. Cu cat tipi mai putin, cu atat copilul va intelege mai bine si mai repede instructiunile, iar tu vei avea mai putin probleme cu gatul, incercand sa-l convingi sa te asculte.
4. Stabileste reguli si respecta-le
Daca nu respecti regulile, copiii se vor invata, te vor testa, iar tu vei deveni din ce in ce mai nervos. “Inchide televizorul!” Peste 5 minute, televizorul inca functioneaza, iar copilul sa uita la el. “Hei, am vorbit serios, inchide televizorul sau… (urmeaza amenintarea)”. 5 minute mai tarziu e aceeasi situatie: televizor pornit, copilul se uita la el. “Hei (numele copilului) eu chiar am vorbit serios! (urmeaza amenintarea)” Parintele se simte apoi din ce in ce mai frustrat si rabufneste. Va suna putin cunoscut scenariul, nu? Aceasta este una dintre cele mai simple modalitati de a evita tipatul: Reguli clare si respectate. Nu a inchis televizorul? Te duci si il inchizi fara alte comentarii care sa te enerveze.
5. Ajuta-ti copilul sa-si explice trairile
Inainte de a-ti pierde cumpatul, incearca sa intelegi ce l-a determinat pe copil sa se comporte asa. Copiii de 1-3 ani nu stiu si nu pot sa-si exprime trairile. Poate pentru ei a impinge sau a lovi un alt copil este o forma de a spune “Buna, vrei sa te joci cu mine”. Avem datoria sa-i invatam pe copii cum sa-si exprime sentimentele. Trebuie sa le intelegem sentimentele, fara sa le validam, insa comportamentul gresit. Il poti intreba “De ce l-ai lovit pe X? Te-a suparat?” In momentul in care afli raspunsul DA, ii explici ca il intelegi ca este suparat, insa nu asa se manifesta un copil suparat, nu-i loveste pe ceilalti, ci le spune “Sunt suparat! Nu mai vreau sa ma joc cu tine!”. Daca raspunsul este NU, intrebarile vor continua pana cand vei afla cauza si astfel vei reusi, intr-un mod foarte pozitiv, sa-l ghidezi pe cel mic pe drumul cel bun, fara sa fie nevoie sa tipi.
Daca esti interesat de acest ghid si vrei sa afli si alte 32 de greseli in educatia copilului te invitam sa dai click aici.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre greseli

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copil

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre educatia copilului

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016