Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rolul jucariilor in dezvoltarea copilului

Rolul jucariilor in dezvoltarea copilului
Jucaria este un tovaras nelipsit al copilariei, de la cea mai frageda varsta pana la anii de scoala. In primul an de viata, copilul nu are nevoie de jucarii complicate sau scumpe. Stand pe spate in patutul lui, isi vede manutele miscandu-se, descopera degetele, piciorusele si se joaca incantat.


O simpla zornaitoare, biberonul, obiectele care-i sunt la indemana, totul il multumeste, il intereseaza, il ajuta sa cunoasca lumea din jurul lui. Pana la 1 an, zornaitoarele, inelele, bilele sau clopoteii care atarna la pat, jucariile viu colorate, stralucitoare, care produc sunete placute, de forma simpla sau atractiva, stimuleaza miscarile (intinderea mainilor, apucarea, aruncarea) si orientarea.
Pe masura ce creste poate ajunge si explora lucrurile noi pentru el. Patutul devine un cadru interesant si un mijloc de stimulare psihica, daca i se pun inauntru jucarii simple, zornaitoare, iar pe laturile patutului se leaga jucarii colorate.
Pana la 1 an deci, copilul se bucura de orice obiect, orice jucarie il face fericit.
Din al doilea an de viata, cand isi perfectioneaza miscarea intregului corp prin mers, tarare, catarare, sarituri, devin necesare jucarii adecvate acestor activitati. La aceasta varsta ii place sa aibe un ursulet sau o papusa sau sa plimbe un camion.
Intre 1 an si 3 luni si 1 an si 8 luni, cea mai mare placere consta in deplasarea obiectelor: masina, camionul, fiind mult apreciate.
Catre varsta de 2 ani este deosebit de util sa aiba la indemana multe jucarii diferite, copilul fiind tare curios si interesat sa ia din gramada de jucarii o anumita jucarie, pentru a o examina.
Cuburile pentru joc si constructii simple devin jucarii foarte necesare pentru perfectionarea gesturilor de apucare si precizia miscarilor.

Copilul manuieste cu placere cuburile mici si poate construi turnuri din 2-3 cuburi. Coordonarea miscarilor mainii permite sa puna si sa scoata obiecte din orice recipiente ii sunt la indemana.
La inceputul celui de al 2 -lea an de viata, copilul se comporta nediferentiat cu jucariile, toate sunt la fel, aruncate sau duse la gura.  La aceasta varsta el trebuie invatat sa foloseasca jucaria in mod adecvat.
Dupa 2 ani, cu ajutorul jucariilor potrivite, trebuie sa contribuim la dezvoltarea atentiei, memoriei, gandirii si a vorbirii. Mersul si alergarea sunt stimulate prin mingii sau jucarii mobile care contribuie si la coordonarea miscarilor si la orientarea in spatiu.
Bucuria copilului intre 2-3 ani la vederea jucariilor este deosebit de mare, ii place sa le arate si altora, dar se plictiseste repede. La aceasta varsta, este foarte interesat de jucariile sale. De la aceasta varsta poate avea preferinte pentru o anumita jucarie, dar este foarte interesat de orice fel de jucarie noua, jocurile relativ simple putandu-i retine atentia mult timp.
La 3 ani, jocul cu cuburile este foarte agreat, putand face constructii destul de complicate, ca de exemplu un turn din 9-10 cuburi; din 3-5 piese de constructii de forme geometrice diferite poate construi un pod. Mingea devine o jucarie foarte agreata, care-l ajuta sa-si dezvolte muschii prin miscarea pe care o impune.
Intre 3 si 4 ani, dezvoltarea imaginatiei il determina pe copil sa folosseasca jucarii mai multe, care reprezinta activitati cotidiene – fetele folosesc cu placere jucarii cu obiecte de curatat in casa, iar baietilor le plac mult masinile, jucariile de reparat si construit (ciocan, cleste, etc).
Jucariile au un rol important pentru dezvoltarea psihica a copilului. Jucariile trebuie sa fie destul de mari pentru a nu putea fi inghitite, introduse in nas sau urechi si sa nu aiba parti detasabile.
Sunt bune, asadar, jucariile confectionate din materiale usoare si rezistente, cu dimensiuni si greutate potrivite cu varsta si dezvoltarea copilului, ca sa le poate manui fara sa oboseasca. Forma lor trebuie sa fie simpla, suprafata neteda, fara ornamente, fara colturi care pot lovi copilul in timpul jocului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.2 din 5 - 15 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre jucarii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copil

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre joc

Cele mai citite articole

Rodia este un fruct delicios si nutritiv cu o istorie bogata si origini stravechi. Desi poate parea ...
Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0