Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rolul lui Nicolae Paulescu in descoperirea insulinei, in sfarsit recunoscut

de SuntFericita.ro la 2021-07-26
Rolul lui Nicolae Paulescu in descoperirea insulinei, in sfarsit recunoscut
Centrul European pentru Studierea Diabetului (CEED) anunta in mod oficial ca Nicolae Paulescu a jucat un rol extrem de important in descoperirea insulinei inaintea celor care au fost premiati de fapt pentru obtinerea ei.


Profesorul Paulescu a studiat medicina la Paris la sfarsitul secolului al XIX-lea, alaturi, mai ales, de profesorul Etienne Lancereaux (1827-1910), care a descris originea pancreatica a diabetului si a facut distinctia intre "diabetul gras" si "diabetul slab". Dupa obtinerea diplomei de doctorat in 1897, Nicolae Constantin Paulescu s-a intors in Romania, unde a fost numit, in 1900, profesor de fiziologie la Facultatea de Medicina din Bucuresti. A lucrat in aceasta institutie universitara pana la moartea sa din 1931.
 
In 1911, profesorul roman a inceput sa realizeze cercetari asupra diabetului. A reusit astfel sa sintetizeze un extract pancreatic provenit din pancreasuri prelevate de la animale (in principal de la caini) si sa demonstreze ca o substanta - pe care a denumit-o "pancreina" - continuta in acel extract poate sa scada glicemia si concentratia corpilor cetonici.
 
El poate fi considerat, deci, drept primul om de stiinta care a descris substanta ce urma sa fie denumita mai tarziu "insulina", scrie sursa citata.
 
Cercetarile sale au fost insa intrerupte in 1916 de Primul Razboi Mondial si de ocuparea orasului Bucuresti de trupele germane. Profesorul roman a publicat si a comunicat catre Societatea de Biologie din Bucuresti rezultatele sale despre izolarea in laborator a pancreinei abia cinci ani mai tarziu, in 1921.
 
In acelasi an, a publicat rezultatele studiilor sale in limba franceza in revista de specialitate Archives Internationales de Physiologie, de Biochimie et de Biophysique, intr-un articol intitulat "Recherches sur le role du pancreas dans l'assimilation nutritive" ("Cercetari asupra rolului pancreasului in asimilarea nutritiva").
 
A depus o cerere de brevet in Romania sub titlul "Pancreina si procedeul fabricatiei ei", obtinut pe 10 aprilie 1922.
 
Canadienii Frederick Banting (1891-1941) si John James Richard Macleod (1899-1978) au facut prima injectie cu insulina asupra unui pacient uman pe 11 ianuarie 1922. Un an mai tarziu, insulina a fost produsa pe scara industriala in scopuri medicale.
 
Profesorul Paulescu nu a obtinut niciodata recunoasterea internationala in timpul vietii sale, in pofida lucrarilor lui de pionierat in ceea ce priveste descoperirea insulinei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre insulina

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016