Conform unui studiu al unor cercetatori germani, un somn scurt este solutia optima, dar si cea mai la indemana pentru a retine mai usor si mai statornic un curs sau o teorie tocmai invatata.
Care este explicatia? Creierul nostru este mult mai putin asaltat, in timpul somnului, de factorii ce pot sa stearga ori sa altereze informatiile pe care le-am dobandit recent.
Studii anterioare demonstrasera deja faptul ca informatiile recente, stocate temporar in zona hipocampusului, nu se fixeaza imediat. Mai era bine cunoscut ca reactivarea amintirilor recente, la putin timp dupa dobandirea informatiilor, joaca un rol important in transferul lor catre acea zona de stocare permanenta, neocortexul, care joaca si rolul unei veritabile “memorii hard" a creierului.
Desi reactivarea informatiei in starea de veghe influenteaza pozitiv memorarea definitiva, problema apare atunci cand peste informatia acumulata “vin”, la interval mic de timp, informatii noi (lucru care, considera cercetatorii, se intampla si daca procesul propriu-zis de invatare a luat sfarsit, deoarece, in starea de veghe, creierul este “asaltat” de informatie primita prin intermediul simturilor).
Cum s-a desfasurat experimentul?
Oamenii de stiinta le-au cerut celor 24 de voluntari sa retina un numar de ilustrate pe care apareau imagini cu animale si obiecte comune. Dupa 40 de minute, 12 dintre voluntari, care nu au dormit in acest interval, au fost rugati sa memoreze o a doua serie de poze, doar putin diferite de primele.
Pe de alta parte, ceilalti 12 subiecti au avut dreptul sa “traga un pui de somn” inainte de a retine cea de-a doua serie de poze.
Cele doua grupuri de subiecti au fost evaluate in privinta capacitatii de a-si aminti pozele din prima serie.
Subiectii care au avut dreptul la somn au obtinut un scor mai bun, amintindu-si, in medie, 85% dintre primele ilustrate, in comparatie cu 60% reusit de subiectii care nu au dormit intre cele 2 faze ale testului.
Testul a fost repetat, ulterior, cu aceleasi 2 grupuri de subiecti, de data aceasta in conditii similare: membrii niciunuia dintre grupuri nu au avut dreptul la somn. Numarul si genul de poze au fost aceleasi cu cele din primul test. De aceasta data, rezultatul mediu al ambelor grupuri a fost de fix 60%.
Articol preluat din
Manager.ro
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.75
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"