Creativitatea presupune urmatoarele procese: pregatirea, incubatia, iluminarea si verificarea. Fiecare etapa este sustinuta de parghii diferite. Sistemul de valori si atitudini, inteligenta, increderea in sine, particularitatile de personalitate pot influenta modul in care abordam conceptul creativitatii si felul in care ajungem sa fim creativi.
Pentru masurarea creativitatii este necesar sa luam in calcul mai multe criterii. Factori relevanti sunt originalitatea, flexibilitatea, fluiditatea.
Pentru a preveni blocajele de tip cultural, perceptiv sau emotional este important sa se creeze un mediu propice pentru dezvoltarea unei stari cat mai relaxate si deschise. Experientele sunt cele ce ne imbogatesc si se cunoaste faptul ca artistii au mereu nevoie de un mediu echilibrat. Daca stimularea din mediu este insuficienta, nu este satisfacuta nevoia de noutate si diversitate. Daca nu e reglat mediul si totul ajunge sa fie suprasolicitant, din nou ne blocam la acest nivel. A fi conectat la mediu, dar a ramane calm, deschis, flexibil e eficient in mai toate procesele creative.
Sunt cunoscute mai multe metode de stimulare a creativitatii, unele fiind folosite in toate mediile. printre acestea se numara: brainstorming, sinectica, cadranele, diagrama Venn Euler, ciorchinele, cubul, palariile ganditoare, cvintetul, phillips 6/6, metoda 6-3-5.
Metoda phillips si metoda 6-3-5 se aplica pe grupuri mari.
In metoda 6-3-5 se impart persoanele in grupuri de 6, in care fiecare propune 3 idei, in 5 minute.
Exercitiile prin care se verifica fluenta sunt de acest tip:
- Ai un minut la dispozitie: gaseste cat mai multe animale a caror denumire sa inceapa cu litera t. Dar cu litera M?
- Gaseste cat mai multe cuvinte din 3 litere care sa inceapa cu litera D.
- Gaseste cat mai multe obiecte in natura, care sa fie in mod normal de culoare galbena.
- Gaseste cat mai multe denumiri de tari care incep cu litera P.
Daca va doriti sa fiti creativ, sa va simtiti implicat si multumit de munca pe care o faceti, daca vreti sa nu mai aveti mintea obosita in permanenta, atunci tot ce trebuie sa faceti este sa va antrenati mintea! Rutina, oboseala psihica puternica si lipsa de concentrare devin istorie! Ghidul “Antreneaza-ti mintea cu Neurobic - Secretele unui creier mereu tanar” se poate comanda aici >>
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!