Sursa neintelegerilor dintre parinti si adolescenti sunt generalizarile si falsele presupuneri
de
SuntFericita.ro la

Multe din neintelegerile dintre parinti si copii lor adolescenti sunt cauzate de falsele presupuneri si concluzii, explicatii dure despre celalalt, care se dovedesc, in cele din urma, sa nu fie adevarate. Cauza este lipsa de comunicare, ata de importanta in relatia dintre un parinte si copilul sau.
Adesea, aceste presupuneri sunt legate de intrebar referitoare la ce gandeste cealalta persoana, ce simte sau ce vrea sa faca.
Iata un exemplu:
Parintele, divortat de curand, se intoarce obosit si nervos de la serviciu si se duce direct la bucatarie. Dupa cateva minute, din bucatarie se aude zgomotul vaselor murdare trantite in chiuveta. Adolescentul presupune ca parintele s-a enervat pe el pentru ca nu si-a spalat vasele la timp Iar o sa fie tipete... Precis nu o sa ma lase sa plec duminica cu prietenii la munte. Se duce la bucatarie, unde ii reproseaza parintelui: Le spalam mai tarziu, nu trebuia sa le arunci asa. Nu trebuie sa faci atata tam-tam pentru niste vase, te pomenesti ca nu ma mai lasi nici la munte penstu asta. Obosit si nepregatit pentru tonul iritat al adolescentului, parintele riposteaza: Poftim? Numai la asta te gandesti La bani, bani, bani si ca trebuie sa ti-i dau eu, numai la asta sunt buna. Mereu imi reprosezi ca am divortat, o sa ma faia sa regret casatoria asta pana la adanci batraneti.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Evaluarea Nationala 2020 Culegere exercitii rezolvate la limba romana clasa a VIII-a
Cel mai simplu si mai eficient mod de pregatire pentru examen Lucrarea Evaluarea Nationala 2020 Culegere de exercitii rezolvate la limba romana clasa a VIII-a contine o serie de modele de teste care respecta intocmai programa aprobata de Ministerul Educatiei Nationale au acelasi format cu cel impus de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Atat parintele cat si adolescentul reactioneaza pe baza unor false presupuneri si concluzii, fara sa stie ce se intampla de fapt. Amandoi ridica la rang de adevar, cele mai rele ganduri si posibilitati.
Teoria atributiei descrie modul in care presupunerile oamenilor legate de ceea ce se intampla intr-o relatie sunt, de cele mai multe ori, bazate pe cele mai rele temeri. De fiecare data, presupunerile eronate creaza discutii aprinse care de cele mai multe ori strica relatii.
Daca ar fi existat o buna comunicare intre parinte si adolescent, discutia prezentata mai sus nu s-ar mai fi intamplat. Dar daca totusi se ajunge intr-o situatie asemanatoare, e bine ca lucrurile sa se explice, dupa ce nervii s-au mai calmat.
Evita sa faci presupuneri pe seama altora. De cate ori nu ai incredere sau nu stii sigur ce se intampla cu celalalt - ce gandeste, simte sau vrea sa faca -, in loc sa faci greseala de a presupune, mai bine intreaba-l direct.
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.83
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Comentarii articole