Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sursa neintelegerilor dintre parinti si adolescenti sunt generalizarile si falsele presupuneri

Sursa neintelegerilor dintre parinti si adolescenti sunt generalizarile si falsele presupuneri
Multe din neintelegerile dintre parinti si copii lor adolescenti sunt cauzate de falsele presupuneri si concluzii, explicatii dure despre celalalt, care se dovedesc, in cele din urma, sa nu fie adevarate. Cauza este lipsa de comunicare, ata de importanta in relatia dintre un parinte si copilul sau.


Aceste presupuneri apar ca rezultat al dorintei de a-l intelege pe celalalt, de a intelege modul in care gandeste si traieste, dar au ca fond lipsa de comunicare. Presupunerile apar pe fondul ignorantei, necunoasterii si sunt alimentate cu sentimente de insecuritate, anxietate, neincredere, grija sau suspiciune, de fiecare data acestea avand si rol de distorsionare a adevarului. Cei care fac presupuneri legat de anumite comportamente sau trag concluzii pripite nu sunt foarte diferiti de ghicitoarele care dau anunturi in ziare sau a doamnelor care pretind ca poti citi destinul in zatul de cafea.

Adesea, aceste presupuneri sunt legate de intrebar referitoare la ce gandeste cealalta persoana, ce simte sau ce vrea sa faca.

Iata un exemplu:

Parintele, divortat de curand, se intoarce obosit si nervos de la serviciu si se duce direct la bucatarie. Dupa cateva minute, din bucatarie se aude zgomotul vaselor murdare trantite in chiuveta. Adolescentul presupune ca parintele s-a enervat pe el pentru ca nu si-a spalat vasele la timp Iar o sa fie tipete... Precis nu o sa ma lase sa plec duminica cu prietenii la munte. Se duce la bucatarie, unde ii reproseaza parintelui: Le spalam mai tarziu, nu trebuia sa le arunci asa. Nu trebuie sa faci atata tam-tam pentru niste vase, te pomenesti ca nu ma mai lasi nici la munte penstu asta. Obosit si nepregatit pentru tonul iritat al adolescentului, parintele riposteaza: Poftim? Numai la asta te gandesti La bani, bani, bani si ca trebuie sa ti-i dau eu, numai la asta sunt buna. Mereu imi reprosezi ca am divortat, o sa ma faia sa regret casatoria asta pana la adanci batraneti.

Atat parintele cat si adolescentul reactioneaza pe baza unor false presupuneri si concluzii, fara sa stie ce se intampla de fapt. Amandoi ridica la rang de adevar, cele mai rele ganduri si posibilitati.

Teoria atributiei descrie modul in care presupunerile oamenilor legate de ceea ce se intampla intr-o relatie sunt, de cele mai multe ori, bazate pe cele mai rele temeri. De fiecare data, presupunerile eronate creaza discutii aprinse care de cele mai multe ori strica relatii.

Daca ar fi existat o buna comunicare intre parinte si adolescent, discutia prezentata mai sus nu s-ar mai fi intamplat. Dar daca totusi se ajunge intr-o situatie asemanatoare, e bine ca lucrurile sa se explice, dupa ce nervii s-au mai calmat.

Evita sa faci presupuneri pe seama altora. De cate ori nu ai incredere sau nu stii sigur ce se intampla cu celalalt - ce gandeste, simte sau vrea sa faca -, in loc sa faci greseala de a presupune, mai bine intreaba-l direct.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.83 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre adolescenti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parinti

Cele mai citite articole

Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Nu de putine ori ni se intampla sa simtim nevoia unui aliment dulce si chiar sa devenim nervosi din ...
Cand ai fost diagnosticat cu diabet deja te gandesti ca trebuie sa renunti la toate placerile ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016