Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa stii despre glaucom

de Alina Ilie la 2021-10-27
Ce trebuie sa stii despre glaucom
Dragos-Constantin Lunca, medic specialist oftalmolog, atrage atentia asupra faptului ca glaucomul este a doua cauza de orbire la nivel mondial, dupa cataracta. Este o afectiune oftalmologica ce se caracterizeaza prin distrugerea progresiva a nervului optic si care poate duce la orbire.


Potrivit specialistilor, exista anumite categorii de persoane care au un risc mai mare de a dezvolta glaucom si anumiti factori de risc precum: varsta (in cazul persoanelor peste 60 de ani riscul creste de 6 ori), persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (parinti, frati, copii) diagnosticate cu glaucom prezinta o crestere de 4 - 9 ori a riscului, cele care sufera de afectiuni cardiace sau diabet; persoanele care au presiune intraoculara crescuta, cele cu miopie severa, cele care urmeaza un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon) sau persoanele care au suferit un traumatism ocular. Asadar, se indica un consult oftalmologic complet persoanelor care intra in aceste categorii.

Glaucomul mai este cunoscut sub denumirea de "hotul tacut" deoarece pacientul nu sesizeaza pierderea de vedere decat intr-un stadiu avansat al bolii. Persoanele cu glaucom resimt o presiune intraoculara crescuta.

De asemenea, potrivit medicului, este foarte importanta monitorizarea presiunii oculare, valorile normale fiind cuprinse intre 11 si 22 mmHg (milimetri coloana de mercur); masurarea se realizeaza cu ajutorul unui aparat special numit tonometru.

Diagnosticul de glaucom se pune dupa un examen oftalmologic amanuntit care consta in determinarea refractiei oculare, testarea acuitatii vizuale cu cea mai buna corectie, tonometrie (masurarea tensiunii intraoculare), examinarea biomicroscopica a ochiului fara picaturi de dilatare, examinarea fundului de ochi (cu picaturi pentru dilatarea pupilei).  

Medicul mai spune ca nu exista tratament curativ pentru glaucom, in sensul ca pierderea de vedere prin glaucom nu poate fi recuperata.

''Tratamentul actual pentru glaucom are scopul de a pastra vederea asa cum este ea la momentul diagnosticului si de a preveni orbirea. Avand in vedere ca presiunea intraoculara crescuta este cel mai important factor implicat in progresia glaucomului, tratamentul are ca scop reducerea presiunii intraoculare la o valoare normala. Pentru a realiza acest lucru avem la dispozitie 3 directii de tratament: medicamentos, cu picaturi oftalmice, care trebuie aplicate toata viata, tratament laser, tratament chirurgical. Interventia chirurgicala nu va reda vederea, ci va fi indicata pentru a scadea tensiunea intraoculara in cazurile rezistente la tratamentul conservator.(...)", explica dr. Dragos-Constantin Lunca.

Sursa: Agerpres

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre glaucom

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre factori de risc

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre tratament

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre orbire

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016