Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Arta lui ACUM: Trei pasi pentru a trai momentul

de Alina Negrutiu la 2014-05-23
Arta lui ACUM: Trei pasi pentru a trai momentul
Viata se desfasoara in prezent. Dar prea adesea lasam prezentul sa ne scape, permitandu-i timpului sa treaca neobservat si necucerit. Ne irosim clipe pretioase din viata ingrijorandu-ne in legatura cu viitorul si necajindu-ne in legatura cu trecutul. Lumea intreaga contribuie la fragmentarea si dezintegrarea mentala, la distragerea atentiei, la lipsa de coerenta. Facem tot timpul cate ceva si ne permitem doar foarte putina vreme sa exersam linistea si calmul.


Cand suntem la munca, ne gandim cum este in vacanta. In vacanta, ne gandim la cate dosare ne vor umple biroul in lipsa. Ramanem blocati in amintiri agresive si ne tot sucim si rasucim in legatura cu ceea ce se poate sau nu intampla pe viitor.
Cei mai multi dintre noi nu ne luam constient la tranta cu gandurile. Ci gandurile ne controleaza. Gandurile de zi cu zi ne trec prin minte ca o cascada asurzitoare. Pentru a ne controla mai bine mintea si viata, pentru a ne gasi echilibrul, trebuie sa facem un pas in spate, sa luam o pauza. Sa fim, fara sa facem.
Trairea in moment este o stare de atentie activa, deschisa, intentionala. Cand ajungi aici, iti dai seama ca TU NU ESTI GANDURILE TALE. Devii un observator al acestora din clipa in care nu le mai judeci. Esti cu gandurile tale asa cum sunt ele, fara a le respinge si fara a le ingurgita.
Odata ce te setezi pe aceasta stare de spirit, devii ami fericita, mai exuberanta, mai empatica si mai sigura pe tine. Ai o stima de sine mai mare si iti accepti mai usor slabiciunile. Cat despre sanatate, specialistii jura ca stresul va fi mai mic, sistemul imunitar mai puternic, durerea cronica diminuata, la fel si tensiunea arteriala.
Da, stiu, toata lumea este de acord ca este bine sa traiesti moment. Ramane insa problema lui CUM. 
1. Pentru a imbunatati performanta, nu te mai gandi la ea.
Nu m-am simtit niciodata confortabil pe ringul de dans. Miscarile mele sunt stangace. Simt ca oamenii ma judeca. Nu stiu niciodata ce sa fac cu mainile. Vreau sa ma eliberez, dar nu pot, pentru ca stiu ca arat ridicol.
Acesta este paradoxul trairii clipei: daca te gandesti prea tare la asta, inrautatesti lucrurile. Daca esti intr-o situatie care te face anxioasa (tii un speech, faci cunostinta cu un strain, dansezi), concentrarea pe anxietate o accentueaza. Concentreaza-te mai putin pe ceea ce se intampla in mintea ta si mai mult pe ceea ce se intampla in camera, mai putin pe zgomotul mintii si mai mult pe lucrurile din afara ta, cum ar fi muzica sau oamenii.
2. Pentru a evita sa te ingrijorezi in legatura cu viitorul, concentreaza-te pe prezent (savureaza).
Poate ti s-a intamplat sa mergi undeva frumos si sa nu spui decat: „Vreau sa ma intorc odata aici”. Cand tu, de fapt, esti deja acolo. Sau iti bei cafeaua de dimineata si spui ca cea de ieri a fost mai buna.
Suntem adesea captivi in ganduri despre trecut sau viitor, ca uitam sa experimentam sau sa ne bucuram de momentul prezent. Nu savuram, adica nu ne folosim toate simturile pentru a capta muzica, a lasa soarele sa ne mangaie pielea, a iubi privirea indragostitului asa cum este ea acum.
De ce ne face trairea in prezent mai fericiti? Pentru ca gandurile negative se refera la trecut sau la viitor. Asa cum spunea Mark Twain, „Am trecut prin multe probleme, dar majoritatea nu s-au intamplat inca”.
3. Pentru a folosi timpul la maximum, nu te mai uita la ceas.
Faci ceva care te-a captata atata, incat nu simti cu trece timpul. Este un fel de paradox: cum sa traiesti in prezent daca nu esti constienta de el? Gandeste-te ca profunzimea implicarii este atat de mare, atentia atat de focusata, ca nimic nu poate patrunde. Orele curg, dar tie nu-ti pasa.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0