Oamenii sunt mai priceputi la exercitarea autocontrolului cand vine vorba de luarea deciziilor care sunt mai indepartate in timp.
1. Autocontrolul este o resursa limitata.
Conform modelului de forta a autocontrolului, exercitarea autocontrolului la un moment dat sau asupra unui set de comportamente poate epuiza abilitatea de a exercita autocontrol asupra altui set de comportamente. Intr-un studiu efectuat, in 2009, de Shmueli&Prochaska, fumatorii care s-au abtinut de la dulciuri au fost mai predispusi sa fumeze o tigara in pauza comparat cu cei care s-au abtinut de la legume crude.
2. Iti poti imbunatati autocontrolul.
Cercetarile sugereaza ca exista cateva moduri de gandire care pot duce la dezvoltarea autocontrolului:
- focalizarea pe un singur obiectiv. Actiunile sunt parte a unui obiectiv. De exemplu, majoritatea celor la dieta se dedica unui stil de viata sanatos pentru ca sunt preocupati de aspectul lor fizic si de sanatatea lor;
- atentie acordata modului in care actiunea poate satisface obiectivul. De exemplu, esti la dieta si ai o reactie emotionala atat la gustul concret al ciocolatei, cat si la implicatiile abstracte ale consumarii acelei ciocolate (vina si dezgust).
3. Lipsa de autocontrol duce la egoism.
Un mod de a ilustra faptul ca autocontrolul duce la comportamente egoiste este acela de a intra in jocul ultimatumului. Acest joc demonstreaza tensiunea intre auto-interesul economic si echitatea obiectivelor (adica, autocontrolul). Ideea este ca, daca oamenii sunt supusi imboldului de a-si satisface interesul economic in loc de echitate, atunci accepta chiar si oferte foarte scazute. Daca insa sunt condusi de echitate (preocuparea pentru reciprocitate si dreptate), resping ofertele mici, pentru ca le considera nedrepte. Prin urmare, se considera ca autocontrolul ii incurajeaza pe oameni sa respinga ofertele mici si sa se comporte adecvat din punct de vedere social.
4. Autocontrolul este in conexiune cu rezultatele de succes.
Persoanele cu un autocontrol ridicat au note mai mari. Ceea ce se datoreaza, probabil, faptului ca cei cu autocontrol scazut sunt mai predispusi sa amane sarcinile, ceea ce duce la performante mai slabe si la note mai mici. Autocontrolul ridicat atrage si mai putine probleme de control al impulsurilor, cum ar abuzul de mancare sau de alcool. Relatiile interpersonale sunt, de asemenea, mai bune (coeziunea familiala este mai ridicata, iar conflictul familial este mai scazut). Iar raspunsurile emotionale ale celor cu autocontrol bun sunt mai pozitive (sunt mai putin maniosi).
Sursa: businessinsider.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!