Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cafea, pomi infloriti si pantofi de lac

Cafea, pomi infloriti si pantofi de lac
Am pus de cafea... Macinata proaspat, cafeaua isi face de cap cu simturile mele olfactive. Trag indarjit de snurul jaluzelelor. Urasc lumina cruda a becului in dimineata tanara. Dar ce...? Cand au inflorit copacii! Oare de mult? Nuuuu! Nu se poate! Cand au izbucnit cu florile lor si albe, si roz?


Semnul e clar… Se apropie Pastele! Da, da! Acum imi dau seama. Stiu! M-am uitat in calendar si ieri! Dar degeaba! N-am inteles ca primavara a venit! Si uite acum… s-a gandit sa ma traga in alt fel de maneca. http://www.youtube.com/watch?v=mmh9__mI51g

Jos, pe batator, un covor suparat isi asteapta pedeapsa. E cam devreme, dar stie ca nu are cum scapa. Gospodinele cu manecile suflecate (iar maneci!) http://www.youtube.com/watch?v=mmh9__mI51g  si turbane cochet legate deasupra urechii se pregatesc de asalt. Niciun fir de praf nu le va scapa! In urma pamatufului totul va straluci de curatenie. Cum? Linkul n-are legatura cu textul? Promit! Data viitoare chiar va povestesc despre Greensleeves si Henry The VIII-th. De unde-am pornit?

Da! Copacii infloriti! Ma duc intotdeauna cu gandul la pregatirea Sarbatorii Pastelui… La felul in care femeile din casa incepeau marea curatenie. Vazduhul rasuna de loviturile zdravene primite de nevinovatele covoare. Lucrurile scoase afara, la aerisit, peretii proaspat varuiti. Copacii din gradinita, la fel! Printre straturi frumos randuite de zambile si narcise vesele. Suflul nou al primaverii patrundea peste tot.

Costumele barbatilor aliniate pe sarma din curte, palariile si cravatele curatate cu neofalina. Pe alta sarma, dantela apretata a milieurilor se rasfata la soare. Tocurile usilor improspatate cu vopseluri noi se pregateau si ele pentru marea sarbatoare.

Noi, copiii… Alergam peste tot, incurcandu-i pe cei mari cu joaca noastra sprintara. Ne pregateam si noi. “A te innoi de Paste” rima cu reinnoirea naturii, a vietii. Totul capata o noua viata. Stiam  ca vom primi in dar hainute noi: nelipsita rochita de catifea cu guleras de dantela (cate oare asemenea oi fi avut? si rosie, si albastra, de culoarea visinei coapte sau a bobului de mustar…), dresul alb stralucitor si musai, musai pantofii de lac cu bareta. Negri sau grena, oricum asortati. Dar de obicei - negri. Mergeau la toate. Nu lipseau cu niciun chip din ritualul Pastelui. Si ma urmareau tot anul, acolo unde ma duceam. E drept, uneori ii mai pocneam de cate-o piatra in speranta ca mama imi va lua alti pantofi!

Si apoi… Deniile din Saptamana Patimilor, clopotele batute “in dunga”… Joia celor 12 Evanghelii si toaca, si vopsitul oualor…
Noi, fetitele, participam la eveniment invatand cum se pregatesc ouale si cum se incondeiaza. Vinerea Seaca, in care mama nu cocea nicicand cozonacii fiindca nu cresteau, Vinerea Neagra a Prohodului… Dupa-amiaza, noi copiii mergeam la biserica cu mama, matusa sau bunica, treceam pe sub Sfanta Masa incarcata cu flori si strajuita de icoana Mantuitorului, simbolizand mormantul acestuia. Apoi la cimitir, ingrijeam, puneam flori si lumanari la mormintele bunilor si strabunilor.

Si apoi Marea Sarbatoare a Invierii… Pelerinajul luminilor in noaptea parfumata cu flori de liliac si arome de cozonac aburind. Pasca rumenita cu brau impletit, salutul pascal al oualor rosii si vinul precum sangele Domnului! Si toti ai nostri stransi laolalta cu bucurie, cinstind Invierea Domnului Nostru, Iisus Cristos. Era frumos in copilaria mea… Mi-e dor de-acele vremuri.

Spunea cineva ca viata trebuie traita in prezent. De-acord! Dar sa dam Cezarului ce-i al Cezarului!
Trecutul, cu amintirile lui, cu valorile lui, are parfumul lui. Te imbogateste si te simti ca si atunci cand ai deschide caseta cu bijuterii rare. O emotie fina.

Si visarea spre viitor are rolul ei. Te umple cu entuziasmul constructiv al realizarilor viitoare si te simti motivat ca, acum, in prezent, sa mergi mai departe.


Concluzia nr.1: 
Atat viitorul, cat si trecutul te ajuta sa traiesti din plin prezentul!

Concluzia nr. 2:
Sincer? Mi-e tare dor de o pereche de pantofi de lac! Nu, nu cu bareta! Asaaaa, chic! Un pic provocatori. In fond, vine Pastele! E timpul innoirii!


Te-ai pregatit de shopping? Te provoc sa-mi povestesti!
Cum? Sunt superficiala?
Ei, nu chiar! Dar am vrut doar sa te inveselesc un pic. Sa ai o zi tonica!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pastele

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre primavara

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
In cautarea unei diete echilibrate si sanatoase, fulgii de ovaz sunt un aliat de nadejde pentru cei ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0