Ulcerele peptice reprezinta leziuni ale mucoasei gastrice (a stomacului), ale mucoasei intestinului subtire superior (duodenului) sau, mai rar, leziuni ale esofagului (la nivelul segmentului abdominal).
Aceste leziuni apar atunci cand secretiile gastrice - care contin acid clorhidric si pepsina - erodeaza mucoasa.
Ulcerele peptice ale mucoasei gastrice se numesc ulcere gastrice. Cele care se formeaza in mucoasa duodenala se numesc ulcere duodenale.
Simptome ale ulcerului: durere (“arsura” abdominala), stari de greata, voma, balonare/flatulenta/eructatii frecvente. Durerea, greata sau voma poate fi, de una singura, simptom al ulcerului.
Cauze si factori de risc
Principalele cauze ale ulcerului sunt excesul de antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, diclofenac pastile etc.) si infectia cu bacteria Helicobacter pylori. Helicobacter pylori este prezenta la aproape jumatate din populatie, dar in putine cazuri declanseaza ulcerul.
Declansarea ulcerului de catre aceasta bacterie este favorizata de anumiti
factori de risc: fumatul (principalul factor de risc), consumul de alcool, consumul excesiv de alimente acide, folosirea laxativelor, dietele cu un exces de fibre, “saritul” peste mese, stresul, oxigenarea deficitara, surmenajul fizic, factori ereditari (in cazul ulcerului, factorul ereditar are influenta redusa).
Acesti factori de risc contribuie, daca sunt prezenti, si la aparitia ulcerului cauzat de antiinflamatoare, dar trebuie subliniat ca, in cazul abuzului de antiinflamatoare, se poate ajunge usor la ulcer chiar si fara prezenta vreunuia dintre ei.
(Factorii de risc actioneaza, in mod evident, si ca factori agravanti ai ulcerului).
In privinta condimentelor iuti ca si factor de risc, parerile sunt inca impartite (deoarece deocamdata nu exista rezultate certe). Ardeiul iute, spre exemplu, are si un anume rol protector, protejand intr-o oarecare masura stomacul de actiunea bacteriei Helicobacter pylori. Parerea noastra este ca toate condimentele iuti cresc riscul dezvoltarii ulcerului si agraveaza ulcerul, deoarece agreseaza in mod cert mucoasa (ele totusi nu pot declansa, singure, ulcerul, nici chiar consumate in exces).
Cauze mai rar intalnite ale ulcerului sunt hipersecretia de acid clorhidric (care are la randul ei cauza hormonala, legata de existenta unor tumori specifice) si dietele de slabire care combina, ca si metode de baza, abuzul de alimente acide (otet, lamai/alte citrice etc.) cu utilizarea excesiva si pe termen mai lung a laxativelor (chiar si laxative naturale).
Masuri de prevenire a aparitiei ulcerului
In mare parte, acestea se deduc din prezentarea cauzelor si a factorilor de risc.
Riscul de infectare cu Helicobacter pylori este unul greu controlabil. O masura care poate reduce acest risc este spalarea cu sapun a mainilor inaintea fiecarei mese (aceasta masura poate reduce uneori si riscul de contaminare prin contact cu persoane purtatoare).
Infectarea cu bacteria se produce, de obicei, prin consumarea de apa din reteaua de apa potabila, prin consumarea de fructe si legume spalate cu apa de la chiuveta (lucru care nu poate fi, in mod evident, evitat, decat prin folosirea unor filtre performante, care sa includa si filtrarea chimica) sau prin contact direct cu saliva de la purtatori.
Tratament
Tratamentul ulcerului trebuie stabilit in functie de cauza sa (ulcerul declansat de Helicobacter pylori necesita si tratament antibiotic – care va fi de altfel o componenta de baza a tratamentului in acest caz).
Oricare ar fi cauzele ulcerului, tratamentul include si componentele de reducere a secretiei acide si de protejare a mucoasei prin alimentatia adecvata (si prin renuntarea la fumat si/sau alcool, daca persoana afectata de ulcer fumeaza si/sau consuma alcool). Alimentatia adecvata se refera nu doar la reducerea/eliminarea factorilor alimentari care potenteaza ulcerul, ci si la folosirea “pansamentelor gastrice” (bazate de obicei pe surse de amidon – banane nu foarte coapte, paine alba prajita; painea proaspata este contraindicata). Complementar alimentatiei, pentru un plus de protectie a mucoasei pot fi folosite si produse naturiste si uneori carbune medicinal (produsul specific urmand a fi prescris si in acest caz, ca si medicamentele propriu-zise, de catre medicul personal).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"