Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Ce este important sa stiti despre ulcer

Ce este important sa stiti despre ulcer
Ce este important sa stiti despre ulcer

Ulcerele peptice reprezinta leziuni ale mucoasei gastrice (a stomacului), ale mucoasei intestinului subtire superior (duodenului) sau, mai rar, leziuni ale esofagului (la nivelul segmentului abdominal). Aceste leziuni apar atunci cand secretiile gastrice - care contin acid clorhidric si pepsina - erodeaza mucoasa. Ulcerele peptice ale mucoasei gastrice se numesc ulcere gastrice. Cele care se formeaza in mucoasa duodenala se numesc ulcere duodenale. Simptome ale ulcerului: durere (“arsura” abdominala), stari de greata, voma, balonare/flatulenta/eructatii frecvente. Durerea, greata sau voma poate fi, de una singura, simptom al ulcerului. Cauze si factori de risc Principalele cauze ale ulcerului sunt excesul de antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, diclofenac pastile etc.) si infectia cu bacteria Helicobacter pylori. Helicobacter pylori este prezenta la aproape jumatate din populatie, dar in putine cazuri declanseaza ulcerul. Declansarea ulcerului de catre aceasta bacterie este favorizata de anumiti factori de risc: fumatul (principalul factor de risc), consumul de alcool, consumul excesiv de alimente acide, folosirea laxativelor, dietele cu un exces de fibre, “saritul” peste mese, stresul, oxigenarea deficitara, surmenajul fizic, factori ereditari (in cazul ulcerului, factorul ereditar are influenta redusa). Acesti factori de risc contribuie, daca sunt prezenti, si la aparitia ulcerului cauzat de antiinflamatoare, dar trebuie subliniat ca, in cazul abuzului de antiinflamatoare, se poate ajunge usor la ulcer chiar si fara prezenta vreunuia dintre ei. (Factorii de risc actioneaza, in mod evident, si ca factori agravanti ai ulcerului). In privinta condimentelor iuti ca si factor de risc, parerile sunt inca impartite (deoarece deocamdata nu exista rezultate certe). Ardeiul iute, spre exemplu, are si un anume rol protector, protejand intr-o oarecare masura stomacul de actiunea bacteriei Helicobacter pylori. Parerea noastra este ca toate condimentele iuti cresc riscul dezvoltarii ulcerului si agraveaza ulcerul, deoarece agreseaza in mod cert mucoasa (ele totusi nu pot declansa, singure, ulcerul, nici chiar consumate in exces). Cauze mai rar intalnite ale ulcerului sunt hipersecretia de acid clorhidric (care are la randul ei cauza hormonala, legata de existenta unor tumori specifice) si dietele de slabire care combina, ca si metode de baza, abuzul de alimente acide (otet, lamai/alte citrice etc.) cu utilizarea excesiva si pe termen mai lung a laxativelor (chiar si laxative naturale). Masuri de prevenire a aparitiei ulcerului In mare parte, acestea se deduc din prezentarea cauzelor si a factorilor de risc. Riscul de infectare cu Helicobacter pylori este unul greu controlabil. O masura care poate reduce acest risc este spalarea cu sapun a mainilor inaintea fiecarei mese (aceasta masura poate reduce uneori si riscul de contaminare prin contact cu persoane purtatoare). Infectarea cu bacteria se produce, de obicei, prin consumarea de apa din reteaua de apa potabila, prin consumarea de fructe si legume spalate cu apa de la chiuveta (lucru care nu poate fi, in mod evident, evitat, decat prin folosirea unor filtre performante, care sa includa si filtrarea chimica) sau prin contact direct cu saliva de la purtatori. Tratament Tratamentul ulcerului trebuie stabilit in functie de cauza sa (ulcerul declansat de Helicobacter pylori necesita si tratament antibiotic – care va fi de altfel o componenta de baza a tratamentului in acest caz). Oricare ar fi cauzele ulcerului, tratamentul include si componentele de reducere a secretiei acide si de protejare a mucoasei prin alimentatia adecvata (si prin renuntarea la fumat si/sau alcool, daca persoana afectata de ulcer fumeaza si/sau consuma alcool). Alimentatia adecvata se refera nu doar la reducerea/eliminarea factorilor alimentari care potenteaza ulcerul, ci si la folosirea “pansamentelor gastrice” (bazate de obicei pe surse de amidon – banane nu foarte coapte, paine alba prajita; painea proaspata este contraindicata). Complementar alimentatiei, pentru un plus de protectie a mucoasei pot fi folosite si produse naturiste si uneori carbune medicinal (produsul specific urmand a fi prescris si in acest caz, ca si medicamentele propriu-zise, de catre medicul personal).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Teste REZOLVATE de Limba si Literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE


Doar 47 dintre profesori obtin statutul de titular   V-ati saturat probabil de mutarea continua din scoala in scoala pe posturi cu "perioada determinata" Sigur un post stabil v-ar prinde bine Va doriti sa reusiti cu prima ocazie Pentru ca pe an ce trece numarul candidatilor creste si numarul locurilor scade...

Oferta Speciala
valabila 48h



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ulcer

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ulcerul

Spune-ne opinia ta despre "Ce este important sa stiti despre ulcer"

Pentru a putea comenta trebuie sa fiti de acord cu Termeni si conditiile site-ului.


8 - 6 =


Ce au spus ceilalti utilizatori despre "Ce este important sa stiti despre ulcer"

CORINNE GUARIN @ 20-Iun-2012
"Scumpi prieteni, imi pare nespus de bine ca am aceasta ocazie sa va impartasesc despre vindecarea mea miraculoasa de ulcer stomacal. Cu un an in urma eram disperata fiindca durerile atroce nu conteneau si nici un medicament nu ma ajuta. Ba mai mult, ma obseda ideea ca as putea avea cancer,tinand cont ca tatal meu a murit din aceasta cauza...Asa ca am hotarat sa urmez tratamentul naturist cu suc limpede de legume. Am baut trei saptamani, dimineatza, pe stomacul gol,cu inghitituri mici, sucul de legume,iar dupamiaza am mancat cate ceva usor: putina carne cu salata, paste cu legume fierte, ceaiuri, fructe neacide in cantitati mici...Voi reveni cu amanuntele necesare prepararii sucului de legume. Va salut cu dorintza mea sincera de a va sti vindecati de orice dureri, Corinne"

Cele mai citite articole

Colesterolul are multe functii importante in organism si, daca este prezent la un nivel foarte ...
Iti doresti sa renunti la fumat, insa nu reusesti? Descopera in articol care sunt cele mai ...
Ceaiul rooibos ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Descopera in articol care sunt acestea!

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Vreau să-i mulÈ›umesc domnului Bubuza că mi-a adus înapoi fostul meu iubit, iubitul meu È™i ...
“Prietenii sunt familia pe care ti-o alegi.” - Asa este!!!
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Detoxifiere sanatoasa - Ghid complet pentru femei
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0