Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alimente care anuleaza efectul medicamentelor: 7 combinatii periculoase

de Alina Ilie la 2023-03-21
Alimente care anuleaza efectul medicamentelor: 7 combinatii periculoase
Unele fructe, legume si bauturi consumate in mod obisnuit pot afecta modul in care medicamentele sunt absorbite sau metabolizate in organism. In aceste cazuri, se pot declansa reactii adverse.


Unele alimente pe care le consumam pot interactiona cu medicamentele pe care le administram pentru diverse probleme de sanatate. Iata ce alimente NU trebuie combinate cu medicamente:
 
1. Lactate si unele antibiotice
 
Anumite antibiotice din clasa tetraciclinei (inclusiv doxiciclina si minociclina, care sunt prescrise pentru a trata pneumonia bacteriana si alte infectii) si ciprofloxacina (din clasa chinolonelor, prescrisa si pentru pneumonie si alte infectii) pot interfera cu calciul din produsele lactate cum ar fi laptele, branza si iaurtul. In acest fel se inhiba absorbtia medicamentelor, ceea ce ar putea compromite capacitatea medicamentului de a trata eficient infectia.
Solutia ar fi sa evitati alimentele care contin calciu cu o ora inainte sau doua ore dupa ce luati aceste antibiotice.
 
2. Legume cu frunze verzi si warfarina
 
Printre cele mai cunoscute interactiuni alimente-medicamente se numara si cea dintre anticoagulantul warfarina si alimentele care contin vitamina K, cum ar fi broccoli, varza, spanacul, patrunjelul si alte legume cu frunze verzi. Prin continutul ridicat de vitamina K, aceste legume pot reduce eficacitatea medicamentelor prescrise, inhiband astfel capacitatea de a preveni coagularea sangelui.
 
Unii experti in nutritie ii sfatuiesc pe cei care iau warfarina sa fie foarte atenti la cantitatea de vitamina K pe care o consuma prin alimente.
 
3. Mezeluri, soia si alte alimente care contin tiramina asociate cu medicamentele antidepresive
 
Inhibitorii de monoaminooxidaza (IMAO) sunt o clasa de antidepresive care pot trata diferite forme de depresie si alte tulburari ale sistemului nervos. 
Acestia pot interactiona cu alimentele care contin niveluri ridicate de tiramina, un aminoacid. Pacientii care iau IMAO si consuma alimente sau bauturi care contin tiramina se pot confrunta cu o crestere brusca a tensiunii arteriale. Alimentele bogate in tiramina includ mezelurile, carnea afumata, branzeturile maturate, alimentele fermentate, produsele din soia (sos de soia, tofu). De asemenea, anumite fructe pot contine tiramina, cum ar fi fructele foarte coapte, avocado, bananele, stafidele sau smochinele. 
 
4. Grapefruit si medicamente care scad colesterolul
 
Consumul de grapefruit sau suc de grapferuit poate inhiba absorbtia unei enzime care este necesara pentru metabolizarea statinelor. Ca rezultat, medicamentul ramane in sange, nefiind absorbit, crescand riscul de efecte secundare, cum ar fi durerea musculara.
 
Grapefruitul poate provoca probleme si atunci cand este asociat cu alte medicamente, cum ar fi cele pentru anxietate si anumiti corticosteroizi care trateaza boala Crohn sau colita ulceroasa.
Asadar, este indicat sa evitati acest fruct daca urmati un tratament cu medicamente care scad colesterolul.
 
5. Banane si alte alimente bogate in potasiu impreuna cu medicamente pentru hipertensiune
 
Inhibitorii ECA sunt medicamente utilizate pentru tratarea si gestionarea hipertensiunii arteriale, insuficienta cardiaca, accidentul vascular cerebral si alte afectiuni cardiovasculare. 
Daca asociati pastilele ce contin inhibitori ECA cu alimente bogate in potasiu, cum ar fi banane, avocado, rosii si caise uscate, puteti obtine niveluri ridicate de potasiu in organism, ceea ce poate duce la aritmii cardiace. De aceea, este intelept sa limitati aportul de alimente bogate in potasiu in timp ce luati aceste medicamente. Se recomanda ca unii inhibitori ECA, cum ar fi captopril si moexipril, sa fie administrati cu cel putin o ora inainte de masa.

6. Sucuri de fructe si antihistaminice
 
Antihistaminicele amelioreaza simptome cum sunt stranutul, senzatia de mancarime, curgerea nasului, senzatia de mancarime a ochilor, ochi inrositi sau inlacrimati, congestia nazala.
 
Substanta continuta - fexofenadina - poate interactiona cu sucuri acide, cum ar fi sucul de mere, sucul de portocale si sucul de grepfrut. Aceste sucuri acide pot afecta absorbtia si neutraliza efectul antihistaminicelor. Daca doriti ameliorarea alergiilor, evitati aceste sucuri timp de 2-3 ore de la administrarea antihistaminicelor.
 
7. Alimente bogate in fibre si levotiroxina
 
Consumul de faina de soia, nuci si alte alimente bogate in fibre poate inhiba absorbtia de levotiroxina – o substanta folosita in medicamentele pentru tiroida. Acelasi lucru este valabil si daca luati digoxina, pentru a trata insuficienta cardiaca. 


Foto: pixabay.com
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre medicamente

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre efecte adverse

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre colesterol

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre hipertensiune

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0