Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De Dragobete si nu numai, mustele de otet se imbata... ca sa supravietuiasca

De Dragobete si nu numai, mustele de otet se imbata... ca sa supravietuiasca
Larvele mustei de otet consuma alcool ca sa se protejeze impotriva parazitilor mortali. Se credea ca Drosophila melanogaster, cunoscuta ca musca de otet, este cam 'alcoolica'. De fapt ea practica automedicatia - cel putin asa sugereaza cercetarile unei echipe de entomologi americani de la Universitatea Emory din Atlanta, citati de Le Point.


Potrivit rezultatelor studiului lor, publicate in revista stiintifica Current Biology, aceasta musca, sau mai bine zis, larvele ei, consuma lucruri foarte alcoolizate - fructe in putrefactie, struguri fermentati - ca sa scape de paraziti periculosi. Viespile au suparatorul obicei de a-si depune ouale in larvele de drosophila. Crescand, micile viespi se hranesc cu ele, mancand din interior larvele mustei. In fata acestui pericol, fatal pentru aproape 100% din larvele ei, drosophila si-a cladit strategia de supravietuire, bazandu-se pe unul din avantajele ei: ea rezista mult mai bine la alcool decat insectele care o ataca! Datorita unei enzime specifice, organismul ei poate detoxifia etanolul, astfel incat acesta poate constitui 4% din hrana ei, fara risc pentru sanatate. Acest avantaj este si mai dezvoltat la larve.

Potrivit experientelor desfasurate de cercetatori, consumul de etanol are doua efecte: unul preventiv si celalalt curativ. Pe de o parte, se pare ca viespile depun mai putine oua in larvele de drosophila foarte alcoolizate. Pe de cealalta parte, la larvele de musca deja infestate, parazitii care consuma mult alcool au probleme de dezvoltare, malformatii adesea mortale. Astfel, gradul de supravietuire al larvelor de drosophila contaminate se imbunatateste - circa 60% din cazuri. Larvele au tendinta sa consume mai mult alcool de indata ce se stiu infectate.

Dar o specie de viespe, specializata in atacarea mustei de otet, are tendinta sa se adapteze. Larvele ei rezista tot mai bine la alcool, astfel incat o larva de drosophila infectata, chiar complet 'beata', are doar 10% sanse sa scape.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre musca

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alcool

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
In cautarea unei diete echilibrate si sanatoase, fulgii de ovaz sunt un aliat de nadejde pentru cei ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0