Singuratatea devine parca mai profunda noaptea. De indata ce punem capul pe perna si ne inconjoara intunericul, intram intr-o stare de dor de care nu putem scapa. Dimineata este mai bine: o alta zi, razele de soare pot umple golul dinauntru.
Sentimentul de izolare poate fi toxic, te simti invizibila, ca si cum ai trai cu o mare gaura in mijlocul pieptului. Iar singuratatea amplifica fiecare durere din corp.
Conform unor estimari ale profesorului doctor in psihologie John T. Cacioppo, de la Universitatea din Chicago, cam 1 din 5 americani (din totalul de 60 de milioane) sufera de singuratate. Adica de atacuri de melancolie, dar si de lipsa cronica a intimitatii, de dorinta de a gasi pe cineva care sa te cunoasca cu adevarat, care sa te inteleaga, sa te vada cum esti tu.
Cercetatorii au decoperit ca singuratatea nu este doar o chestiune de natura sociala. Ea are un impact fizic asupra intregului organism. Poluarea aerului, obezitatea si consumul excesiv de alcool creste riscul de mortalitate cu 6, 23, respectiv 37 de procente. Singuratatea creste riscul cu un socant 45%. Si nu numai organismul sufera. Un studiu publicat in 2012 arata ca persoanele mai in varsta singure se confrunta cu un risc cu 64% mai mare de a face dementa decat cei care sunt mai sociabili.
Cum poate avea viata sociala un impact atat de dramatic asupra sanatatii? Teoria spune ca prietenii sunt cei care ne incurajeaza sa avem mai multa grija de noi si care intervin atunci cand nu ne e bine. Noile cercetari arata insa ca singuratatea schimba activitatea genetica din organism. Mai exact, cei care simt ca au mai putine conexiuni sociale, au anumite gene asociate inflamatiilor foarte pronuntate, in timp ce genele implicate in raspunsurile antivirale sunt suprimate. Se pare ca, da, singuratatea te imbolnaveste.
Desi vedem cat de tare ne afecteaza singuratatea, sondajele arata ca ne limitam din ce in ce mai mult numarul de prieteni. In 2004, conform General Society Survey, americanii au declarat ca au un prieten intim mai putin, fata de cei 3,4 declarati in 1985. Iar 20% dintre respondenti au spus ca au un singur om in care au inceredere deplina sa ii povesteasca ganduri intime.
Ce s-a schimbat? Nu mai da nimeni niciun telefon. Iar o postare pe o retea de socializare nu inseamna prietenie adevarata. Social media ne-au oferit mai multe moduri de a comunica, dar expertii sunt de parere ca ne alineaza, ne instraineaza.
Desi este demonstrat de stiinta ca persoanele cu prieteni, cu conexiuni ample sunt mai putin predispuse la imbolnaviri si au o memorie mai buna. Sprijinul prietenilor reduce si durerea fizica si mareste durata de viata.
Putem presupune ca umea este fie dezinteresata, fie prea ocupata sa poate o conversatie, dar ce-ar fi daca am testa, am provoca aceasta presupunere. Daca am face noi prima mutare, stabilind potentialul unei conexiuni mai profunde? Nu este nevoie decat de dorinta si de un „Buna!”.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!