Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Spune "Buna" si scapa de singuratate

Spune
Este un salut simplu, dar este puternic si profund: stiinta demonstreaza ca interactiunea sociala ne poate ajuta sa traim mai sanatosi, mai fericiti si mai ult. Dar multi dintre noi pierdem sansele acestei conexiuni.


Singuratatea devine parca mai profunda noaptea. De indata ce punem capul pe perna si ne inconjoara intunericul, intram intr-o stare de dor de care nu putem scapa. Dimineata este mai bine: o alta zi, razele de soare pot umple golul dinauntru.
Sentimentul de izolare poate fi toxic, te simti invizibila, ca si cum ai trai cu o mare gaura in mijlocul pieptului. Iar singuratatea amplifica fiecare durere din corp.
Conform unor estimari ale profesorului doctor in psihologie John T. Cacioppo, de la Universitatea din Chicago, cam 1 din 5 americani (din totalul de 60 de milioane) sufera de singuratate. Adica de atacuri de melancolie, dar si de lipsa cronica a intimitatii, de dorinta de a gasi pe cineva care sa te cunoasca cu adevarat, care sa te inteleaga, sa te vada cum esti tu.
Cercetatorii au decoperit ca singuratatea nu este doar o chestiune de natura sociala. Ea are un impact fizic asupra intregului organism. Poluarea aerului, obezitatea si consumul excesiv de alcool creste riscul de mortalitate cu 6, 23, respectiv 37 de procente. Singuratatea creste riscul cu un socant 45%. Si nu numai organismul sufera. Un studiu publicat in 2012 arata ca persoanele mai in varsta singure se confrunta cu un risc cu 64% mai mare de a face dementa decat cei care sunt mai sociabili.
Cum poate avea viata sociala un impact atat de dramatic asupra sanatatii? Teoria spune ca prietenii sunt cei care ne incurajeaza sa avem mai multa grija de noi si care intervin atunci cand nu ne e bine. Noile cercetari arata insa ca singuratatea schimba activitatea genetica din organism. Mai exact, cei care simt ca au mai putine conexiuni sociale, au anumite gene asociate inflamatiilor foarte pronuntate, in timp ce genele implicate in raspunsurile antivirale sunt suprimate. Se pare ca, da, singuratatea te imbolnaveste. 
Desi vedem cat de tare ne afecteaza singuratatea, sondajele arata ca ne limitam din ce in ce mai mult numarul de prieteni. In 2004, conform General Society Survey, americanii au declarat ca au un prieten intim mai putin, fata de cei 3,4 declarati in 1985. Iar 20% dintre respondenti au spus ca au un singur om in care au inceredere deplina sa ii povesteasca ganduri intime.
Ce s-a schimbat? Nu mai da nimeni niciun telefon. Iar o postare pe o retea de socializare nu inseamna prietenie adevarata. Social media ne-au oferit mai multe moduri de a comunica, dar expertii sunt de parere ca ne alineaza, ne instraineaza.
Desi este demonstrat de stiinta ca persoanele cu prieteni, cu conexiuni ample sunt mai putin predispuse la imbolnaviri si au o memorie mai buna. Sprijinul prietenilor reduce si durerea fizica si mareste durata de viata. 
Putem presupune ca umea este fie dezinteresata, fie prea ocupata sa poate o conversatie, dar ce-ar fi daca am testa, am provoca aceasta presupunere. Daca am face noi prima mutare, stabilind potentialul unei conexiuni mai profunde? Nu este nevoie decat de dorinta si de un „Buna!”.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Mind Aerobics


Descoperiti aceasta inovatie demna de Premiul Nobel care va poate imbunatati functiile cerebrale prin sunete A fost dovedit stiintific faptul ca aceasta tehnologie audio revolutionara dezvolta abilitatile mentale  inlatura stresul imbunatateste capacitatea de concentrare si creativitatea imbunatateste memoria aduce o stare...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre singuratate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre prieteni

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0