Cea de-a doua jumatate a secolului al XVII-lea si prima jumatate a secolului al XVIII-lea s-a individualizat in istoria romaneasca ca o epoca de profunde impliniri in plan cultural si spiritual. Este perioada in care domnitorii Tarii Romanesti, alaturi si de inalti ierarhi ai bisericii, au sustinut pe cheltuiala proprie tiparirea unor carti de capatai pentru spiritualitatea romanesca.
Cu anul 1678, prin tipografia infiintata la Bucuresti de mitropolitul Varlaam, incepea un amplu program editorial care a evoluat pana in anul 1716. Printre cele mai reprezentative tiparituri din Tara Romaneasca, aparute intre anii 1682 - 1688, care vor figura in expozitie amintim: Evanghelie, Apostol, Biblia, tiparite din initiativa domnitorului Serban Cantacuzino. Ctitorul ansamblului de la Cotroceni a sustinut traducerea si tiparirea in limba romana a principalelor carti sfinte, aducandu-si astfel o contributie majora la transmiterea catre credinciosi a mesajului divin.
Activitatea editoriala de exceptie inceputa de Serban Cantacuzino a fost continuata de urmasul sau, domnitorul Constantin Brancoveanu, de mitropolitii Teodosie si Antim Ivireanul, astfel ca, in final, principalele carti de slujba au fost de asemenea traduse si tiparite in limba romana. Dintre acestea, in expozitie se vor regasi: "Pravoslavnica Marturisire" (1691), "Evanghelie greco-romana" (1693), "Antologhion" (1697), "Acatistul catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu" (1698, carte unicat), "Mineiul" (1698), etc.
Seria tipariturilor din perioada care face obiectul expozitiei, se incheie cu Istoria Sfanta a lui Alexandru Mavrocordat, tiparita in 1716, la initiativa fiului sau, Nicolae Mavrocordat.
Obiectele liturgice selectate din colectiile Patriarhiei Ortodoxe Romane si ale Muzeului National Cotroceni, care vor fi expuse pentru prima data intr-un spatiu muzeal sunt icoane si piese de argintarie: potirul donat de Constantin Brancoveanu si sotia sa, doamna Maria, ctitoriei lor "Sfantul Ioan" din Bucuresti, potir de la mitropolitul Antim, icoanele imparatesti componente ale iconostasului mare al ctitoriei lui Constantin Brancoveanu de la Mogosoaia, dar si expresivele icoane ce au impodobit tamplele unor biserici de la sfarsitul secolului al XVII-lea.
Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 16 noiembrie 2011- 23 ianuarie 2012.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!