Concluziile studiului s-au bazat pe date de la peste 100.000 de persoane care au folosit aplicatia pentru telefoane mobile Luminosity, destinata stimularii creierului, informatii asociate ulterior cu cele referitoare la calitatea aerului din zona participantilor. Astfel, a fost masurata capacitatea de gandire a adultilor expusi la diferite niveluri de poluare a aerului cu particule fine (PM2,5).
"Am constatat ca expunerea la niveluri usor ridicate de PM2,5 a determinat un jucator sa scada cu aproape sase puncte pe o scara de 100 de puncte", a declarat cercetatoarea principala Andrea La Nauze din cadrul UQ.
Cercetatoarea a precizat ca, desi efectele pe termen lung ale PM2,5 asupra sanatatii au fost studiate pe scara larga, aceasta a fost prima data cand a fost examinat impactul lor imediat asupra functiei cognitive. "Jocurile pe care le-am studiat au vizat sapte functii cognitive, respectiv memoria, abilitatea verbala, atentia, flexibilitatea, capacitatea de a efectua calcule matematice, viteza si rezolvarea problemelor", a spus ea.
Oamenii de stiinta au constatat ca efectul asupra abilitatilor cognitive a fost mai pregnant in cazul tinerilor. Pe de alta parte, in cazul persoanelor cu varsta peste 50 de ani efectul a fost mai putin accentuat. "Daca ai sub 30 de ani si esti expus la acest nivel de poluare, functia ta cognitiva scade intr-o masura similara imbatranirii cu 15 ani", a adaugat specialista.
Cercetarea aduce in prim-plan un alt aspect al impactului economic al schimbarilor climatice, deoarece asociaza poluarea din atmosfera cu productivitatea lucratorilor.
Economistii sunt la inceput de drum in ceea ce priveste luarea in considerare a acestui aspect, insa studiile recente sugereaza ca schimbarile ce intervin la nivelul functiei cognitive au impact asupra productivitatii fortei de munca.
Studiul a demonstrat, de asemenea, ca si nivelurile de PM2,5 de peste 25 de micrograme pe metru cub au cauzat o reducere a performantei cognitive.
Fumul de la incendiile de vegetatie, care devin din ce in ce mai frecvente si mai severe din cauza schimbarilor climatice, produc astfel de particule, iar nivelurile pot ajunge la 150 de micrograme pe metru cub in orasele australiene.
Andrea La Nauze a declarat ca masuri de siguranta ar putea fi implementate la nivel individual si guvernamental pentru a minimiza impactul acestora. "Se poate modifica expunerea prin masuri precum sederea in interior, filtrarea aerului sau mutarea intr-o zona mai putin poluata'', a spus ea, insa, ''totul tine de politicile guvernamentale - reducerea emisiilor autovehiculelor, combaterea surselor de poluare a aerului, cum ar fi incendiile de vegetatie, si revizuirea standardelor de calitate a aerului".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!