Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Expunerea la poluare iti reduce inteligenta

de Sunt Fericita la 2021-11-22
Expunerea la poluare iti reduce inteligenta
Daca traiesti intr-un mediu poluat, risti ca inteligenta ta sa scada. Acest lucru a fost descoperit de un studiu efectuat in Australia.


Concluziile studiului s-au bazat pe date de la peste 100.000 de persoane care au folosit aplicatia pentru telefoane mobile Luminosity, destinata stimularii creierului, informatii asociate ulterior cu cele referitoare la calitatea aerului din zona participantilor. Astfel, a fost masurata capacitatea de gandire a adultilor expusi la diferite niveluri de poluare a aerului cu particule fine (PM2,5).
 
"Am constatat ca expunerea la niveluri usor ridicate de PM2,5 a determinat un jucator sa scada cu aproape sase puncte pe o scara de 100 de puncte", a declarat cercetatoarea principala Andrea La Nauze din cadrul UQ.
 
Cercetatoarea a precizat ca, desi efectele pe termen lung ale PM2,5 asupra sanatatii au fost studiate pe scara larga, aceasta a fost prima data cand a fost examinat impactul lor imediat asupra functiei cognitive. "Jocurile pe care le-am studiat au vizat sapte functii cognitive, respectiv memoria, abilitatea verbala, atentia, flexibilitatea, capacitatea de a efectua calcule matematice, viteza si rezolvarea problemelor", a spus ea.
 
Oamenii de stiinta au constatat ca efectul asupra abilitatilor cognitive a fost mai pregnant in cazul tinerilor. Pe de alta parte, in cazul persoanelor cu varsta peste 50 de ani efectul a fost mai putin accentuat. "Daca ai sub 30 de ani si esti expus la acest nivel de poluare, functia ta cognitiva scade intr-o masura similara imbatranirii cu 15 ani", a adaugat specialista.
 
Cercetarea aduce in prim-plan un alt aspect al impactului economic al schimbarilor climatice, deoarece asociaza poluarea din atmosfera cu productivitatea lucratorilor.
 
Economistii sunt la inceput de drum in ceea ce priveste luarea in considerare a acestui aspect, insa studiile recente sugereaza ca schimbarile ce intervin la nivelul functiei cognitive au impact asupra productivitatii fortei de munca.
 
Studiul a demonstrat, de asemenea, ca si nivelurile de PM2,5 de peste 25 de micrograme pe metru cub au cauzat o reducere a performantei cognitive.
 
Fumul de la incendiile de vegetatie, care devin din ce in ce mai frecvente si mai severe din cauza schimbarilor climatice, produc astfel de particule, iar nivelurile pot ajunge la 150 de micrograme pe metru cub in orasele australiene.
 
Andrea La Nauze a declarat ca masuri de siguranta ar putea fi implementate la nivel individual si guvernamental pentru a minimiza impactul acestora. "Se poate modifica expunerea prin masuri precum sederea in interior, filtrarea aerului sau mutarea intr-o zona mai putin poluata'', a spus ea, insa, ''totul tine de politicile guvernamentale - reducerea emisiilor autovehiculelor, combaterea surselor de poluare a aerului, cum ar fi incendiile de vegetatie, si revizuirea standardelor de calitate a aerului".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre expunere

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre poluare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre inteligenta

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
In cautarea unei diete echilibrate si sanatoase, fulgii de ovaz sunt un aliat de nadejde pentru cei ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0