Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4 disfunctii ale tiroidei si ce trebuie sa stii despre ele

de SuntFericita.ro la 2022-11-03
4 disfunctii ale tiroidei si ce trebuie sa stii despre ele
Tiroida este o glanda localizata la nivelul gatului, care produce hormoni esentiali pentru buna functionare a corpului. Hormonii tiroidieni eliberati de glanda ajuta la controlul metabolismului, adica procesul prin care alimentele consumate sunt transformate in energie.


Atunci cand glanda tiroida produce o cantitate prea mica sau prea mare de hormoni tiroidieni, corpul nu mai functioneaza corespunzator si in functie de cauza, va prezenta simptome specifice [1].

Citeste in continuare acest articol pentru afla mai multe informatii despre glanda tiroida si disfunctiile ei, pentru a fi mai bine informat despre sanatatea ta.

4 disfunctii ale tiroidei

Principalele disfunctii ale glandei tiroide sunt legate de producerea hormonilor necesari pentru buna functionare a corpului. Aceste schimbari insa, pot avea cauze diferite.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul apare atunci cand glanda tiroida produce o cantitate prea mare de hormoni, ceea ce poate accelera anumite functii ale corpului.

Chiar daca aceasta problema poate afecta pe oricine, hipertiroidismul este mult mai des intalnit in randul persoanelor de sex feminin si apare de obicei intre varsta de 20 si 40 de ani.

Hipertiroidismul poate prezenta numeroase simptome, printre care:
- anxietate si irascibilitate;
- schimbari de dispozitie;
- tulburari de somn;
- scadere in greutate;
- umflarea gatului;
- palpitatii.

Deoarece hipertiroidismul poate produce complicatii severe cum ar fi osteoporoza, probleme cardiace si chiar pierderea vederii [3], este recomandata o consultatie medicala specializata pentru a primi diagnosticul si tratamentul corespunzator.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul apare atunci cand glanda nu produce cantitatea necesara de hormoni, ceea ce poate cauza incetinirea anumitor functii din organism.

Semnele si simptomele acestei disfunctii pot varia in functie de severitatea deficitului de hormoni si tind sa apara mai lent.

Cateva dintre simptomele hipotiroidismului sunt:
- oboseala;
- cresterea in greutate;
- durere si rigiditate musculara;
- constipatie;
- durere, inflamatie si rigiditate articulara;
- marirea glandei tiroide etc [4].

Hipotiroidismul netratat poate duce la complicatii severe cum ar fi infertilitate, probleme cardiace, malformatii congenitale si neuropatie periferica, printre multe altele [4].

Tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto apare atunci cand sistemul imunitar al corpului, ataca in mod eronat glanda tiroida si abilitatea acesteia de a produce hormoni.

Aceasta afectiune autoimuna poate afecta pe oricine, insa este mult mai prezenta in randul persoanelor de sex feminin aflate la varsta mijlocie si reprezinta una dintre cele mai comune cauze ale hipotiroidismului.

Tiroidita Hashimoto nu are semne si simptome specifice, ceea ce inseamna ca modificarile prezentate pot fi confundate cu simptomele altor potentiale afectiuni. Acestea pot include:
- oboseala;
- constipatie;
- crestere usoara in greutate;
- piele uscata;
- sensibilitate la temperaturi scazute etc [5].

Lasate netratate, tiroidita Hashimoto si hipotiroidismul prezentat, pot cauza numeroase complicatii cum ar fi disfunctii sexuale, probleme cardiace, complicatii ale sarcinii etc [6].

Boala Graves

Boala Graves este o alta afectiune de natura autoimuna, prin care sistemul imunitar al corpului ataca glanda tiroida [5].

Spre deosebire de tiroidita Hashimoto, care reduce cantitatea de hormoni produsi, impactul atacului cauzat de boala Graves face ca glanda tiroida sa produca un nivel mai mare de hormoni, ducand astfel la aparitia hipertiroidismului [7].

Chiar daca afectiunea poate sa apara la orice varsta, aceasta este cel mai des intalnita in randul persoanelor de sex feminin, cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani. Alti factori de risc asociati cu aceasta boala sunt:
- istoricul medical familial;
- stresul;
- sarcina;
- fumatul;
- istoricul medical de infectii cauzate de virusul Epstein-Barr.

Simptomele bolii includ anxietate, oboseala, tulburari de somn, scadere in greutate, diaree si multe altele [5].

Deoarece hormonii tiroidieni au un rol important in buna functionare a organismului, sunt recomandate analize si consultatii medicale specializate, daca exista simptome asociate cu disfunctii ale glandei tiroide.

Inceperea tratamentului cat mai din timp, va putea ameliora simptomele si va putea reduce riscul de aparitie a anumitor complicatii.

Referinte:

1.“Thyroid Disease: Causes, Symptoms, Risk Factors, Testing & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/8541-thyroid-disease. Data accesarii: 08.10.2022

2. NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/overactive-thyroid-hyperthyroidism/. Data accesarii: 08.10.2022

3. “Hyperthyroidism (Overactive Thyroid).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, n.d.,
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/symptoms-causes/syc-20373659. Data accesarii: 08.10.2022

4. “Hypothyroidism (Underactive Thyroid).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284. Data accesarii: 08.10.2022

5. “Thyroid Gland Problems: Common Disorders, Types, Symptoms.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/common-thyroid-disorders#common-problems. Data accesarii: 08.10.2022

6.“Hashimoto's Disease.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/symptoms-causes/syc-20351855. Data accesarii: 08.10.2022

7. staff, HealthMatch. “Graves' Disease and Hashimoto's: What's the Difference?” HealthMatch, HealthMatch, healthmatch.io/hashimotos-disease/hashimotos-vs-graves-disease#what-is-hashimoto-s-disease. Data accesarii: 08.10.2022
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.67 din 5 - 6 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre tiroida

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre glanda tiroida

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016