Lipsa de iod, care se gaseste in lapte, iaurt si peste, dar in cantitati mai mici in laptele organic, afecteaza IQ-ul copilului, spune un stdudiu efectuat de cercetatorii de la Universitatile Surrey si Bristol.
Copiii femeilor care au avut o deficienta de acest mineral in perioada sarcinii sunt cu 60% mai predispusi sa aiba rezultate mai slabe la scoala si o capacitate mai mica de a citi fluent, la varsta de opt, noua ani, ei neputand sa-si atinga potentialul maxim.
Studiul este o prima privire asupra situatiei femeilor insarcinate care au fost depistate cu o deficienta usoara pana la moderata de iod, mineral esential pentru dezvoltarea creierului fatului.
Aceasta substanta ajuta la producerea de hormoni tiroidieni care afecteaza direct dezvoltarea fetala. Deficientele severe de iod sunt stiute ca ducand la cretinism, un termen medical pentru retard.
Desi laptele si produsele lactate sunt o sursa buna de iod, cercetatorii cred ca femeile elimina aceste alimente din dieta in incercarea lor de a manca cu cat mai putine grasimi, desi continutul de iod al laptelui degrest este acelasi cu al laptelui integral.
Studiul a masurat cantitatea de iod din urina in primele trei luni de sarcina le 1.040 de femei. Doua treimi au fost evaluate ca avand deficienta de iod, copii lor fiind mult mai predispusi sa aiba abilitati mai scazute de folosire a limbajului, de a invata sa citeasca, in comparatie cu cele ale caror niveluri de iod au fost la standardele corecte.
In mare, copiii femeilor cu mai putin iod in sange se confrunta cu un risc cu 60% mai mare de a avea rezultate mai slabe la teste.
Margaret Rayman, coordonatoarea proiectului, sustine faptul ca femeile trebuie sa-si creasca aportul de iod. Grija insa, nu trebuie luate suplimenete, caci si prea mult iod este daunator.
In timpul primelor saptamani ale vietii sale intrauterine, organismul fetusului nu isi poate fabrica hormonii spontan, deci cei ai viitoarei mamici trebuie sa functioneze la maximum. Spre luna a 5-a, fetusul dobandeste o anumita autonomie, dar, pentru a-si sintetiza hormonii, are mereu nevoie de iod pe care mama lui i-l furnizeaza prin placenta.
Principala sursa de iod este laptele, dar poate fi gasit si in unele sortimente de peste, in legume si in sarea iodata. O cana de lapte degresat poate contine cam 56 micrograme de iod, iar o portie de cod – 99 de mcg.
Desi aportul zilnic necesar pare foarte mic, de doar 150 de micrograme, iodul este o substanta fara de care organismul nostru nu functioneaza corespunzator, cu timpul aparand probleme serioase de sanatate.
S-a demonstrat ca iodul favorizeaza arderea grasimilor, stimuleaza cresterea si mentine sanatatea parului, unghiilor, pielii si dintilor.
Sursa foto: www.sxc.hu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.43
din 5
- 7 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!