Osteoporoza este o afectiune care se manifesta prin scaderea accelerata a densitatii osoase. Oasele pot deveni fragile, riscul de producere a fracturilor crescand semnificativ.
Osteoporoza afecteaza in special femeile aflate in perioada de menopauza si mai ales in cea post-menopauza, dar poate afecta si barbatii de varsta inaintata.
Cauze ale osteoporozei
Cauza cel mai des intalnita este scaderea dramatica a nivelului de estrogeni (acesti hormoni protejeaza tesutul osos), scadere ce intervine la menopauza.
”Osteoporoza senila” este cea care se dezvolta dupa varsta de 60 de ani. In cazul acesteia, in afara de factorul hormonal, sedentarismul, expunerea prea redusa la lumina naturala/consumul scazut de alimente ce contin vitamina D, deficitul de calciu si, uneori, chiar cel de proteine au o influenta importanta in dezvoltarea afectiunii.
Mai rar, osteoporoza poate fi cauzata de dereglari endocrine (cum ar fi excesul de hormoni tiroidieni) sau de medicamentatia gresit dozata pentru tratarea unor dereglari endocrine.
Simptome/semne
Din pacate, osteoporoza evolueaza, deseori, fara a provoca niste simptome clare, usor de identificat. Fracturile, daca se produc “usor” si/sau la o varsta mai inaintata, pot constitui un semn al osteoporozei. Alte simptome sunt pierderea in inaltime (provocata de tasarea unor vertebre) si durerile de spate aparute fara o cauza externa.
Diagnosticarea osteoporozei porneste de la analizarea simptomelor. In continuare, pot fi facute anumite teste medicale specifice pentru a diagnostica precis aceasta afectiune: examene cu raze X, teste de densitate osoasa, scanarea oaselor, teste de laborator (probe de sange si de urina). Testul de densitate minerala este cea mai sigura metoda de diagnosticare, capabila sa identifice afectiunea dintr-un stadiu incipient. Pe de alta parte, testul (care, in fapt, se realizeaza tot cu raze X) presupune o expunere destul de importanta la radiatii.
Prevenire si tratament
Prevenirea osteoporozei presupune efectuarea de exercitii fizice, care contribuie la mentinerea unor oase puternice. Nu trebuie, insa, exagerat, deoarece solicitarile intense (exercitii cu greutati mari, sau care sa presupuna miscari cu accelerare la limita) dauneaza si oaselor. In plus, expunerea la lumina solara, consumul de alimente bogate in vitamina D si in calciu sunt benefice.
Tratamentul osteoporozei depinde de tipul de osteoporoza (de cauzele sale). In situatia osteoporozei asociate menopauzei, tratamentul presupune in principal aportul de estrogeni naturali (completat, fireste, de alimentatia bogata in vitamina D si in calciu/de suplimente de calciu si vitamina D).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4
din 5
- 5 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"