Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metode de a-l inlocui pe NU. Miracolul afirmatiilor pozitive

Metode de a-l inlocui pe NU. Miracolul afirmatiilor pozitive
...nu, Nu, NU! Oare cum se simte un copil atunci cand sunetul pe care il aude cel mai des este NU? ''Nu fa aia'', ''Nu fa ailalta'', ''Nu te duce acolo'', ''Nu fugi'', ''Nu sari'', ''Nu te cocota'', ''Nu arunca'' ...si lista poate continua. Eu una as deveni frustrata pana in momentul in care as expoda. Copiii sunt la fel. Asta este o ledoarie pentru afirmatiile pozitive si cateva metode de a-l inlocui pe nu in educatia copiilor.


Nu le plac ingradirile, mai ales daca e vorba de explorarea mediului inconjurator si de joaca, asta tocmai pentru ca sunt atat de multe lucruri de explorat si pentru ca au o energie care trebuie consumata. Ei vor sa faca un anumit lucru, insa nu de fiecare data acel lucru este sigur si bun pentru ei; numai ca asta stim noi, nu ei, iar noi, ca parinti, trebuie sa ii invatam ce e bine si ce e rau. Atentionarile si afirmatiile negative nu functioneaza (cel putin nu cu ai mei). Folosindu-l pe NU, am reusit numai sa le creez indispozitie si o stare de nervozitate care a degenerat de fiecare data in agitatie, neascultare, plans, resentimente.

Cand ii spui ''Nu'' unui copil de pana in 3 ani, se dezlantuie dezastrul. Dupa 3 ani, lucrurile incep sa se mai aseze, iar inspre 4 ani devine mai intelegator si stie deja cum stau lucrurile, ce are voie si ce nu, ce e bine sa faca sau nu.

Pentru a te intelege cu un copil, cel mai important este sa fi CALM. Si sa ramai CALM. Copilul nu este dusmanul tau, chiar daca nu te asculta mereu, din contra, el asteapta de la parinte indrumare, iubire si echilibru. Pur si simplu nu stie cum sa reactioneze sau cum sa se comporte, asta trebuie sa invete de la noi.

Eu imi incurajez copiii sa exploreze tot ce vor, atata timp cat sunt in siguranta. Daca apare vreun pericol si imi e clar ca nu ar trebui sa se mai avante pe acolo, apelez la inlocuitori pentru nu-ul asta atat de nesuferit. Astfel, pentru fiecare NU din lista de mai sus, se poate gasi un inlocuitor pozitiv.

De exemplu:

''Nu fa aia'', ''Nu fa ailalta''
Pai depinde de ceea ce face. In principiu, orice casa ar trebui sa fie baby-proof, astfel ca cel mic sa nu aiba acces la lucruri sau obiecte care nu sunt pentru el. Aruncatul jucariilor nu intra aici - nu le arunca pentru a ne face in ciuda, ci din joaca, acesta fiind modul in care invata care e treaba cu cea de-a treia dimensiune.

''Nu fugi, ca o sa cazi''
Asta se numeste ''predictie'' si e ceva total gresit. Le arata celor mici ca nu aveam incredere in ei. De unde stim ca o sa cada? Mai bine sa cada de cateva ori inainte de a spune cu atata siguranta ca asta se va intampla. Le putem arata pericolele si ii putem indemna sa mearga mai repede daca vor.

''Nu sari''
... in primul rand, de ce sa nu sara? Tuturor copiilor le place sa sara. Sare in pat si iti e frica sa nu cada? Tine-l de maini. In 5 minute a obosit deja si zice singur ca nu mai vrea... Va fi fericit si nu frustrat.

Nu e greu. Educatia copiilor cade pe umerii parintilor si noi avem puterea de a le face copilaria frumoasa. Hai sa-i crestem optimisti, cu afirmatii pozitive si sa incercam mereu sa gasim inlocuitori pentru nu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copil

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre educatia copiilor

Cele mai citite articole

Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Nu de putine ori ni se intampla sa simtim nevoia unui aliment dulce si chiar sa devenim nervosi din ...
Cand ai fost diagnosticat cu diabet deja te gandesti ca trebuie sa renunti la toate placerile ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016