transformate in sange, avand aceeasi semnatura genetica, fara ajutorul celulelor susa embrionare.
Faptul ca noua metoda nu recurge la diverse proceduri medicale complexe si controversate din punct de vedere etic, ce constau in utilizarea celulelor susa embrionare, permite simplificarea acestui proces, au explicat autorii studiului.
"Consideram ca, in viitor, vom putea obtine sange intr-un mod mult mai eficient", a declarat Mick Bhatia, profesor la Institutul McMaster de cercetari in domeniul cancerului si a celulelor susa din cadrul Scolii de medicina Michael G. DeGroote, din orasul canadian Hamilton (Ontario).
Perspectiva ca un pacient sa beneficieze de transfuzii cu sange provenind din propria piele i-a determinat pe cercetatori sa afirme ca, in viitor, persoanele care au nevoie de transfuzii nu vor mai fi nevoite sa recurga la bancile de sange.
Aceasta descoperire le va permite, totodata, pacientilor care fac chimioterapie sa suporte acest tratament pe o perioada mai indelungata, fara intreruperile actuale, impuse de nevoia organismului de a se regenera.
Cercetatorii au reusit deja in trecut sa transforme in celule sangvine anumite celule tegumentare, insa ei au folosit pentru aceasta procedura celule susa embrionare. Insa celulele susa provenind de la embrioni umani, desi au un potential promitator pentru stiinta medicala, includ adeseori riscuri majore, cum este predispozitia lor de a genera tumori.
Noua metoda permite obtinerea unei cantitati de sange suficient de mare pentru a efectua o transfuzie, pornind de la o simpla grefa adulta de piele - cu dimensiunile de 4 x 3 centimetri -, evitand aceste riscuri.
Persoanele care au nevoie de o grefa de maduva osoasa vor putea sa beneficieze si ele de aceasta descoperire, afirma John Kelton, decanul Universitatii McMaster.
"Pentru medici, dar mai ales pentru pacienti si pentru familiile lor, aceasta boala genereaza o mare frustrare atunci cand absenta unui donator compatibil ne impiedica sa efectuam o grefa de maduva osoasa. Descoperirea profesorului Bhatia ne va ajuta sa ii tratam pe acesti pacienti, care sunt foarte numerosi", a explicat John Kelton.
Testele clinice vor debuta in 2012, iar specialistii nord-americani considera ca noua metoda va putea fi utilizata pe scara larga in practica medicala peste un interval de timp cuprins intre cinci si zece ani. Sursa: MEDIAFAX
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"