Oamenii de stiinta britanici au produs in laborator o pereche de rinichi umani, obtinuti din celule susa. Cercetatorii au spus ca oamenii care au nevoie de un transplant renal vor avea posibilitatea, in curand, sa isi "cultive" singuri propriile organe.
Organele artificiale au fost obtinute in laborator, utilizand lichid amniotic uman si celule fetale animale. Rinichii aveau, la data publicarii informatiilor (16.04.2011), o lungime de o jumatate de centimetru - aceeasi marime cu aceea a rinichilor din fetusii umani.
Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh spera ca rinichii astfel obtinuti se vor dezvolta pana la marimea lor obisnuita dupa ce vor fi transplantati in corpul unor pacienti umani.
Reusita savantilor britanici le-ar putea permite pacientilor din viitor sa isi creasca singuri organele inlocuitoare fara a se expune riscului de respingere a grefei - o complicatie frecvent intalnita in cazul operatiilor de transplant de organe.
Jamie Davies, profesor de anatomie experimentala la Universitatea din Edinburgh, a declarat: "Toate aceste lucruri seamana putin cu literatura science fiction, dar nu este deloc asa. Ideea este sa incepem cu celule susa umane si sa obtinem organe functionale. Am realizat progrese importante cu aceasta reusita. Acum vom putea sa producem organe care au complexitatea unor rinichi fetali obisnuiti".
Obtinerea unui organ folosind propriile celule susa ale pacientului rezolva problema folosirii puternicelor medicamente imunosupresoare, utilizate pentru a opri organismul sa respinga rinichii provenind de la alte persoane.
In opinia profesorului Jamie Davies, aceasta tehnologie va putea fi utilizata cu succes pe pacienti umani peste aproximativ 10 ani.
Aproximativ 7.000 de persoane din Marea Britanie se afla pe lista de asteptare pentru a primi un rinichi, iar cererea de organe provenind de la donatori este in crestere.
Reusita savantilor britanici este prezentata in cadrul Edinburgh's Science Festival (eveniment in curs de desfasurare, se incheie pe 22 aprilie).
Folosirea tehnologiei pe baza de celule susa este considerata deja un fel de "Cupa a lui Graal", care aduce cu sine promisiunea de a rezolva deficitul existent pe piata transplanturilor de organe.
Saptamana trecuta, cercetatorii japonezi au reusit sa obtina pentru prima oara in laborator, tot din celule susa, o retina functionala. Sursa: MEDIAFAX
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"