Prin reproducerea celulelor organului afectat, cercetatorii pot nu doar sa determine cu precizie ceea ce se intampla in celula bolnava, ci si sa testeze eficienta unor noi terapii pentru maladia in cauza.
Medicii spera ca aceasta tehnica genetica sa conduca in viitorul apropiat la punerea la punct a unor tratamente directionate si personalizate. O astfel de terapie celulara va permite, totodata, dupa ce celulele bolnave vor fi insanatosite, transplantarea acestora in ficatul pacientilor.
In plus, acelasi procedeu ar putea fi utilizat pentru a crea un model celular pentru alte organe, cu aceleasi rezultate terapeutice.
Studiul a fost coordonat de medicul Ludovic Vallier, de la Centrul de medicina regenerativa din cadrul Universitatii Cambridge din Marea Britanie.
Acest succes a fost inregistrat in momentul in care in Statele Unite ale Americii s-au "inflamat" din nou dezbaterile privind testele medicale efectuate pe celule susa embrionare umane, dupa ce un judecator federal a blocat, luni, proiectele finantate prin fonduri federale, in urma unei proceduri judiciare ce a fost initiata de cateva organizatii crestine.
In opinia acestor organizatii, aceste cercetari distrug viata umana, deoarece embrionul este o fiinta umana.
Majoritatea oamenilor de stiinta considera ca cercetarile efectuate pe celule susa embrionare umane sunt de neevitat, deoarece acestea detin capacitatea de a se transforma in orice tip de celula din organism.
Pentru lucrarile lor in domeniul maladiilor hepatice, cercetatorii britanici au prelevat mici esantioane de piele de la sapte pacienti suferind de cateva boli hepatice ereditare si alte mostre de la trei persoane sanatoase.
Cercetatorii au extras celule din acele mostre de piele si le-au reprogramat pentru ca acestea sa devina celule susa adulte. Autorii studiului le-au folosit apoi pentru a produce celule hepatice suferind de cateva maladii hepatice. Ei au folosit aceeasi procedura pentru a crea celule hepatice sanatoase, din esantioanele prelevate de la cele trei persoane sanatoase.
"Tinand cont de penuria de donatori de organe - de ficat, in acest caz -, dezvoltarea unor alternative este urgenta", considera medicul Tamir Rashid, de la Universitatea Cambridge, unul dintre autorii studiului.
Maladiile hepatice reprezinta a cincea cauza de deces in tarile dezvoltate, iar rata de mortalitate provocata de aceste boli este in crestere. SURSA: Mediafax
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.