Studiul a contribuit la o alta realizare importanta: o mai buna intelegere a procesului de imbatranire si corectia aspectelor sale patologice, afirma savantii de la INSERM.
Celulele batrane au fost reprogramate in vitro in celule susa pluripotente induse iPSC (Induced pluripotent stem cells), care si-au regasit astfel tineretea si caracteristicile unor celule susa embrionare (hESC).
Ele pot sa se diferentieze din nou in celule de toate tipurile (neuroni, celule cardiace, epiteliale, hepatice...) dupa cura de "intinerire" realizata de savantii francezi.
Din 2007, oamenii de stiinta au aratat ca pot sa reprogrameze celule adulte umane in celule susa pluripotente (iPSC), ale caror proprietati sunt similare celor ale celulelor susa embrionare. Aceasta reprogramare pornind de la celule adulte evita criticile referitoare la folosirea celulelor susa embrionare.
Insa pana la reusita cercetatorilor francezi, reprogramarea celulelor adulte se lovea de o limita, senescenta, punctul ultim al imbatranirii celulare.
Echipa de savanti coordonata de Jean-Marc Lemaitre a reusit sa depaseasca aceasta limita.
Cercetatorii au multiplicat mai intai celulele epiteliale (fibroblaste) de la un donator in varsta de 74 de ani pentru a ajunge la senescenta, caracterizata prin incetarea procesului de inmultire a celulelor.
Cercetatorii au realizat apoi o reprogramare in vitro a acestor celule. Deoarece acest proces nu era posibil prin prepararea clasica pe baza de patru factori genetici (OCT4, SOX2, C MYC si KLF4), ei au adaugat alti doi (NANOG si LIN28).
Cu ajutorul acestui nou "cocktail" de sase ingrediente, celulele senescente reprogramate si-au redobandit caracteristicile celulelor susa pluripotente de tip embrionar, fara sa pastreze nicio urma a imbatranirii lor anterioare.
"Markerii varstei celulelor au fost stersi, iar celulele susa iPSC pe care le-am obtinut pot sa produca celule functionale, de toate tipurile, cu o capacitate de inmultire si o longevitate crescute", a declarat Jean-Marc Lemaitre.
Cercetatorii au testat apoi "cocktailul" lor pe celule mai batrane, in varsta de 92 de ani, 94 de ani, 96 de ani si 101 ani, acelasi succes fiind obtinut de fiecare data, inclusiv in cazul celulelor centenare.
"Varsta celulelor nu este cu siguranta o bariera pentru reprogramare", a concluzionat expertul francez.
Acest studiu deschide calea pentru folosirea celulelor reprogramate iPS ca o sursa ideala de celule adulte tolerate de sistemul imunitar, pentru repararea organelor sau a tesuturilor vatamate la pacientii in varsta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!