Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stiinta va ajunge sa puna capat imbatranirii

Stiinta va ajunge sa puna capat imbatranirii
Cercetatorii francezi au reusit sa redea tineretea unor celule prelevate de la persoane in varsta de peste 100 de ani, reprogramandu-le la stadiul de celule susa, demonstrand astfel ca procesul de imbatranire este reversibil.


Aceste cercetari despre posibilitatea de a sterge urmele lasate de imbatranirea celulor, publicate in revista specializata Genes & Development, marcheaza o noua etapa pentru medicina regenerativa de corectare a unei patologii, a declarat Jean-Marc Lemaitre de la Institut de Genomique Fonctionnelle (INSERM/ CNRS/ Universite de Montpellier), coordonatorul studiului, informeaza AFP.

Studiul a contribuit la o alta realizare importanta: o mai buna intelegere a procesului de imbatranire si corectia aspectelor sale patologice, afirma savantii de la INSERM.

Celulele batrane au fost reprogramate in vitro in celule susa pluripotente induse iPSC (Induced pluripotent stem cells), care si-au regasit astfel tineretea si caracteristicile unor celule susa embrionare (hESC).

Ele pot sa se diferentieze din nou in celule de toate tipurile (neuroni, celule cardiace, epiteliale, hepatice...) dupa cura de "intinerire" realizata de savantii francezi.

Din 2007, oamenii de stiinta au aratat ca pot sa reprogrameze celule adulte umane in celule susa pluripotente (iPSC), ale caror proprietati sunt similare celor ale celulelor susa embrionare. Aceasta reprogramare pornind de la celule adulte evita criticile referitoare la folosirea celulelor susa embrionare.

Insa pana la reusita cercetatorilor francezi, reprogramarea celulelor adulte se lovea de o limita, senescenta, punctul ultim al imbatranirii celulare.

Echipa de savanti coordonata de Jean-Marc Lemaitre a reusit sa depaseasca aceasta limita.

Cercetatorii au multiplicat mai intai celulele epiteliale (fibroblaste) de la un donator in varsta de 74 de ani pentru a ajunge la senescenta, caracterizata prin incetarea procesului de inmultire a celulelor.

Cercetatorii au realizat apoi o reprogramare in vitro a acestor celule. Deoarece acest proces nu era posibil prin prepararea clasica pe baza de patru factori genetici (OCT4, SOX2, C MYC si KLF4), ei au adaugat alti doi (NANOG si LIN28).

Cu ajutorul acestui nou "cocktail" de sase ingrediente, celulele senescente reprogramate si-au redobandit caracteristicile celulelor susa pluripotente de tip embrionar, fara sa pastreze nicio urma a imbatranirii lor anterioare.

"Markerii varstei celulelor au fost stersi, iar celulele susa iPSC pe care le-am obtinut pot sa produca celule functionale, de toate tipurile, cu o capacitate de inmultire si o longevitate crescute", a declarat Jean-Marc Lemaitre.

Cercetatorii au testat apoi "cocktailul" lor pe celule mai batrane, in varsta de 92 de ani, 94 de ani, 96 de ani si 101 ani, acelasi succes fiind obtinut de fiecare data, inclusiv in cazul celulelor centenare.

"Varsta celulelor nu este cu siguranta o bariera pentru reprogramare", a concluzionat expertul francez.

Acest studiu deschide calea pentru folosirea celulelor reprogramate iPS ca o sursa ideala de celule adulte tolerate de sistemul imunitar, pentru repararea organelor sau a tesuturilor vatamate la pacientii in varsta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre celule

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre imbatranirii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cercetari

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre varsta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre imbatranire

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0