Descoperirea unor molecule de amidon pe cateva pietre de moara din Europa, vechi de circa 30.000 de ani, i-a facut pe cercetatori sa afirme ca oamenii preistorici, mai ales vanatorii, nu consumau doar carne, ci si cereale si chiar o forma rudimentara de paine.
Aceste descoperiri, realizate in trei situri din Italia, Rusia si Republica Ceha, par sa indice faptul ca transformarea cerealelor in alimente, in special in faina, era o practica foarte raspandita pe continentul european in urma cu 30.000 de ani, afirma autorii acestui studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
"Este posibil ca alimentele obtinute din plante si avand o valoare energetica ridicata sa fi fost disponibile in acea perioada si sa fi jucat un rol important in economia alimentara a acelor triburi care traiau din vanatoare si din culesul plantelor", afirma autorii studiului.
Dovezile actuale referitoare la regimul alimentar al oamenilor din paleolitic provin din analiza chimica a osemintelor, din analiza gradului de uzura al dintilor si din analizele zoo-arheologice si arheo-botanice.
Datorita unei varietati de argumente ce tin de domeniul conditiilor de fosilizare a vietuitoarelor si analizei, oamenii din paleolitic au fost catalogati mult timp de catre specialisti ca fiind exclusiv vanatori.
Cercetarile precedente, efectuate in mai multe situri din Europa, au condus insa la identificarea unor resturi de plante, reprezentand un element potential important in regimul alimentar al oamenilor preistorici.
Intr-unul dintre situri, arheologii au descoperit indicii care arata ca transformarea cerealelor salbatice in alimente a fost o practica de scurta durata. Cercetatorii au descoperit ca oamenii preistorici stapaneau foarte bine metodele de preparare a cerealelor.
In multe situri din paleoliticul superior au fost descoperite pietre de moara, unele dintre acestea fiind folosite pentru macinarea grauntelor, altele fiind utilizate pentru pisarea argilei.
Cele trei situri mentionate in studiul publicat in PNAS sunt: Bilancino (Italia), Kostenki (Rusia) si Pavlov (Republica Ceha). Sursa: MEDIAFAX
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"