“Din mai multe observatii empirice, am ajuns la concluzia ca oamenii traiesc mult prea des si prea intens sentimentul de frica. Le este frica de esec, le este frica de ridicol, le este frica de refuz, le este frica sa nu fie inselati, le este frica sa nu fie raniti etc. Conglomeratul de frici si temeri pe care le experimenteaza, in genere, tinerii, au ca efect reactia de fuga, de evitare si de neimplicare. Acest lucru reprezita una dintre explicatiile pentru care multor persoane le este pur si simplu greu sa aiba o relatie, alegand in loc fie sa isi gaseasca distractii usoare si de moment, fie sa isi dedice timpul diferitelor activitati, job-ului sau oricarui alt lucru cu care isi pot ocupa cat mai mult timpul”, explica psihologul Andra Tanasescu.
Chiar si atunci cand depasesc aceste stari daunatoare si se hotarasc sa se implice din nou intr-o relatie, oamenii se mai confrunta cu o alta problema: proiectia.
“Un lucru de care nu toti sunt constienti este ca, in momentul in care intalnesc pe cineva, ei fac proiectii asupra persoanei respective. Fie proiecteaza asupra lor ce si-ar dori sa fie acea persoana si pierd din vedere cine este cu adevarat, fie proiecteaza imaginea altei persoane din viata lor cu care considera ca seamana si automat asociaza persoana nou-venita cu cea din trecut, inzestrand-o cu toate calitatile si mai ales cu defectele primei persoane. Este tot un mecanism de aparare sponsorizat de frica, extrem de nociv pentru bunul mers al unei relatii.
Oamenii au tendinta sa experimenteze toate aceste stari negative crezand ca acestea vor conduce catre fericire, si evita fix calea veritabila: iubirea. In realitate, proiectiile, asteptarile, fricile dor si ne indeparteaza de iubire. Iubirea nu doare. Din contra, iubirea vindeca si face oamenii mai buni. Iubirea ofera protectie, respect, timp, rabdare. Iubirea reprezinta caldura, e pura, e sincera si aduce implinire si fericire. Iubirea creste si scoate ce este mai bun din oameni”, mai afirma psihologul.
Specialistul considera ca temerile si fricile trebuie privite direct in ochi, nu trebuie lasate nerezolvate, deoarece, in timp, aceste sentimente false se vor fi transformat in stari veritabile, care ne vor reconstrui din temelii. Psihologul Andra Tanasescu ne recomanda ca, atunci cand ne este frica sa ne implicam, sa ne observam reactiile sponsorizate de frica si sa ne intrebam daca ne place de noi in felul acesta. Daca raspunsul nostru va fi “nu”, atunci va trebui sa spunem mai des “da” si sa ne eliberam de povara fricii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!