Odata cu instalarea acestei senzatii de incertitudine, fara sa constientizam, devenim mai putin increzatori in noi si mai ales in cel care rosteste aceste cuvinte in mod frecvent, mai putin increzatori in sentimentele sale si in capacitatile sale de a concretiza ceea ce spune. In mod indirect, prin impactul acestor sintagme este indusa nesiguranta, fapt ce poate conduce la cresterea suspiciunilor si chiar la gelozie”, explica psihologul.
Mai mult decat atat, Laura Maria Cojocaru crede ca asocierea unor fraze cu continut pesimist cu unele cuvinte precum „imposibil”, „dificil”, „greu”, „niciodata”, „definitiv”, pot induce o stare de alerta, chiar de panica, sau o stare de tristete care poate merge pana la instalarea unei depresii reactive.
De asemenea, specialistul recomanda ca, atunci cand partenerul are nevoie de sprijinul si confirmarea noastra si nu numai in aceasta situatie, sa evitam formula de genul “da, dar…”, care inseamna de fapt un “nu”, inseamna dezaprobarea unei actiuni, gand, simtire a partenerului si poate duce la scaderea simei de sine si nevoia de a cauta sustinere si confirmare in alta parte.
Putem folosi mai des “simplu”, “usor”, “frumos”, “placut”, "te iubesc"
“Cuvinte pozitive, precum “simplu”, “usor”, “frumos”, “placut”, “perfect”, “absolut” au o putere benefica pentru organism, deoarece asociate cu evenimente frumoase, pot detensiona situatia si declanseaza senzatia de securitate si protectie a ambilor parteneri. Asta se intampla deoarece aceste cuvinte sunt incarcate de energii pozitive, iar mintea noastra reactioneaza la ele prin secretia de endorfine in tot corpul. Daca la toate acestea, spunem partenerului nostru, din cand in cand, cu o voce calda, un “te iubesc” sincer, atunci nu doar ii umplem inima de fericire, dar ii imbunatatim sanatatea … la propriu. Cuvintele au puterea extraordinara de a transforma fantastic mecanismele organismului nostru, au putere in plan fizic”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
Pe langa cuvintele de incurajare, obligatorii pentru o relatie sanatoasa, mai sunt cateva elemente care nu trebuie sa lipseasca din viata de cuplu, precum: timpul acordat partenerului, daruri simbolice, mici servicii si … mangaierile fizice.
“Pentru ca acele cuvinte frumoase pe care le adresam partenerului nostru de viata sa ramana vii in constiinta lui, trebuie sa le acreditam prin fapte. Ne putem face o agenda cu activitati comune, care ne fac placerere amandurora – spre exemplu, mersul in parc, alergatul, mersul la picnic, bowling-ul etc. – si in fiecare weekend sa le punem in practica.
De asemenea, micile daruri sau servicii pe care le facem pentru celalalt, precum “spalatul vaselor cand iubita este obosita” sau “cumpararea unui colier dragut atunci cand nici nu se asteapta” pot cantari enorm in economia relatiei. La toate acestea, nu trebuie sa lipseasca mangaierile fizice. Acestea sunt intelese ca o modalitate de a-i comunica partenerului emotia iubirii”, conchide psihologul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
