Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cuvintele care reusesc sa intareasca o relatie de iubire

de Sunt Fericita la 2017-05-23
Cuvintele care reusesc sa intareasca o relatie de iubire
Atunci cand suntem suparati pe cineva, efervescenta momentului nu trebuie sa ne determine sa folosim cuvinte dure, pe care le vom regret mai apoi toata viata. Trebuie sa ramanem calmi si sa ne alegem cu grija cuvintele, deoarece acestea au puterea de a darama o relatie intr-o fractiune de secunda. Psihologul Laura Maria Cojocaru considera ca exista, in vocabularul limbii romane, multe cuvinte care, chiar daca nu sunt jignitoare, agresive sau sunt spuse pe un ton domol, pot darama la fel de usor o relatie.


“Nu trebuie sa avem neaparat un stil agresiv de adresare partenerului sau sa il jignim direct, ca sa il indepartam de noi. Exista cuvinte mai soft, pe care multi nu le bagam in seama, dar care pot genera acuze nefondate sau chiar pot denota imprecizie, conditionare sau pesimism. Cuvinte precum „poate”, „oarecum”, „parca”, „daca”, la fel ca si negatiile de tipul „nu stiu”, „nu cred”, sadesc si in mintea partenerului, mai repede decat putem crede, sentimentul de incertitudine.

Odata cu instalarea acestei senzatii de incertitudine, fara sa constientizam, devenim mai putin increzatori in noi si mai ales in cel care rosteste aceste cuvinte in mod frecvent, mai putin increzatori in sentimentele sale si in capacitatile sale de a concretiza ceea ce spune. In mod indirect, prin impactul acestor sintagme este indusa nesiguranta, fapt ce poate conduce la cresterea suspiciunilor si chiar la gelozie”, explica psihologul.

Mai mult decat atat, Laura Maria Cojocaru crede ca asocierea unor fraze cu continut pesimist cu unele cuvinte precum „imposibil”, „dificil”, „greu”, „niciodata”, „definitiv”, pot induce o stare de alerta, chiar de panica, sau o stare de tristete care poate merge pana la instalarea unei depresii reactive.

De asemenea, specialistul recomanda ca, atunci cand partenerul are nevoie de sprijinul si confirmarea noastra si nu numai in aceasta situatie, sa evitam formula de genul “da, dar…”, care inseamna de fapt un “nu”, inseamna dezaprobarea unei actiuni, gand, simtire a partenerului si poate duce la scaderea simei de sine si nevoia de a cauta sustinere si confirmare in alta parte.

Putem folosi mai des “simplu”, “usor”, “frumos”, “placut”, "te iubesc"

“Cuvinte pozitive, precum “simplu”, “usor”, “frumos”, “placut”, “perfect”, “absolut” au o putere benefica pentru organism, deoarece asociate cu evenimente frumoase, pot detensiona situatia si declanseaza senzatia de securitate si protectie a ambilor parteneri. Asta se intampla deoarece aceste cuvinte sunt incarcate de energii pozitive, iar mintea noastra reactioneaza la ele prin secretia de endorfine in tot corpul. Daca la toate acestea, spunem partenerului nostru, din cand in cand, cu o voce calda, un “te iubesc” sincer, atunci nu doar ii umplem inima de fericire, dar ii imbunatatim sanatatea … la propriu. Cuvintele au puterea extraordinara de a transforma fantastic mecanismele organismului nostru, au putere in plan fizic”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Pe langa cuvintele de incurajare, obligatorii pentru o relatie sanatoasa, mai sunt cateva elemente care nu trebuie sa lipseasca din viata de cuplu, precum: timpul acordat partenerului, daruri simbolice, mici servicii si … mangaierile fizice.

“Pentru ca acele cuvinte frumoase pe care le adresam partenerului nostru de viata sa ramana vii in constiinta lui, trebuie sa le acreditam prin fapte. Ne putem face o agenda cu activitati comune, care ne fac placerere amandurora – spre exemplu, mersul in parc, alergatul, mersul la picnic, bowling-ul etc. – si in fiecare weekend sa le punem in practica.

De asemenea, micile daruri sau servicii pe care le facem pentru celalalt, precum “spalatul vaselor cand iubita este obosita” sau “cumpararea unui colier dragut atunci cand nici nu se asteapta” pot cantari enorm in economia relatiei. La toate acestea, nu trebuie sa lipseasca mangaierile fizice. Acestea sunt intelese ca o modalitate de a-i comunica partenerului emotia iubirii”, conchide psihologul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre relatie de durata

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre casatorie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cuplu

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0