Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Psiholog: 'Stresul parental, un fenomen tot mai raspandit in familiile din Romania'

de Sunt Fericita la 2021-11-01
Psiholog: 'Stresul parental, un fenomen tot mai raspandit in familiile din Romania'
Statutul de parinte e o implinire nemarginita, care aduce schimbari neasteptate si pozitive in viata fiecarui adult, dar si reponsabilitate imensa pentru parinti, care vor fi nevoiti sa isi reorganizeze programul in functie de solicitarile, nevoile si dorintele copilului.


Tot mai multi parinti apeleaza la sprijinul psihologului, motivand ca se simt foarte obositi, iar in spatele acestei oboseli se regaseste neputinta sustinuta mental de o groaza de noi schimbari si provocari in viata lor: cautarea unei bone, unei gradinite, revolutia hormonilor la adolescenti, plecarea de langa casa a adultului in devenire, casatoria copiilor etc.

“Deseori se foloseste cu onestitate sintagma „Asa e viata!”, in semn de autolinistire, ca autoreglare in a accepta mai usor schimbarile vietii. Ce se intampla cand sarcinilor de lucru, rutinei cotidiene, neputintei financiare, luptei cu o boala, conflictelor familiale se adauga si problemele cu copiii? Lucrurile simple au tendinta de a scapa de sub control si devin o povara pentru parinte. Stilul parintelui de a face fata unor situatii, pe care le percepe sau le vede stresante in viata copilului, poate provoca foarte usor si in timp, stresul parental, un fenomen tot mai raspandit in familiile din Romania. Aceasta stare a parintelui influenteaza starea copilului sau, deoarece acesta nu stie sa se adapteze noii situatii pe care o traieste”, explica psihologul Lenke Iuhos.

Cum se manifesta “stresul parental”?  

Stresul parental se recunoaste prin faptul ca parintele simte ca viata lui s-a schimbat, nu mai e ca inainte, e depasit de situatie, resursele financiare nu sunt de ajuns, nu are timp de el, vrea sa evadeze din rolul sau de parinte si are tendinta de a se “razbuna” pe copil pentru aceste neajunguri.

“Factorii favorizanti pentru dezvoltarea stresului parental se regasesc cel mai adesea la parintii rigizi, care considera ca nu trebuie sa faca schimbari in viata copilului sau sau la parintii cu asteptari prea mari, care nu dispun de suportul partenerului si au un statut socio-economic scazut. Un copil cu un parinte stresat poate sa dezvolte comportamente de copil agitat, un copil morocanos, plange foarte usor si mai des decat alti copii, nimic nu ii este pe plac, nu ii place nicio haina sau spatiu de joaca, nu doarme bine, nu are pofta de mancare sau chiar mananca foarte mult pentru a se autolinisti”, declara psihologul Lenke Iuhos.

Cum combatem stresul parental?

In opinia psihologului Lenke Iuhos, adaptarea la situatiile noi necesita prezenta unor factori protectivi, care intaresc miraculos depasirea situatiilor in neputinta, iar cel mai important factor este suportul: o familie armonioasa cu relatii bune in cuplu, prezenta familiei extinse: bunici etc. Totodata, specialistul ne recomanda sa respectam urmatoarele principii pentru a ne feri de stresul parental, fenomen din ce in ce mai raspandit in familiile din Romania:

- Sa acceptam cand copilul nu este intr-o situatie de dependenta de parinte;
- Sa fim un parinte flexibil/open mind;
- Sa putem sa ii dam libertate in alegere propriului copil;
- Sa incercam sa ne adaptam, vazand situatiile din viata noastra ca pe experiente pozitive, de formare si dezvoltare personala si parentala;
- Sa lasam ca acele conflictele mici, care tin de raspunderea unui parinte, sa fie rezolvate de catre copil, sub atenta noastra indrumare. Exemplu: cearta intre copii;
- Sa acceptam cum sunt ei si sa fim disponibili pentru ei;
- Sa ne acordam mai mult timp, sa ne relaxam.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre familie fericita

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre oboseala

Cele mai citite articole

Rodia este un fruct delicios si nutritiv cu o istorie bogata si origini stravechi. Desi poate parea ...
Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0