“Postul este o stare mentala, un exercitiu de echilibru emotional, de stari, atitudini, reactii si nicidecum o perioada de restrictii alimentare. Cand decidem ca vrem sa tinem post este bine sa ne pregatim, iar pregatirea presupune atat pregatire mentala cat si alimentara. Alimentatia in post nu este una intamplatoare, majoritatea persoanelor luand in greutate pentru ca iau decizii nepotrivite, cum ar fi paine, zacusca, soia si cartofi prajiti, iar altii scad in greutate prin subalimentare. Nu poti intra in perioada de post dupa ce ai ingurgitat cantitati industriale de alimente, combinate gresit si deodata restrictia. Si nici nu poti reveni la obiceiurile alimentare nepotrivite, dupa perioada de post. Sanatatea inseamna echilibru nutritional si nu socuri alimentare si de greutate. Va sfatuiesc sa consumati in post vegetale bogate in proteine, intrucat numai proteinele ne dau starea de satietate. Ca exemplu, lintea verde, nautul, fasolea boabe cat mai inchisa la culoare, fasolea verde si ciupercile, gatite la abur si cuptor.
Soia are o cantitate mare de proteine, dar si o mare cantitate de grasimi vegetale si nu este indicata tuturor. Totodata, soia este un fitoestrogen contraindicat in cantitati mari, femeilor cu patologii de san si ginecologice. Folositi-va imaginatia si combinati alimentele vegetale cu cantitati mari de proteine cu fructele nu foarte bogate in zahar si legumele de culoare verde. Nu folositi ulei in exces, cateva felii de paine alba cu zacusca reprezinta o bomba calorica pentru orice organism. Gatiti in loc de zacusca, o tocanita de legume, de exemplu de dovlecei si ciuperci si nu folositi ulei, folositi o supa de radacinoase.
Totodata, margarina ar trebui sa fie o alta forma de ulei vegetal, dar tineti cont ca nu e chiar asa. Uleiurile vegetale sunt lichide, iar ca sa ajunga in forma solida, asa cum este margarina, sufera un proces chimic de hidrogenare si/sau amestec cu grasimi de origine animala. Daca sunteti normoponderali puteti sa stropiti cu cateva picaturi de ulei de masline mancarea sau salata, dar numai atat.
Un exemplu de meniu de post poate fi: la micul dejun, o salata de legume de culoare verde cu linte, fasole pastai si dresing de lamaie cu mustar fara zahar, la gustarea 1 fructe, mere verzi, capsuni sau fructe de padure, la pranz o supa crema de linte, sau ciuperci la gratar cu salata verde si marar, sau supa crema de mazare, gustarea 2, salata de naut cu lamaie si patrunjel, iar seara la cina o salata de fasole pastai de culoare verde cu sos chili sau mustar si lamaie.
Si nu uitati, cele mai longevive persoane din lume, mananca putin sau tin post. Incercati si aceasta experienta, o sa stiti mai multe despre voi la final.” a explicat dr. Florin Ioan Balanica, specialist in medicina personalizata, nutritie si nutrigenomica.
Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
