Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anul 2011 a adus noi reglementari legislative pentru sistemul de sanatate

Anul 2011 a adus noi reglementari legislative pentru sistemul de sanatate
Anul 2011 a insemnat pentru sistemul de sanatate noi schimbari legislative, dar si schimbari la nivelul conducerii Ministerului Sanatatii, astfel ca la conducerea acestui minister a venit din vara un nou ministru - cel de-al 19 lea. Cele mai importante schimbari legislative au vizat taxa clawback, modul de desfasurare al examenului de Rezidentiat, noi programe de sanatate, reorganizarea unitatilor sanitare.


In ultima luna a anului a fost lansat in dezbatere publica proiectul noii legi a sanatatii, care aduce schimbari majore in gestionarea banilor din sistem, in sectorul spitalicesc si in clasificarea personalului in unitatile medicale. Legea nu va intra in vigoare la 1 ianuarie, pentru ca are termene si conditii de implementare care se intind pe tot parcursul anului viitor.

Taxa clawback a creat multe discutii intre autoritati si reprezentantii marilor companii si dupa mai multe dezbateri a fost adoptata, cu unele modificari, rezultatele aplicarii ei pentru companii se vor vedea la inceputul anului viitor.

Problemele de personal cu care se confrunta sistemul de sanatate a determinat autoritatile sa dea posibilitatea medicilor tineri care nu au promovat Rezidentiatul sa se poata angaja intr-o unitate sanitara. Absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate, chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat.

In ceea ce priveste concursul de Rezidentiat, acesta s-a desfasurat din acest an descentralizat, in centrele universitare.

Fostul ministru al sanatatii Cseke Attila anunta, la inceputul anului 2011, ca prioritatile cele mai importante, introducerea cardului national de sanatate, reorganizarea sistemului spitalicesc si investitiile in domeniile oncologic, anestezie, terapie intensiva.

In 2011, prin Programul national de paturi pentru perioada 2011 - 2013, adoptat de Executiv, numarul de paturi finantate de CNAS in anul 2011 a fost de 129.524, iar in anul 2010 erau 134.760 de paturi finantate de Casa.

Potrivit noilor reglementari, ponderea de paturi finantate de stat va fi de 6,02 la mia de locuitori, Guvernul intentionand sa ajunga la media europeana de 5,61 de paturi la 1.000 de locuitori.

In anul 2012, numarul maxim de paturi finantate de stat propus este de 125.639, iar in 2013 - de 123.127.

Spitalele au fost clasificate, incepand cu luna mai a acestui an, in cinci categorii de competenta.

"Propunerea de clasificare a spitalelor in functie de competenta, precum si cea de reorganizare a sistemului spitalicesc fac parte din strategia Ministerului Sanatatii de a infiinta unitati sanitare cu nivel I de competenta. In forma de organizare existenta in prezent, pacientii nu pot beneficia de tratament intr-un spital cu nivel de competenta foarte inalt, deoarece niciun spital nu poate sa obtina aceasta categorie. Este necesar ca macar in cele sase centre universitare de traditie din tara sa putem organiza astfel de unitati", opina ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Ministerul Sanatatii a propus clasificarea spitalelor in cinci categorii.

Spitalele de categoria V au un nivel de competenta limitat, sunt cele care asigura, dupa caz, servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative.

Spitalele de categoria IV, cu un nivel de competenta bazal, deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate.

Spitalele de categoria III, cu un nivel de competenta mediu, deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate.

Spitalele de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil), cu nivel de competenta inalt, deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, au un nivel inalt de dotare si incadrare cu resurse umane si asigura furnizarea serviciilor medicale cu un grad mare de complexitate.

Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil) au un nivel de competenta foarte inalt, asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, au cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si asigura furnizarea serviciilor medicale cu un grad de complexitate foarte inalt.

Pentru pastrarea functionalitatii sistemului national de urgenta, s-a pastrat in continuare clasificarea spitalelor de urgenta prevazuta prin Ordinul ministrului Sanatatii nr. 1764/2006.

Noul ministru al sanatatii Ladislau Rittli, numit dupa ce Cseke Attila a demisionat, a declarat, la venirea sa, ca are in vedere sa continue reformele incepute de predecesorul sau.

El a punctat ca se vor introduce medicamentele generice in programele nationale si pachetul de baza va trebui adus la un nivel real, pentru a evidentia clar ce se poate sustine de sistem. De asemenea, ministrul a spus ca trebuie sa se schimbe centrarea asistentei medicale de pe spital si sa se orienteze catre medicina primara.

Mari schimbari vor fi introduse in sistemul de sanatate din 2012 dupa ce noua lege a sanatatii va fi dezbatuta si dupa ce vor aparea normele de aplicare la introducerea co-platii pentru asigurati.

Secretarul de stat in ministerul sanatatii, dr. Cristian Anton Irimie, a declarat ca anul 2011 a fost un an ''peste care am trecut cu bine peste foarte multe lucruri''.

''Au fost facuti pasi importanti s-a facut restructurarea spitalelor, clasificarea spitalelor pe competente, am reusit sa ne incadram cat de cat in buget si sa fie finalizate acceptabil programele. Au fost alocati mai multi bani pentru investitii, pentru aparatura, infrastructura, reparatii capitale, au fost achizitionate 232 de noi ambulante. Taxa clawback s-a adoptat cu diferite modificari, si va functiona, va fi colectata de CNAS prin ANAF si se vor imbunatati veniturile", a spus secretarul de stat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre spitale

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre schimbari

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0