Cantitatea exacta de apa pe care trebuie s-o consumam depinde de mai multi factori, printre care greutate, intensitatea activitatii si dieta.
Hidratarea este absolut esentiala pentru o functionare sanatoasa a organismului, dar prea multa apa, mai ales intr-o perioada scurta de timp, poate fi periculoasa si chiar fatala. Daca o persoana bea mai multa apa decat pot rinichii sai excreta, nivelul electrolitic total din sange va scadea semnificativ si excesul de apa intra in celulele creierului si le umfla, existand riscul unui potential atac cerebral si/sau al intrarii in coma.
Mecanismele intoxicatiei cu apa
Unul din rezultatele cele mai grave ale unui consum exagerat de apa este hiponatremia (hiperhidratarea) este o stare potential letala care intervine atunci cand nivelul de sodiu din plasma atinge o valoare mai mica de 130 milimoli pe litru. Daca in corp intra mai multa apa decat pot rinichii procesa, continutul de minerale din sange scade si nivelul general de sodiu din sange se prabuseste.
Cand nivelurile de sodiu si electroliti din sange scad, apa iese din sange si intra in celule asemeni sangelui, iar celulele se zbat sa se reechilibreze electrolitic.
Inflamarea celulelor din cauza apei nu este niciodata un lucru bun si este cu adevarat periculos cand apare in zona creierului (afectiune cunoscuta ca edem cerebral). Din moment ce creierul este gazduit de craniu, avand foarte putin spatiu de expandare, se ajunge la vatamarea acestui organ. Daca persoana in cauza continua sa adauge apa in corp, procesul de inflamare va continua si daunele vor fi ireversibile.
In plus, o crestere masiva de apa se va adauga volumului de sange si va pune mare presiune pe inima si pe sistemul circulator.
Simptome ale intoxicatia cu apa
Cele mai severe simptome ale intoxicatiei cu apa apar cand hiponatremia duce la edem cerebral. Simptomele edemului cerebral incep cu o durere de cap care creste in intensitate, urmata de confuzie mentala si crize. Starea de voma si epuizarea sunt, de asemenea, posibile. Pe masura ce celulele creierului continua sa se unfle, creste si riscul intoxicatiei cu apa.
Pasi pentru a preveni intoxicatia cu apa
Cel mai simplu mod de a preveni intoxicatia cu apa este de a face efortul constient pentru a nu bea apa cat cuprinde. Concursurile de baut apa sunt foarte periculoase. Alergatorii la maraton si alti atleti de cursa lunga pierd multa apa si risca sa se rehidrateze prea rapid. Iar cei care au, in general, nevoie de mai multa apa, mai bine o sorb decat sa o bea pe nerasuflate.
Sursa foto: www.sxc.hu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
