Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce se intampla daca bei prea multa apa?

Ce se intampla daca bei prea multa apa?
Pentru ca celulele si organele noastre sa functioneze corect, avem nevoie de o cantitate de apa adecvata in corp. Din moment ce toate activitatile ne fac sa pierdem apa, este esential sa suplinim nivelul ei corespunzator. Regula standard este sa folosim metoda 8x8: opt pahare de apa de opt ori pe zi. Exista insa si alte recomandari, de genul celei care spune ca barbatii trebuie sa bea 13 pahare de apa pe zi, iar femeile 9.


Cantitatea exacta de apa pe care trebuie s-o consumam depinde de mai multi factori, printre care greutate, intensitatea activitatii si dieta.
Hidratarea este absolut esentiala pentru o functionare sanatoasa a organismului, dar prea multa apa, mai ales intr-o perioada scurta de timp, poate fi periculoasa si chiar fatala. Daca o persoana bea mai multa apa decat pot rinichii sai excreta, nivelul electrolitic total din sange va scadea semnificativ si excesul de apa intra in celulele creierului si le umfla, existand riscul unui potential atac cerebral si/sau al intrarii in coma.
Mecanismele intoxicatiei cu apa
Unul din rezultatele cele mai grave ale unui consum exagerat de apa este hiponatremia (hiperhidratarea) este o stare potential letala care intervine atunci cand nivelul de sodiu din plasma atinge o valoare mai mica de 130 milimoli pe litru. Daca in corp intra mai multa apa decat pot rinichii procesa, continutul de minerale din sange scade si nivelul general de sodiu din sange se prabuseste. 
Cand nivelurile de sodiu si electroliti din sange scad, apa iese din sange si intra in celule asemeni sangelui, iar celulele se zbat sa se reechilibreze electrolitic. 
Inflamarea celulelor din cauza apei nu este niciodata un lucru bun si este cu adevarat periculos cand apare in zona creierului (afectiune cunoscuta ca edem cerebral). Din moment ce creierul este gazduit de craniu, avand foarte putin spatiu de expandare, se ajunge la vatamarea acestui organ. Daca persoana in cauza continua sa adauge apa in corp, procesul de inflamare va continua si daunele vor fi ireversibile.
In plus, o crestere masiva de apa se va adauga volumului de sange si va pune mare presiune pe inima si pe sistemul circulator.
Simptome ale intoxicatia cu apa
Cele mai severe simptome ale intoxicatiei cu apa apar cand hiponatremia duce la edem cerebral. Simptomele edemului cerebral incep cu o durere de cap care creste in intensitate, urmata de confuzie mentala si crize. Starea de voma si epuizarea sunt, de asemenea, posibile. Pe masura ce celulele creierului continua sa se unfle, creste si riscul intoxicatiei cu apa.
Pasi pentru a preveni intoxicatia cu apa
Cel mai simplu mod de a preveni intoxicatia cu apa este de a face efortul constient pentru a nu bea apa cat cuprinde. Concursurile de baut apa sunt foarte periculoase. Alergatorii la maraton si alti atleti de cursa lunga pierd multa apa si risca sa se rehidrateze prea rapid. Iar cei care au, in general, nevoie de mai multa apa, mai bine o sorb decat sa o bea pe nerasuflate.

Sursa foto: www.sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.63 din 5 - 12 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre apa

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0