Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ecografia Doppler in sarcina: tot ce trebuie sa stii

de Sunt Fericita la 2019-05-30
Ecografia Doppler in sarcina: tot ce trebuie sa stii
Ecografia Doppler este o investigatie recomandata viitoarelor mame, alaturi de alte analize si teste. Acest tip de ecografie se face insa numai in ultimul trimestru de sarcina, cand bebelusul este dezvoltat suficient de mult pentru ca medicul sa poata observa daca aceste creste normal sau daca sunt probleme de sanatate.


Ecografiile Doppler sunt obligatorii in cazul sarcinilor cu risc crescut, dar sunt indicate tuturor femeilor insarcinate, pentru a le asigura ca bebelusul lor se va naste perfect sanatos.

Ce presupune ecografia Doppler in sarcina?

O ecografie Doppler pentru sarcina se face la fel ca o ecografie obisnuita, doar ca sonda pe care medicul o misca usor pe abdomenul viitoarei mame arata inclusiv daca bebelusul este bine alimentat cu sange, prin placenta.

 

Astfel, medicul care urmareste sarcina va afla din timp daca viitorul bebelus se va dezvolta normal sau daca nu va atinge greutatea obisnuita, daca exista riscuri grave, cum este cel de asfixiere intrauterina. De asemenea, ecografia Doppler facuta in sarcina va arata daca exista un risc crescut de preeclampsie in cazul gravidei (complicatie foarte grava, provocata de cresterea tensiunii arteriale), de anemie fetala sau daca se observa o anomalie la cordonul ombilical sau la nivelul placentei.

 

In timpul sarcinii, bebelusul este hranit prin placenta, care ii asigura substantele nutritive, dar si oxigenul esential unei dezvoltari normale. Concret, o ecografie Doppler va urmari fluxul sangvin de la nivelul arterelor ombilicale, cerebrale si de la nivelul cordului bebelusului. Daca ecografia arata un flux de sange mai redus decat ar fi normal, atunci exista riscul unor probleme grave pentru bebelus. In cazuri extreme, medicul poate decide sa declanseze o nastere inainte de termen, pentru a preveni moartea copilului in pantece.

 

Investigatia Doppler se realizeaza in timpul ecografiei normale de sarcina, numita si morfologie fetala, care se face in ultimele luni de sarcina, pentru a monitoriza dezvoltarea bebelusului. Tot acum, medicul poate afla daca exista anomalii congenitale ale copilului sau daca nu cumva cordonul sau placenta sunt pozitionate neobisnuit, astfel incat o nastere normala ar fi prea riscanta, caz in care poate recomanda operatia de cezariana.

Tipuri de ecografii Doppler

Ecografia Doppler nu se face doar in sarcina. Exista mai multe cazuri in care este recomandata aceasta investigatie, bazata pe tehnologie de ultima generatie. De cele mai multe ori, acest tip de ecografie este recomandat pentru a verifica sistemul circulator periferic, de la nivelul membrelor. Aceasta se numeste ecografie Doppler arterial/venos, in functie de vasele de sange care sunt analizate, arterele sau venele.
 

Investigatia este foarte utila atunci cand medicul vrea sa verifice starea vaselor de sange si fluxul sangvin. Astfel, el poate afla daca exista cheaguri, depuneri pe peretii vaselor de sange sau orice alte probleme care risca sa afecteze circulatia sangelui si care, daca nu sunt tratate, pot duce la probleme grave de sanatate.

Riscurile ecografiilor in sarcina

Din fericire, ecografia este o investigatie medicala care nu are riscuri si efecte secundare. Nu foloseste raze X, ci ultrasunete, care nu afecteaza nici mama, nici copilul. Totusi, bebelusul ar putea fi ceva mai agitat in timpul ecografiei, din cauza usoarei presiuni pe care o exercita sonda aparatului pe abdomenul mamei si pe care o percepe si micutul. Dar nu are de suferit si nici nu vor fi probleme ulterior.
 

Riscurile reale apar nu din cauza procedurii in sine, ci a interpretarii gresite a datelor pe care le arata ecograful Doppler. Este posibil ca aparatul sa nu fie de calitate, sau medicul care face ecografia sa nu aiba suficienta experienta si astfel sa puna un diagnostic gresit. De multe ori, cand medicul observa ceva ce i se pare anormal, poate recomanda nasterea prin cezariana sau alte proceduri medicale mai invazive, care sa ofere informatii suplimentare despre starea copilului.

 

De aceea, este bine ca viitoarea mamica sa mearga la un medic care are multi ani de experienta in ecografie Doppler de sarcina sau sa ceara o a doua opinie, daca rezultatele investigatiei sunt alarmante.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ecografie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sarcina

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
In cautarea unei diete echilibrate si sanatoase, fulgii de ovaz sunt un aliat de nadejde pentru cei ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0