Cand trebuie incepute vizitele periodice la medicul ginecolog?
Recomandarea specialistului este ca prima consultatie la medicul ginecolog sa aiba loc inainte de inceperea vietii sexuale, sau cat mai curand dupa aceea. Varsta potrivita pentru asta este intre 16 si 18 ani [1].
In cazul in care nu ai inceput inca viata sexuala, nu trebuie sa iti faci griji: cel mai probabil va avea loc o discutie cu medicul si, eventual, o ecografie abdominala, fara examinarea pelvina obisnuita.
Cand e obligatorie programarea la consultul ginecologic?
Exista unele situatii in care e de preferat sa faci cat mai curand o programare pentru un control ginecologic. Acestea sunt:
- Orice scurgere vaginala cu miros neplacut sau care este insotita de prurit sau senzatie de arsura;
- Orice sangerare vaginala in afara menstruatiei;
- Orice sangerare aparuta dupa contactul sexual;
- Durere in timpul contactului sexual;
- Dureri intense in perioada menstruatiei;
- Sangerare dupa instalarea menopauzei;
- Alegerea unei metode contraceptive;
- Sarcina [2].
Ce se intampla in timpul consultului ginecologic?
Exista mai multe etape ale consultului ginecologic:
- Discutia despre istoricul medical;
- Examinarea sanilor;
- Examenul pelvin;
- Examenul rectal;
- Testul Babes - Papanicolau;
- Analiza secretiei vaginale [2].
Istoricul medical
Medicul - mai ales daca este prima oara cand il vizitezi - va dori sa stie cateva lucruri care tin de sanatatea aparatului reproducator si de stilul de viata:
- Durata ciclului menstrual si cat de regulat este;
- Data si durata ultimei menstruatii;
- Daca si ce metoda contraceptiva folosesti;
- Daca ai, in antecedente, o sarcina, o nastere sau un avort;
- Ce tratamente urmezi;
- Daca esti fumatoare sau consumatoare de alcool [1].
Examinarea sanilor
Autoexaminarea lunara ar trebui realizata incepand de la varsta de 20 ani, dar conform recomandarilor specialistilor, ar trebui ca, o data pe an, examinarea sanilor sa fie realizata de catre specialist.
Incepand de la varsta de 20 ani, ecografia mamara ar trebui sa fie obligatorie pentru oricine. Dupa varsta de 40 ani, mamografia anuala este metoda preferata de screening [1].
Examenul pelvin
Examenul pelvin include examinarea cu valve si tuseul vaginal.
Medicul iti va solicita sa te dezbraci de la jumatate in jos si sa te asezi pe masa ginecologica. Mai intai va examina exteriorul vulvei, apoi va introduce in vagin un speculum vaginal, cunoscut si sub denumirea de valve, datorita caruia va putea examina interiorul vaginului si cervixul.
Tuseul vaginal se realizeaza introducand doua degete imbracate in manusa si lubrifiate in vagin si palpand abdomenul inferior cu cealalta mana. Astfel se verifica dimensiunile si forma uterului, trompele uterine si ovarele [2].
Examenul rectal
In unele cazuri, medicul poate efectua si un examen rectal, prin introducerea degetului mijlociu in rect si palparea abdomenului cu mana libera. Nu este o parte standard a examenului ginecologic si se realizeaza in cazul unei sensibilitati aparte descoperita in timpul examenului vaginal [1].
Testul Babes-Papanicolau
Testul Babes-Papanicolau este un test de screening menit sa identifice, precoce, orice modificari aparute la nivelul colului uterin. Astfel, interventia medicala prompta poate preveni aparitia cancerului de col sau il poate trata eficient.
In timpul acestui test, medicul va sterge excesul de mucus de la nivelul cervixului, dupa care va recolta o proba de celule superficiale cu ajutorul unei periute speciale. Analiza continua la laborator, unde proba este examinata la microscop pentru identificarea eventualelor atipii celulare [2].
Screeningul pentru cancer cervical se efectueaza o data la 3 ani in cazul femeilor cu varste intre 21 si 65 ani. Dupa varsta de 30 ani, testul poate fi efectuat o data la 5 ani, daca e combinat cu testarea pentru HPV [2].
Analiza secretiei vaginale
Analiza secretiei vaginale se face in cazul in care medicul observa semne locale de inflamatie, sau daca secretia are culoare sau miros modificate. Proba se lucreaza la laboratorul medical si urmareste sa identifice bacteriile sau micoza care au produs infectia locala si antibioticele / antimicoticele eficiente.
Asadar, cat de frecvent trebuie programat un consult ginecologic?
Consultul ginecologic trebuie efectuat anual, odata inceputa viata sexuala. In functie de varsta pe care o ai si de rezultatele investigatiilor anterioare, medicul poate solicita analize mai frecvente.
Chiar daca nu este neaparat cel mai relaxat consult medical, examinarea ginecologica reprezinta o parte importanta in procesul de pastrare a sanatatii. Prin urmare, se recomanda sa nu il amani!
Bibliografie:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!