Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Primul trimestru de sarcina: 4 sfaturi si recomandari pentru viitoarele mamici

de SuntFericita.ro la 2023-06-19
Primul trimestru de sarcina: 4 sfaturi si recomandari pentru viitoarele mamici
Primul trimestru de sarcina este o perioada esentiala in dezvoltarea fatului, dar si plina de provocari pentru viitoarele mamici. Pe parcursul acestor prime luni de sarcina, ele trec printr-o multime de transformari, atat fizice, cat si psihice sau emotionale, care nu sunt intotdeauna usor de gestionat. Ti-am pregatit cateva sfaturi si recomandari ce te vor ajuta sa faci mai usor fata acestei perioade din viata ta, pe cat de minunata, pe atat de dificila.


1. Mergi la medic

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le faci imediat ce suspectezi ca ai fi insarcinata este sa te programezi la un consult de specialitate. Ginecologul tau iti poate confirma sarcina si iti va spune in cate saptamani esti insarcinata, daca totul decurge asa cum ar trebui, cand te poti astepta sa se nasca bebelusul tau, ce vitamine prenatale trebuie sa iei si de ce este important sa faci acest lucru. 
 
De asemenea, iti va spune cat de des trebuie sa prezinti la control in lunile ce urmeaza si de ce analize si investigatii ai nevoie. Iti va vorbi, de exemplu, despre ecografia in sarcina, rolul acesteia si cat de des trebuie repetata, dar si despre screeningul prenatal.[4]
 
2. Ai grija ce si cat mananci 

Una dintre recomandarile pe care le vei primi si din partea medicului va fi sa incerci sa mananci cat mai sanatos si sa eviti excesele. O dieta echilibrata iti va ajuta bebelusul sa creasca si sa se dezvolte si iti va face bine si tie. Nu este nevoie sa mananci pentru doi, dar trebuie sa acorzi o mai mare atentie alegerilor alimentare pe care le faci.  
 
Incerca sa consumi cat mai multe fructe si legume, nu doar pentru ca sunt o sursa buna de vitamine si minerale,  ci si pentru ca iti pot asigura aportul necesar de fibre, ceea ce ajuta la prevenirea constipatiei, o problema cu care multe femei insarcinate se confrunta. Ai nevoie, de asemenea, de carbohidrati (sunt o sursa importanta de energie) si de proteine. 
 
Evita carnea sau ouale crude ori care nu sunt complet gatite, branzeturile nepasteurizate, precum si alimentele cu continut ridicat de grasimi si zahar.[3]
 
3. Renunta la obiceiurile vicioase 

Consumul de alcool si fumatul sunt obiceiuri nocive, care pot afecta negativ nu doar sanatatea ta, ci si dezvoltarea fatului. Nu exista un anumit tip ce bauturi alcoolice care sa poata fi consumate fara efecte negative in timpul sarcinii, indiferent de cantitate. Alcoolul din sangele mamei ajunge la bebelus prin cordonul ombilical, ceea ce poate duce la aparitia unor probleme neurologice si de dezvoltare. Consumul de alcool in timpul sarcinii mai este asociat si cu cresterea riscului de avort spontan sau nastere a unui fat mort.[1] 
 
Fumatul, pe langa faptul ca are un efect negativ asupra sanatatii tale, creste si el riscul unor complicatii precum nasterea prematura sau greutatea mica la nastere. Este deci indicat sa incerci sa renunti la acest obicei, cel putin pe parcursul sarcinii.[4]
 
4. Fa miscare

Beneficiile exercitiilor fizice in timpul sarcinii sunt multiple si esentiale pentru sanatatea mamei si a fatului. Lista acestora include prevenirea sau ameliorarea durerilor de spate si a constipatiei, reducerea riscului de diabet gestational, preeclampsie sau nastere prin cezariana, precum si mentinerea unei greutati sanatoase in timpul sarcinii. 
 
Mersul pe jos, inotul, yoga prenatala sau pilates sunt exemple de exercitii fizice recomandate in primul trimestru de sarcina. Inainte de a incepe un program de exercitii fizice, este insa important sa discuti cu medicul tau pentru a te asigura ca nu prezinta riscuri pentru tine sau pentru fat.[2]
 
Primul trimestru de sarcina este o perioada esentiala pentru sanatatea si dezvoltarea bebelusului tau. Asadar, este important sa acorzi atentie alimentatiei, sa renunti la obiceiurile vicioase, sa faci miscare in mod regulat, sa te prezinti la controalele periodice si sa urmezi indicatiile medicului. Tine cont de sfaturile si recomandarile de mai sus pentru a avea o sarcina sanatoasa.
 
Bibliografie: 
 
1.„Alcohol Use during Pregnancy”, Centers for Disease Control and Prevention, 4 Nov. 2022, www.cdc.gov/ncbddd/fasd/alcohol-use.html. Accessed 16 June 2023.
2.„Exercise during Pregnancy”, American College of Obstetricians and Gynecologists, 2022, www.acog.org/womens-health/faqs/exercise-during-pregnancy. Accessed 16 June 2023.
3.„Have a Healthy Diet in Pregnancy”, NHS, 2023, www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/have-a-healthy-diet/. Accessed 16 June 2023.
4.Masters, Maria. „Your Guide to the First Trimester of Pregnancy”, What to Expect, 12 Aug. 2015, www.whattoexpect.com/first-trimester-of-pregnancy.aspx#checklist. Accessed 16 June 2023.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ecografie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sarcina

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016