E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree.
E102 – tartrazina, colorant sintetic, este considerat raspunzator de agravarea astmului, de producerea de iritatii la nivelul pielii si de distrugerea ADN-ului.
E 120 – carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.
E122 – azorubina, un colorant rosu toxic, folosit si in industria textila, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii.
E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reactii alergice, dermatita, tulburari de respiratie si este potential cancerigen.
E133 – albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.
E405 – poate produce reactii alergice la unii copii.
E1520 – propilen glicolul produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic, cardiotoxic.
E124 – este un colorant sintetic care produce reactii alergice, fiind responsabil si pentru hiperactivitatea copiilor, agravarea astmului, considerat a fi cancerigen in multe tari.
E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.
E162 – betanina, colorant natural obtinut din sfecla rosie. Nu se cunosc efecte adverse. Poate contine cantitati mari de nitrati si astfel produsele ce il contin trebuie evitate de copii.
E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
E211 – benzoat de sodiu - asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
E296 – acid malic, potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.
E322 – lecitine, emulgatori. In general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului.
E330 – acidul citric. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare.
E331 – citratii de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) pot produce produce efecte secundare ca greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice.
E401 – alginat de sodiu, stabilizator. Este extras din algele brune. Nu se cunosc efecte adverse.
E 407 – caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer. Este interzis in UE in laptele praf de inceput pentru copii, ca o masura de precautie.
E 410 – guma de carruba, agent de ingrosare. Poate provoca scaderea eficientei anumitor substante (enzime) care ajuta digestia.
E 412 – guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.
E 414 – guma de acacia (arabica), emulgator.Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast. Nu se recomanda consumul frecvent.
E415 – guma de xantan este produsa prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenta, diaree, crampe abdominale si scaderea glicemiei.
E417 – guma tara, stabilizator.Poate provoca alergii.
E440 – pectina, agent de ingrosare. Poate fermenta in intestinul gros, provocand flatulenta.
E460 – guma de celuloza, emulgator. Celuloza este insolubila, dar poate fi fermentata in intestinul gros. Concentratiile mari pot cauza probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipatia si diareea.
E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono-di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimi alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.
E476 – poliricinoleat de poliglicerina, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.
Foto: pixabay.com
Sursa: APC Romania
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!