Cu o prevalenta la nivel mondial de 5%, tulburarea de atentie si hiperactivitate este cea mai frecventa tulburare comportamentala ce apare in perioada copilariei.
ADHD se caracterizeaza prin lipsa de atentie, hiperactivitate si impulsivitate atipica varstei copilului. Aceste simptome pot interfera cu dezvoltarea copilului si au fost asociate cu problemele de invatare la varsta scolara, precum si cu un risc crescut pentru dezvoltarea adictiilor si adoptarea comportamentelor ce prezinta risc pentru acestia.
Cercetarile de specialitate efectuate pana in prezent pe aceasta tema au concluzionat ca expunerea prenatala la aerul poluat ar putea afecta dezvoltarea creierului celor mici, insa dovezile privind asocierea dintre expunerea la poluare si aparitia simptomelor specifice ADHD sunt limitate, arata raportul cercetatorilor.
Studiul de fata a fost efectuat ca parte din European Study of Cohorts for Air Pollution Effects (ESCAPE) si a inclus datele medicale a 30 de mii de copii cu varste cuprinse intre trei si 10 ani din Germania, Danemarca, Franta, Italia, Olanda, Suedia si Spania.
Pentru a efectua aceasta cercetare, oamenii de stiinta spanioli au estimat expunerea la oxizii de azot si particulele nocive din aerul marilor orase pe toata durata sarcinii de dinaintea nasterii participantilor. Ulterior, simptomele specifice ADHD au fost evaluate prin intermediul sondajelor de opinie realizate in randul mamelor si ai profesorilor celor mici pe durata primilor ani de scoala.
"Constatarile studiului nostru arata ca nu exista nicio asociere intre expunerea la aerul poluat pe durata sarcinii si riscul crescut pentru declansarea simptomelor ADHD," declara Joan Forns, autoarea principala a studiului.
"Avand in vedere concluziile studiului de fata si constatarile inconsistente ale studiilor anterioara, emitem ipoteza ca expunerea prenatala la poluate nu creste riscul declansarii ADHD in randul copiilor. Cu toate acestea, suntem de parere ca expunerea la aerul poluat ar putea avea efecte nocive asupra dezvoltarii pe plan neuropsihologic in randul celor mici, in special in randul copiilor ce mostenesc sensibilitati genetice," declara Mònica Guxens, coordonatoarea studiului.
"Trebuie adaugat ca tulburarea de hiperactivitate este rezultatul interactiunilor complexe dintre fondul genetic (in procent de 75%) si factorii de mediu, precum si factorii sociali. Vom continua sa studiem rolul poluarii aerului pentru a exclude aceasta asociere cu ADHD pe perioada copilariei pentru a ne extinde intelegerea asupra cauzelor care declanseaza aceasta tulburare," conchide Mònica Guxens.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!