C) Activitate si odihna:
1) Munciti cu spor, dar nu exagerati in privinta duratei de lucru. Idealul este acela de a nu depasi cele 8 ore de munca pe zi. Excesul de efort (intelectual sau/si fizic) si stresul scad vitalitatea si reduc durata de viata (deoarece degradeaza accelerat creierul, sistemul cardiovascular si scad imunitatea). Nu transformati zilele de weekend in zile de lucru! Aceste lucruri raman valabile chiar si in situatia in care va place tot ceea ce faceti la serviciu: unul dintre secretele fundamentale ale vitalitatii este variatia, principiu cel putin la fel de important atunci cand vine vorba de activitati ca si in cazul alimentatiei.
2) Activitate variata, dar fara “varfuri de efort” pronuntate: lucrurile stau la fel ca in cazul alimentatiei, cu care, de altfel, se si coreleaza.
3) Gasiti-va, in fiecare zi, si putin timp pentru dumneavoastra: timp in care sa faceti exact ce va doriti. Atunci cand beneficiati de mai mult timp liber (weekend-uri, concedii), ascultati-va inima: petreceti-l alaturi de fiintele dragi si nu uitati nici de hobby-urile dumneavoastra!
Evitati, in timpul liber, plictiseala: gasiti ceva nou, interesant si placut de facut. Plictiseala afecteaza creierul si, indirect, intreg organismul.
4) Petreceti-va o buna parte din timpul liber in aer curat: fie departe de poluarea orasului (daca locuiti la oras), fie macar intr-un parc.
5) Antrenati-va permanent creierul: jucati sah, invatati o (noua) limba straina, cititi, rezolvati probleme/jocuri de logica sau de inteligenta vizuala etc. In acest fel veti evita sau, cel putin, intarzia aparitia unei forme de dementa.
6) Bineinteles, si restul organismului trebuie antrenat continuu. Alegeti exercitiile de dificultate mica si medie. Alergarea usoara, mersul pe bicicleta, mersul pe jos, inotul, drumetiile montane sunt cele mai indicate. Atentie: miscarea intr-un mediu poluat este probabil sa faca mai mult rau decat bine, atunci cand respiratia si ritmul cardiac sunt accelerate simtitor! Alegeti miscarea in aer liber, intr-un parc. Daca locuiti (in oras) la bloc si stati la un etaj superior, exercitiile fizice facute in casa, cu geamurile deschise, vor fi si ele benefice. Exercitiile de respiratie vor fi si ele practicate, evident, doar in aer curat.
7) Dormiti suficient! De obicei, 8 ore de somn pe zi sunt chiar necesare. Somnul insuficient degradeaza sanatatea sistemului cardiovascular, creste riscul de infarct, afecteaza starea de spirit, contribuie la acumularea de kilograme si slabeste sistemul imunitar.
D) Starea de spirit
Aceasta depinde nu doar de factorii externi (interactiuni umane, socio-profesionale, alimentatie etc.) si de bagajul genetic, ci si de modul in care invatam sa reactionam la tot ceea ce se petrece in jurul nostru, de felul in care ne educam sa “vedem lumea”. Daca doriti sa aveti parte de un confort ridicat al vietii si de ani multi si sanatosi, “luati lucrurile” rele mai usor si nu “puneti la suflet”. Aspirati catre mai mult, dar propuneti-va obiective realiste. Nu va lasati doborat(a) de “nimicuri”.
“Secretele” unei vieti sanatoase au la baza, asadar, cateva elemente generale: alegeri benefice organismului si psihicului, echilibru (lipsa exceselor/a extremelor), diversitate.
Click Aici pentru Partea intai...
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.