Echipa de cercetatori de la Universitatea British Columbia a efectuat doua studii pentru a trece in revista motivele si gandurile din spatele deciziei de a deveni vegetarian. Primul a inclus 272 de persoane, 159 din Europa si America de Nord si 11 din India.
Dupa ce au indicat daca sunt sau nu vegetarieni, participantii au completat o serie de sondaje masurand atitudinile privind protejarea mediului, bunastarea animalelor (inclusiv opinia lor privind circurile si gradinile zoologice) si autoritarismul de aripa dreapta (importanta pe care o acorda obedientei si respectului). Au raspuns si la intrebari privind valorile cele mai importante pentru ei.
In randul occidentalilor, vegetarienii (fata de cei care consuma carne) s-au aratat mai preocupati de impactul alegerilor lor alimentare zilnice asupra mediului si animalelor, sustinand mai puternic universalimul si mai putin autoritarismul de aripa dreapta, spun cercetatorii.
Nu au existat diferente notabile intre raspunsurile indienilor vegetarieni si non-vegetarieni. Presupunerea este atunci ca a fi vegetarian este o atitudine liberala numai in Occident.
Al doilea studiu a inclus 828 de participanti: 266 americani, 106 canadieni si doua grupuri mari de indieni. Cu totii au raspuns la o serie de afirmatii pentru a masura „credinta ca a manca carne polueaza personalitatea si spiritul”, cum ar fi „Daca mananc carne, ma comport ca un animal”.
Vegetarienii s-au aratat mult mai convinsi ca a consuma carne atrage poluarea personalitatii si spiritului decat omnivorii si diferenta a fost si mai pronuntata in randul indienilor (20 pana la 42% dintre indieni sunt vegetarieni).
Apoi au completat un alt sondaj bazat pe teoria fundamentelor morale a psihologului Jonathan Haidt. Acesta a efectuat un studiu in India si spune ca persoanele sunt manate de un set de principii morale de baza, inclusiv grija, simtul de dreptate, loialitatea in cadrul grupului si puritatea/ sanctitatea. El sustine ca diferentele fundamentale apar din modul in care punem accentul sau nu pe aceste valori.
In aceasta privinta, diferentele dintre indieni si occidentali sunt uluitoare. Vegetarienii indieni sunt mai predispusi decat omologii lor omnivori sa puna accent pe puritate, pe sprijinirea autoritatii traditionale si a loialitatii de grup. Cu alte cuvinte, valori conservatoare.
Ceea ce nu e valabil si in randul vegetarienilor occidentali. Acestia nu au crescut vegetarieni si au facut aceasta alegere la un moment dat. Sunt mai putin preocupati de autoritate si mai inclinati spre simtul dreptatii, al corectitudinii.
In India, vegetarianismul este foarte vechi si este asociat traditiei, puterii si status-ului. Majoritatea indienilor au crescut in familii vegetariene.
Sursa: Pacific Standard
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!