Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce devin unii vegetarieni?

De ce devin unii vegetarieni?
Decizia de a nu mai manca carne este o alegere personala care se bazeaza pe cateva motivatii. O cercetare recenta sugereaza ca aceste motivatii difera in functie de locul de bastina, adica de tara in care locuiesti. Studiul a reliefat faptul ca, desi indienii si occidentalii au facut alegerea din consideratii etice, codurile morale care i-au adus aici se bazeaza pe principii distincte.


Echipa de cercetatori de la Universitatea British Columbia a efectuat doua studii pentru a trece in revista motivele si gandurile din spatele deciziei de a deveni vegetarian. Primul a inclus 272 de persoane, 159 din Europa si America de Nord si 11 din India.
Dupa ce au indicat daca sunt sau nu vegetarieni, participantii au completat o serie de sondaje masurand atitudinile privind protejarea mediului, bunastarea animalelor (inclusiv opinia lor privind circurile si gradinile zoologice) si autoritarismul de aripa dreapta (importanta pe care o acorda obedientei si respectului). Au raspuns si la intrebari privind valorile cele mai importante pentru ei.
In randul occidentalilor, vegetarienii (fata de cei care consuma carne) s-au aratat mai preocupati de impactul alegerilor lor alimentare zilnice asupra mediului si animalelor, sustinand mai puternic universalimul si mai putin autoritarismul de aripa dreapta, spun cercetatorii.
Nu au existat diferente notabile intre raspunsurile indienilor vegetarieni si non-vegetarieni. Presupunerea este atunci ca a fi vegetarian este o atitudine liberala numai in Occident.
Al doilea studiu a inclus 828 de participanti: 266 americani, 106 canadieni si doua grupuri mari de indieni. Cu totii au raspuns la o serie de afirmatii pentru a masura „credinta ca a manca carne polueaza personalitatea si spiritul”, cum ar fi „Daca mananc carne, ma comport ca un animal”.
Vegetarienii s-au aratat mult mai convinsi ca a consuma carne atrage poluarea personalitatii si spiritului decat omnivorii si diferenta a fost si mai pronuntata in randul indienilor (20 pana la 42% dintre indieni sunt vegetarieni).
Apoi au completat un alt sondaj bazat pe teoria fundamentelor morale a psihologului Jonathan Haidt. Acesta a efectuat un studiu in India si spune ca persoanele sunt manate de un set de principii morale de baza, inclusiv grija, simtul de dreptate, loialitatea in cadrul grupului si puritatea/ sanctitatea. El sustine ca diferentele fundamentale apar din modul in care punem accentul sau nu pe aceste valori.
In aceasta privinta, diferentele dintre indieni si occidentali sunt uluitoare. Vegetarienii indieni sunt mai predispusi decat omologii lor omnivori sa puna accent pe puritate, pe sprijinirea autoritatii traditionale si a loialitatii de grup. Cu alte cuvinte, valori conservatoare.
Ceea ce nu e valabil si in randul vegetarienilor occidentali. Acestia nu au crescut vegetarieni si au facut aceasta alegere la un moment dat. Sunt mai putin preocupati de autoritate si mai inclinati spre simtul dreptatii, al corectitudinii. 
In India, vegetarianismul este foarte vechi si este asociat traditiei, puterii si status-ului. Majoritatea indienilor au crescut in familii vegetariene.
 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vegetarianism

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre carne

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre protejarea mediului

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
In cautarea unei diete echilibrate si sanatoase, fulgii de ovaz sunt un aliat de nadejde pentru cei ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0