Romania se situeaza pe locul al zecelea in randul tarilor europene care se confrunta cu aceasta boala.
In ceea ce priveste tipurile de cancer, cel mai frecvent diagnosticat la barbati este cancerul pulmonar. La femei, cel mai frecvent este cancerul de san. Alte tipuri frecvente de cancer sunt cancerul de colon, de prostata, de col uterin si de stomac.
Cu prilejul unei conferinte de presa, Mircea Beuran, Presedintele Societatii Romane de Chirurgie a atras atentia ca in Romania, numarul pacientilor bolnavi de cancer este in crestere. Din pacate, boala se depisteaza in stadiile 3 si 4, ceea ce reduce considerabil rata de supravietuire.
In depistarea cancerului, rolul medicului de familie este extrem de important. In timp, netratata, o tumora benigna poate sa devina maligna.
"Medicul de familie, cel care tine lucrurile in mana intr-o populatie, ar trebui sa faca intai o evaluare, vizavi de genetica, pentru ca la unii cancerul este si la 20 de ani si la 30 de ani si la 40 de ani", a spus Beuran.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda doua actiuni pentru combaterea cancerului: depistarea precoce, prin campanii de informare si programe de screening, si preventia, prin adoptarea unui stil de viata sanatos.
"Recrudescenta cancerului in Romania este in crestere. Din nefericire, sesizam stadialitatea mare - 3 si 4. Deja, sunt stadiile care au complicatii ale bolii. In cancerologie terapia se efectueaza dupa stadiul si tipul de celula canceroasa. Depistarea cancerului inseamna sa ai in tara un sistem de screening, in care, periodic, dupa decada de varsta in care te gasesti, sa ai o ritmicitate in a fi controlat. In felul acesta sistemul ar decanta cazuri complicate care inseamna stadiul 3 si 4, care inseamna internari, tratamente lungi, complexe, cheltuieli foarte mari pentru sistem. In cazurile de stadiul 0, 1, 2, in care aceasta patologie este sesizata din timp, terapia are eficienta mai mare si costuri mai mici", a afirmat prof. Beuran.
Sursa: Agerpres
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.7
din 5
- 5 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!