Ce trebuie sa stii despre ovulatie
Ovulatia depinde de mai multi factori. Dezvoltarea, dar si eliberarea ovulului apare in urma unor fluctuatii constante ale hormonilor repreoducatori. Intreg ciclu este afectat de factorii nutritionali, energetici, socio economici si emotionali. Pe langa asta, chiar si schimbarile sezoniere pot deregla si pot afecta in mod direct ovulatia, fie ca vorbim despre stres, alcool, fumat sau alte activitati daunatoare.
Perioada de ovulatie poate varia. Daca pana acum stiam faptul ca ovulatia seintampla cu aproximativ 13-15 zile inainte de inceperea menstruatiei, calendarul poate varia de la un ciclu menstrual la altul. In cazul in care ciclul menstrual este neregulat, atunci nici ovulatia nu apare. Pe durata vietii, ovulatia apare de aproximativ 400 de ori, numarul fiind influentat si de sarcina si alaptare, dar si de contraceptivele orale care se pot consuma, multe blocand ovulatia. Ovulatia poate fi afectata si de tulburarile de alimentatie, un stil de viata dezechilibrat si sindromul ovarului polichistic.
Ovulatia poate afecta in diverse feluri organismul. Ovulatia ii poate oferi organismului cantitatea de estrogens si progesteron de care are nevoie, insa poate afecta densitatea osoasa sau sanatatea inimii si a mentalului. Poate afecta si calitatea somnului, tocmai din acest motiv este foarte important sa monitorizezi in permanenta ciclul menstrual.
Poate provoca la nivelul abdomenului crampe. Chiar daca te gandesti ca apar crampe doar in perioada mensturatiei, ovulatia poate provoca si ea aparitia acestor senzatii la nivelul abdomenului, ovarelor. Durerea este chiar asemanatoare cu cea a ciclului menstrual, multe persoane simtind o durere in partea laterala a abdomenului inferior. Poate aparea brusc, fara o cauza anume si poate dura pana la cateva ori sau cateva zile, in functie de fiecare organism.
Cand stii ca esti la ovulatie
Exista trei indicatori majori pe care ii recomanda si medicii specialisti:
- Testul de ovulatie care se gaseste in mai multe forme in orice farmacie. Acest test presupune identificare LH-ului din urina si arata ca exista comanda hipofizara de a ovula;
- Masurarea temperaturii bazale. Daca este prezent progesteronul in faza lutheala determina automat si cresterea temperaturii corpului;
- O alta metoda si cea mai usor depistabila pentru a verifica daca esti la ovulatie este prezenta lichidului cervical albicios pe slip. Secretia albicioasa iti va indica daca te apropi sau esti deja la ovulatie. Bineinteles, exista si varianta de a merge la medicul ginecolog pentru o ecografie transvaginala, care arata imediat daca te afli in perioada de ovulatie.
Sursa foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!