Unele afectiuni nu sunt periculoase, ci creeaza doar disconfort, in timp ce altele pot duce la infertilitate sau la alte complicatii serioase, daca nu sunt tratate. Iata care sunt cele mai frecvente probleme ginecologice cu care te poti confrunta.
Sindromul Ovarelor Polichistice
Acest sindrom cuprinde o serie de simptome neplacute, care se manifesta in special la fete si la femeile foarte tinere, fiind agravate de sedentarism, stres si tulburari hormonale. Simptomele pot include hirsutism (cresterea excesiva a parului pe corp si chiar pe fata), acnee, amenoree (lipsa menstruatiei).
Acest sindrom apare atunci cand ovarele produc testosteron in exces. Ovarele se maresc si apar la nivelul lor numeroase chisturi de mici dimensiuni (de 2-9 mm). Afectiune apare deseori la fetele sau femeile care sufera de obezitate si creste riscul de diabet si infertilitate, din cauza tulburarilor de ovulatie si menstruale pe care le provoaca. Tratamentul include de obicei recomandari pentru urmarea unui stil de viata sanatos si medicamente care amelioreaza simptomele neplacute.
Fibromul uterin
Fibromul este cea mai comuna tumora benigna de la nivelul uterului. Afectiunea apare la aproximativ 20% dintre femeile care au peste 30 de ani, dar de cele mai multe ori nu are simptome.
Totusi, daca fibromul este mai mare, pot sa apara manifestari greu de ignorat: dismenoree (durere in timpul menstruatiei), menstruatii foarte abundente si neregulate, durere in timpul actului sexual, durere abdominala si cresterea in volum a abdomenului. Uneori, aceasta problema poate duce la infertilitate, de aceea este foarte important sa stii ce este fibromul uterin si cum poate fi tratat, mai ales daca iti doresti un copil si nu ai reusit inca sa ramai insarcinata.
Cel mai eficient tratament, recomandat mai ales pentru a preveni infertilitatea si complicatiile care ar putea sa apara in timpul sarcinii, este interventia de embolizare a fibromului uterin. Procedura este sigura si eficienta, nu presupune riscuri, iar recuperarea este rapida, pentru ca interventia este minim invaziva.
Prin embolizare, medicul blocheaza vasele de sange care hranesc fibromul. In acest fel, fibromul se va micsora foarte mult si nu va mai reprezenta un pericol. Doar in cazuri grave, cand fibromul este foarte mare sau este necesara indepartarea uterului, pacienta va fi supusa unei operatii clasice.
Endometrioza
Aceasta afectiune apare atunci cand tesutul care captuseste interiorul uterului (endometrul) se extinde in afara acestui organ si acopera trompele uterine sau ovarele. Boala se manifesta prin simptome foarte intense: dureri menstruale, durere la contactul sexual, sangerare vaginala in afara menstruatiei, diaree, constipatie, greata.
Din cauza simptomelor care sunt greu de suportat si pentru ca de obicei duce la infertilitate, endometrioza trebuie tratata cat mai repede. Tratamentul poate include medicamente pe baza de hormoni, iar in cazuri grave poate fi necesara operatia, pentru indepartarea tesutului endometrial sau chiar a intregului uter (histerectomie).
Prin urmare, daca observi oricare dintre simptomele care pot indica una dintre aceste afectiuni ginecologice, trebuie sa mergi cat mai repede la medic. Nu uita nici de consultul ginecologic anual, pe care ar fi bine sa-l faci chiar si in lipsa unor simptome.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!