O echipa de cercetatori ai Universitatii Pierre et Marie Curie din Paris a realizat un studiu care sa stabileasca atat modul in care migrenele afecteaza fizic structura cerebrala, cat si influenta migrenelor asupra capacitatilor intelectuale ale persoanelor afectate.
Pentru un grad ridicat de relevanta, studiul s-a desfasurat pe o perioada de 10 ani si a avut ca subiecti 780 de persoane, toate cu varste de peste 65 de ani. Subiectii din grupul de studiu au fost supusi unor RMN-uri si au completat teste cu un nivel inalt de complexitate, pentru evaluarea capacitatilor cognitive.
Rezultatele cercetarii arata ca migrenele genereaza mici leziuni la nivelul scoartei cerebrale, leziuni care au fost detectate prin RMN. Este vorba, in fapt, despre leziuni asupra unor vase de dimensiuni foarte reduse. Aceste vase fragile contribuie la hranirea creierului. Ele iriga materia alba, care are si rolul de a transmite informatia, sub forma de impulsuri nervoase, intre diferite zone ale creierului. De aceea, daca numarul unor astfel de leziuni este ridicat, probabilitatea ca functiile cognitive sa fie afectate creste semnificativ. De asemenea, creste, in asemenea cazuri, si riscul aparitiei si dezvoltarii diverselor forme de dementa.
Cu toate acestea, rezultatele studiului au relevat in mod cert ca migrenele nu cresc riscul de diminuare a functiilor cognitive. Extrapoland aceasta constatare, cercetatorii considera ca migrenele nu afecteaza creierul sub niciun aspect functional. Aceasta concluzie nu intra in contradictie cu cea referitoare la micro-leziunile cerebrale, intrucat numarul de micro-leziuni provocate in timpul migrenelor repetate este, totusi, redus.
Datele finale ale testului, care au stat la baza acestor concluzii:
21% dintre subiecti au suferit de migrene ori de cefalee severe in cursul vietii, in mai multe reprize. Rezultatele examenelor RMN au confirmat faptul ca subiectii afectati de migrene prezinta un numar dublu de leziuni la nivelul micro-vaselor de sange care iriga creierul, comparativ cu persoanele care nu au fost afectate de migrene frecvente.
In ciuda numarului dublu de leziuni, rezultatele obtinute la testele cognitive de subgrupul afectat de migrene au fost similare cu rezultatele subgrupului neafectat de astfel de dureri de cap.
Articol preluat din
Manager.ro
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"