Sunt organisme vii care au o singura celula si vazute la microscop pot avea diferite forme: tije, spirale sau chiar bile.
Exista mii de tipuri de bacterii, insa de ce nu ne imbolnavim de la toate? Desi acestea acopera pielea sau traiesc in intestine, de obicei exista un echilibru. In cazul in care apare o infectie bacteriana inseamna ca exista un dezechilibru al acestora.
Insa care este legatura dintre aceste organisme microscopice si mancarea noastra si, mai ales, cum ne putem proteja pentru a nu ne imbolnavi?
E.coli
Stiai ca bacteria E.coli se poate afla in carnea de vita nepreparata termic suficient, in sucuri, branza, apa sau chiar legume crude?
De obicei, bacteria E.coli este asociata cu toxiinfectia alimentara, insa aceasta se gaseste in intestinele oamenilor si animalelor, iar majoritatea tulpinilor nu sunt daunatoare.
Prezinta un risc mai crescut de a dezvolta complicatii: femeile insarcinate, persoanele cu un sistem imunitar slabit, copiii mici si batranii.
Care sunt cauzele frecvente ale contaminarii?
- mainile nespalate inainte de a pregati mancarea;
- ustensile necuratate;
- alimentele nu au fost pastrate la temperatura optima;
- consumul fructelor de mare crude;
- consumul laptelui nepasteurizat;
- crampe si dureri abdominale;
- diaree;
- oboseala;
- febra;
- greata si varsaturi.
Salmonella
Stiai ca, pentru a incepe procesul infectios, bacteriile Salmonella trebuie sa ajunga la nivelul tractului gastro-intestinal?
De unde poate fi contactata?
- din carnea de pasare de curte, carnea de porc si vita;
- lapte, oua infectate si produse pe baza de lapte si oua;
- animale de companie: serpi, pasari, soareci.
Cum te pazesti de o contaminare cu Salmonella?
- gateste bine carnea;
- nu consuma produse preparate cu oua crude sau lapte nepasteurizat;
- aveti grija la sursa alimentelor consumate.
Care sunt simptomele infectarii cu Salmonella?
Manifestarile include febra, crampe abdominale, durere de cap, diaree, iar la persoanele cu sistemul imunitar slabit, simptomele se pot agrava.
Listerioza
Stiai ca infectarea cu Listerioza a femeilor insarcinate poate duce la avort, la nasterea unui copil grav bolnav sau chiar nasterea unui copil mort?
Listerioza este o afectiune rara, care se transmite la oameni prin consumarea laptelui nepasteurizat, a branzeturilor, prin carnea gatita insuficient.
Simptomele pot fi usor de confundat, din nefericire. Unele persoane au simptome asemanatoare gripei: febra, dureri musculare, voma. Insa daca Listerioza reuseste sa ajunga la sistemul nervos, vor aparea cefaleea, convulsiile si starile confuzionale.
Din cauza gravitatii bolii, este de preferat ca pacientul sa fie internat in spital pentru a i se putea administra intravenos, cea mai eficieneta cale, antibiotic.
Pe scurt sfaturi pentru o viata sanatoasa:
- produsele de origine animala trebuie gatite cu mare atentie;
- trebuie evitat consumul laptelui nepasteurizat;
- legumele si fructele trebuie spalate bine inainte de a fi consumate;
- mainile trebuie spalate;
- ustensilele de gatit trebuie spalate cu apa fierbinte, mai ales dupa contactul cu carnea cruda;
- atentie la localurile de unde se consuma atat bauturi, cat si mancare;
- nu consuma carne cruda.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
