Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pazeste-te de aceste BACTERII din mancare! Uite cat de usor te poti infecta

de Sunt Fericita la 2019-08-23
Pazeste-te de aceste BACTERII din mancare! Uite cat de usor te poti infecta
De cate ori ai auzit ca nu este bine sa folosesti acelasi cutit cu care ai taiat carnea de pasare si pentru maruntirea legumelor, de exemplu? Iti este teama ca daca nu prepari suficient de bine termic mancarea, te poti infecta cu diferite bacterii? De cate ori nu ti s-a spus ca trebuie sa speli bine legumele si fructele inainte de a le consuma? Ai auzit toate aceste lucruri si multe altele pe langa? Stii de unde toata aceasta grija? Ei bine, afla ca te poti imbolnavi foarte grav din cauza bacteriilor din mancare.


Ce sunt bacteriile?
Sunt organisme vii care au o singura celula si vazute la microscop pot avea diferite forme: tije, spirale sau chiar bile.
Exista mii de tipuri de bacterii, insa de ce nu ne imbolnavim de la toate? Desi acestea acopera pielea sau traiesc in intestine, de obicei exista un echilibru. In cazul in care apare o infectie bacteriana inseamna ca exista un dezechilibru al acestora.

Insa care este legatura dintre aceste organisme microscopice si mancarea noastra si, mai ales, cum ne putem proteja pentru a nu ne imbolnavi?


E.coli

Stiai ca bacteria E.coli se poate afla in carnea de vita nepreparata termic suficient, in sucuri, branza, apa sau chiar legume crude?
De obicei, bacteria E.coli este asociata cu toxiinfectia alimentara, insa aceasta se gaseste in intestinele oamenilor si animalelor, iar majoritatea tulpinilor nu sunt daunatoare.
Prezinta un risc mai crescut de a dezvolta complicatii: femeile insarcinate, persoanele cu un sistem imunitar slabit, copiii mici si batranii.

Care sunt cauzele frecvente ale contaminarii?
  • mainile nespalate inainte de a pregati mancarea;
  • ustensile necuratate;
  • alimentele nu au fost pastrate la temperatura optima;
  • consumul fructelor de mare crude;
  • consumul laptelui nepasteurizat;
Simptome:
  • crampe si dureri abdominale;
  • diaree;
  • oboseala;
  • febra;
  • greata si varsaturi.


Salmonella

Stiai ca, pentru a incepe procesul infectios, bacteriile Salmonella trebuie sa ajunga la nivelul tractului gastro-intestinal?

De unde poate fi contactata?
  • din carnea de pasare de curte, carnea de porc si vita;
  • lapte, oua infectate si produse pe baza de lapte si oua;
  • animale de companie: serpi, pasari, soareci.
Foarte important! Daca in alimente sunt prezente bacterii din specia Salmonella, acestea nu isi schimba gustul sau mirosul.

Cum te pazesti de o contaminare cu Salmonella?
  • gateste bine carnea;
  • nu consuma produse preparate cu oua crude sau lapte nepasteurizat;
  • aveti grija la sursa alimentelor consumate.

Care sunt simptomele infectarii cu Salmonella?
Manifestarile include febra, crampe abdominale, durere de cap, diaree, iar la persoanele cu sistemul imunitar slabit, simptomele se pot agrava.


Listerioza

Stiai ca infectarea cu Listerioza a femeilor insarcinate poate duce la avort, la nasterea unui copil grav bolnav sau chiar nasterea unui copil mort?

Listerioza este o afectiune rara, care se transmite la oameni prin consumarea laptelui nepasteurizat, a branzeturilor, prin carnea gatita insuficient.

Simptomele pot fi usor de confundat, din nefericire. Unele persoane au simptome asemanatoare gripei: febra, dureri musculare, voma. Insa daca Listerioza reuseste sa ajunga la sistemul nervos, vor aparea cefaleea, convulsiile si starile confuzionale.
Din cauza gravitatii bolii, este de preferat ca pacientul sa fie internat in spital pentru a i se putea administra intravenos, cea mai eficieneta cale, antibiotic.

Pe scurt sfaturi pentru o viata sanatoasa:
  • produsele de origine animala trebuie gatite cu mare atentie;
  • trebuie evitat consumul laptelui nepasteurizat;
  • legumele si fructele trebuie spalate bine inainte de a fi consumate;
  • mainile trebuie spalate;
  • ustensilele de gatit trebuie spalate cu apa fierbinte, mai ales dupa contactul cu carnea cruda;
  • atentie la localurile de unde se consuma atat bauturi, cat si mancare;
  • nu consuma carne cruda.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 5 voturi.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre e.coli

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre salmonella

Cele mai citite articole

Inca din copilarie, ai vazut macar o data bijuterii cu perle, pe care bunicile le pastrau la loc de ...
O vacanta activa, plina de adrenalina, in care sa descoperi peisaje inedite si sa ai parte de noi ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Gateste sanatos: Top 5 retete Bio
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0