-
1. Amenoreea
Amenoreea este numele medical pentru absenta ciclului menstrual. Aceasta poate surveni din cauza mai multor factori care tin de sanatatea si stilul de viata al femeii: anorexie, diete pentru slabit, antrenamente foarte intense, tratamentul cu pilule contraceptive. Alte afectiuni care pot afecta aparitia menstruatiei sunt cele legate de activitatea ovarelor. In plus, menstruatia poate lipsi si din cauza problemelor de la nivel emotional. Stresul, socul sau schimbarile rapide care intervin in viata unei femei pot provoca amenoreea.
In mod clasic, amenoreea se trateaza dupa ce a fost identificata cauza ei. Poate fi vorba despre operatie chirurgicala, daca este cauzata de un chist ovarian, sau poate fi tratata prin terapia cu hormoni.
Daca problemele care au provocat amenoreea sunt de natura emotionala, uleiurile esentiale pot ameliora aceasta problema. Cele mai eficiente sunt uleiul esential de busuioc, uleiul esential de menta si uleiurile esentiale de cimbru, chimen, chiparos, rozmarin sau salvie. Sunt recomandate baile aromatice sau de sezut cu orice combinatie dintre aceste uleiuri.
-
2. Dismenoreea
Dismenoreea este menstruatia dureroasa. Simptomele acesteia pot varia de la dureri usoare, pana la crampe abdominale puternice, asociate cu balonare si diaree. Dismenoreea apare de obicei pentru ca la nivelul zonei pelviene exista o inflamatie. In mod clasic, ea se trateaza cu ajutorul antiinflamatoarelor sau a medicamentelor analgezice, calmante.
Uleiurile eficiente pentru ameliorarea simptomelor de dismenoree sunt uleiul esential de lavanda, uleiurile de chimen, de chiparos, de ghimbir, iasomie, ienupar, menta, rozmarin sau salvie. Combinatia dintre uleiul esential de lavanda si cel de menta, pentru comprese calde aplicate in zona pelviana este foarte eficienta in ameliorarea durerilor menstruale. In plus, se poate face masaj aromaterapeutic al abdomenului, cu o combinatie de uleiuri de salvie, chiparos, maghiran si trandafir.
-
3. Endometrioza
Aceasta afectiune a endometrului, mucoasa care tapeteaza peretii uterului, presupune cresterea tesuturilor endometrice in afara uterului. Uneori, aceste celule se pot dezvolta in ovare, in trompe sau chiar la nivelul vezicii urinare. Endometrioza este o afectiune despre care se stiu inca foarte putine lucruri, de aceea este greu de diagnosticat si tratat. Cele mai frecvente simptome sunt menstruatiile dureroase, durerea la contactul sexual, sangerari abundente, infertilitate, depresie, anxietate.
Endometrioza este tratata adesea hormonal sau chirurgical. Prin aromaterapie, simptomele pot fi ameliorate. Cele mai eficiente uleiuri sunt uleiul esential de bergamota, uleiul de geraniu, uleiurile esentiale de lavanda si menta. Sunt recomandate baile de sezut alternative fierbinti si reci, pentru a stimula contractia si dilatarea vaselor de sange. La baile fierbinti se adauga un amestec din uleiuri esentiale de musetel, salvie, chiparos, geraniu si trandafir.
-
4. Menopauza
Menopauza reprezinta finalul perioadei fertile a unei femei. Aceasta apare intre varsta de 45-55 de ani si este insotita de anumite simptome care pot crea disconfort. Printre acestea, se numara transpiratiile abundente, ameteli, stari de lesin, iritabilitate, depresie, insomnii, crestere in greutate, libidou scazut.
Desi menopauza nu este o boala, uneori este nevoie de tratament hormonal pentru gestionarea simptomelor. Aromaterapia reprezinta un adjuvant si amelioreaza multe dintre aceste simptome. Uleiurile esentiale recomandate sunt cele de bergamota, geraniu, lavanda, neroli, tamaie si ylang-ylang.
-
5. Sindromul premenstrual
PMS sau sindromul premenstrual apare inainte de sangerarea lunara si se manifesta sub forma mai multor simptome fizice si emotionale care variaza de la o femeie la alta. Cele mai intalnite simptome sunt schimbarile bruste de dispozitie, starile de iritabilitate, depresie, anxietate, oboseala accentuata, retentia de lichide, migrene, eruptii ale pielii, balonare si sensibilitate la nivelul sanilor.
Anumite uleiuri esentiale s-au dovedit eficiente in ameliorarea sau inlaturarea totala a simptomelor sindromului premenstrual. Printre acestea, uleiul esential de tamaie, uleiul de ylang-ylang, bergamota, lemn de cedru si lemn de santal.
Aromaterapia este o metoda eficienta de a gestiona simptomele provocate de afectiunile feminine. Uleiurile esentiale au o actiune blanda si regleaza activitatea hormonala a organismului, inlaturand astfel dezechilibrul hormonal care este adesea raspunzator de aparitia acestor afectiuni.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!