Vitamina A sau retinolul este o vitamina esentiala pentru sanatatea dintilor, oaselor, pielii si a membranelor. Acidul retinoic, o forma activa a vitaminei A, joaca un rol major in reglarea mai multor functii ale creierului, inclusiv somnul si memoria. Vitamina A poate fi obtinuta cu ajutorul unei diete bogate in carne, oua si lactate. Daca trebuie sa luati suplimente alimentare cu vitamina A, cititi cu atentie indicatiile asupra dozajului. Supradozarea poate duce la dureri osoase, ameteli, dureri de cap si leziuni hapatice.
Vitamina B12
Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa, ce joaca un rol important in metabolism si in formarea globulelor rosii din sange. Deficitul de vitamina B12 poate duce la o varietate de afectiuni, inclusiv anemia, pierderea echilibrului si slabiciune. Important de stiut este ca deficitul de vitamina B12 duce la tulburari ale somnului. Doza recomandata este de 1,5 miligrame pana la 3 miligrame pe zi, pentru a imbunatati calitatea somnului, imbunatatirea puterii de concentratie si a dispozitiei. Pe langa suplimentele alimentare, vitamina B12 poate fi procurata si din anumite alimente, precum oua, carne, crustacee si lactate.
Vitaminele C si E
Aceste vitamine sunt antioxidante si au abilitatea de a neutraliza radicalii liberi formati ca rezultat al diferitelor procese metabolice din organism. Aceasta proprietate a vitaminelor C si E ajuta la scaderea stresului oxidativ in cazul oacientilor care sufera de apneea de somn obstructiva. Suplimentarea zilnica cu 100 mg de vitamina C si 400 UI de vitamina E poate imbunatati considerabil calitatea somnului.
Cu toate acestea, supradozajul de vitamina C poate duce la diaree, iar abuzul poate sa creasca riscul de deces. Vitamina C se regaseste in citrice, capsuni, rosii, precum si legume cu frunze verzi. Nucile, maslinele, porumbul si germenii de grau sunt cele mai importante surse de vitamina E.
Vitamina D
Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, necesara cresterii, dezvoltarii si mentinerii sanatatii oaselor. Deficitul cronic de vitamina D poate duce la oboseala cronica si la insomnie. Deficitul de vitamina D poate fi evitat prin consumul regulat de lactate, peste si stridii.
De asemenea, organismul uman poate produce cantitati semnificative de vitamina D in timpul expunerii la razele solare. Administrarea in exces de vitamina D poate duce la aparitia pietrelor la rinichi, varsaturilor si durerilor musculare.
Sursa: livestrong.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.96
din 5
- 13 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!